Hızlı büyüyen Demirtaş OSB istihdamını 45 bine çıkardı

Geçen yıl 10 yeni yatırımın gerçekleştirildiği Demirtaş OSB’de aktif tesis sayısı 446’ya, istihdam edilen kişi ise 45 bine ulaştı. OSB’de büyümenin bir yansıması olarak son 5 yılda elektrik tüketimi de yüzde 34,4 arttı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ZEHRA ORUÇ

BURSA - Son yıllarda yaptığı altyapı yatırımları ile entegre bir sistem kurarak cazibesini artıran Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi (DOSAB), özellikle tekstil ve otomotiv yan sanayi yatırımcılarının gözdesi oldu.

Geçen yıl 10’u yeni olmak üzere toplam 41 yapı ruhsatı ve 16 yapı kullanma izninin verildiği bölgede, faal tesis sayısı 446’ya çıkarken istihdam sayısı da 41 bin 400’den 45 bine ulaştı.

2013-2015 yönetim döneminde planlanan projeleri bir bir hayata geçirdiklerini ifade eden DOSAB Yönetim Kurulu Başkanı Ferudun Kahraman,  “Son 10 yılda yatırımlarıyla sanayiye modern altyapı ve çağdaş hizmet sunan bir OSB olduk. 484 dekarlık alanda konumlanan DOSAB’da toplam 446 tesis faaliyet gösteriyor. Bu tesislerin yüzde 70’i tekstil sektörüne yönelik çalışıyor. 2013 yılında DOSAB’da 10’u yeni olmak üzere toplam 41 yapı ruhsatı, 16 yapı kullanma izni verildi. Yeni açılan 10 fabrika bölgenin gücünü artırdı. Tekstil ve otomotiv yan sanayi sektörlerine yönelik üretim yapan bu firmalar ile 41 bin 400 civarındaki istihdamımız 45 bin kişiye ulaştı” diye konuştu. DOSAB’da hizmet kalitesini artıran SCADA sistemini, Aralık 2012’de devreye aldıklarını hatırlatan Kahraman, “SCADA ekipmanları sayesinde, bölgemizde dağıtımı ve yönetimi yapılan elektrik, doğalgaz, su ve atık su kaynaklarının anlık izlenmesini, kontrolünü ve raporlamasını yapıyoruz. Sayaç otomasyonu kapsamında bu sistem ile fatura ve ihbarnameleri oluşturuyoruz. Projemiz entegre yapısıyla ilk örnektir” şeklinde konuştu.

Buhar ve elektrik için 120 milyon $ yatırım

Elektrikte daha uygun fiyat ve bölge sanayicisine daha ucuz girdi temini için en önemli projelerinin  DOSAB Buhar ve Elektrik Santrali olduğunu kaydeden Kahraman, “10 yıl süreli kömür tedarik anlaşmamızı yaptık. Bu yıl ihaleye çıkmayı  hedefliyoruz. Bu santral elektrikte ve buharda sanayicilerimize önemli bir fiyat ve rekabet avantajı getirecek. 120 milyon dolarlık bir yatırım olacak. Buharda yüzde 20, elektrikte de yüzde 10’a varan indirimler söz konusu olacak. Santralı, OSB’nin kuruluşunun 25. yılı olan 2015’te devreye alacağız” şeklinde konuştu. Kahraman, Osmangazi Belediyesi işbirliğinde gerçekleştirmeyi planladıkları ‘7 yıldızlı’ hastane binası projesi ile alakalı da çalışmaları sürdürdüklerinin bilgisini verdi.

Kahraman, 2013’te 990 milyon kWh elektrik tüketimine ulaşılan bölgede, 139 milyon metreküp doğalgaz kullanıldığını,  16,1 milyon metreküp de su arıtıldığını ifade ederek, “ DOSAB’da son 5 yıl içinde elektrik tüketimi yüzde 34,4 oranında arttı.  Elektrik tüketiminde Bursa sanayi bölgeleri arasında ilk sıradayız” dedi.

Hayata geçen yeni yatırımlar

Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi'nde (DOSAB) 2013 yılında yapı kullanma izni verilen 16 yapının 6’sı yeni yapıların su deposu ve istinat duvarını da içerdiğinden 10 yeni fabrika binası iskan aldı. Yeni fabrika yatırımları Tofaş Türk Otomobil AŞ, Acarsoylu Tekstil, Gürtekin Tekstil, Revar Oto, Ekart Mobilya , Tezyaparlar Tez-Pa Tekstil , Yücel Mensucat, Kırayteks, Barutçu Tekstil, Floteks Plastik tarafından gerçekleştirildi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir