Göçü önleyecek yatırımlara devam edeceğiz

ALİM BARUT - Sivas Valisi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İlk yerleşimin, günümüzden 7 bin 500 yıl önce Kalkolitik çağla başladığı belirlenen Sivas, tarihsel süreç içinde değişik uygarlıkların bıraktığı kültürel izleri taşıyor. İl,  şimdilerde, 'kültür kenti' sıfatıyla anılıyor. Kent, 1071 Malazgirt Zaferi'nden sonra da Eretna, Kadı Burhanettin ve Anadolu Selçuklu Devletleri'ne başkentlik yaptı. Osmanlı döneminde de en önemli eyalet merkezlerinden biri olan Sivas ,Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerinin de atıldığı knet.  Sivas, bundan dolayı 'cumhuriyet şehri' olarak da anılıyor. 

Cumhuriyetin kurulduğu dönemde il, birçok iş alanına sahip iken nüfus yoğunluğuyla da sayılı kentler arasındaydı. Zamanla diğer illere yapılan yatırımlar ve  ildeki istihdam alanlarının azalması ile göç başladı ve halen devam  ediyor. Son yıllarda ile yapılan yatırımlar göçü azalttı ve  göç durma noktasına geldi. İlimizde son yıllarda yapılan Yıldız Dağı Kayak Merkezi, et entegre tesisleri, Hızlı Tren Projesi, 112 Acil Çağrı Merkezi, Yeni Numune Hastanesi, Sivas 1'inci OSB ve Demirağ OSB gibi  yatırımlar istihdam artırıcı tesislerden bazıları. Bu projelerin yanı sıra geçen yıllarda tamamlanan iş alanlarıyla umuyoruz ki Sivas artık göç veren bir il olmayacak. 

Sivas’ta yıllar öncesinden kayak kültürü olduğunu ve bu sporun ilimize önemli başarılar getirdiğini biliyoruz. Kış sporları Türkiye'de ilk kez 1914’te Sivas'ta açılan kayak okuluyla başladı. Daha sonra 1935 yılında Kayak Federasyonu’nun kurulması ile Yıldız Dağı Spor Kulübü önemli gelişmelere katkı sağladı. 

Yıldız Dağı Kayak Merkezi, 2012 yılında İl Özel İdaresi’nin 920 dönüm alanı kamulaştırması neticesinde inşaat aşamasına geçti. 21 yıl önce başlayan Yıldız Dağı’nda kış sporları hayalinin en somut adımı ise 15 Eylül 2013 tarihinde temel atma töreni ile gerçekleşti. Tesisin alt ve üst yapı çalışmaları tamamlandı. Yıldız Dağı’nda bu yıl ocak ayının üçüncü haftasında ise otel, günübirlik tesisler, acil kurtarma, sağlık, yönetim binası gibi binalarımız hizmete girdi. Otel, misafir kabul edebilecek hale geldi. Günübirlik tesisler işletilebilecek hale geldi, bu yılki yoğun kar yağışı da avantaj oldu.     

Et entegre tesisi yakın zamanda faaliyete başlayacak

Sivas ili hayvancılıkta da istediği konumda değildi. Bu gerçekten yola çıkan Sivas İl Özel İdaresi, 2013 yılı Stratejik Plan ve Yatırım Programı kapsamında ilimizde son derece modern bir et işleme tesisi kurmak için düğmeye bastı. Et entegre tesisi bahar aylarında 110 kişilik kadro ile çalışmaya başlayacak. 

Kentte sağlık alanındaki çalışmalar da sürüyor. Bir Avrupa Birliği Projesi olan ve 30 ilde uygulanan 112 Çağrı Merkezi Sivas'ta da faaliyete başladı. İlde temeli 2011 yılında atılan 700 yataklı Yeni Numune Hastanesi, 104 bin metrekare kapalı alan, 700 yatak, 79 yoğun bakım, 100’e yakın poliklinik, 3 bin 115 metrekare acil servis, 28 ameliyathanesi bulunan güçlü bir hastane. Kısa süre içinde Yıldızeli, Gürün, Zara devlet hastanelerini de açacağız. Şarkışla ve Gemerek hastanelerimizin yatakları nitelikli hale gelecek. Suşehri hastanesi ise ihale aşamasında.

İldeki Hızlı Tren Projesi ise tamamlanma aşamasında. Yüklenici firma, 13 kilometrelik kısım için Ekim 2016’ya kadar ek süre talebinde bulundu. İstasyon inşası bu yıl içinde tamamlanacak. İmar planları Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca onaylanan Demirağ OSB ise 1 aylık bekleme sürecinde. OSB'deki parseller bu süreçten sonra firmalara tahsis edilecek duruma geldi. Bu yıl başka illerde olduğu gibi Sivas'ta da istihdama yönelik iş ve işlemler, hizmet alanları değerlendirilerek göç önlenmeye çalışılacak.