Kayseri 'Entegre Sağlık Kampüsü' Ağustos ayında hizmete açılıyor

Kentte 5 bin kişiye yeni istihdam kapısı olacak Kayseri Entegre Sağlık Kampüsü projesinde sona yaklaşıldı. İçinde bin 583 yataklı 6 hastane bulunan ve 792 milyon lira harcamayla gerçekleştirilen kampüs, ağustos ayında hizmete açılıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MAHMUT SABAH

KAYSERİ - Kayseri İl Sağlık Müdürü Dr.İsmail Kılıç, Kamu - Özel Ortaklığı (PPP) modeli ile ATM Sağlık Kayseri Yatırım ve İşletme AŞ tarafından inşa edilen Kayseri Entegre Sağlık Kampüsü'nün Ağustos ayında hizmete açılacağını duyurdu. Kampüsün, Türkiye'nin çağdaş çizgiler taşıyan ilk şehir hastanesi projesi olduğunu belirten Dr. Kılıç,"Son teknoloji ürünü tıbbi tcihazlarla donatılan hastane 5 yıldızlı otel konforuna sahip. Bin 583 yatak kapasiteli Kayseri Şehir Hastanesi açıldığında 5 bin kişiye istihdam sağlayacak. İnşaat çalışmaları yüzde 96 oranında tamamlandı. Bazı bölümlerde ise çalışmalar hızla devam ediyor. Kampusun Ağustos'ta hizmete açılması hedefleniyor" dedi.

Dr. İsmail Kılıç, açılışla birlikte Kayseri'de ciddi bir istihdam atağı yaşanacağını, personel alımlarında önceliğin yerel halka tanınacağanı vurgulayarak, "İşe alımlar için başvurular önümüzdeki günlerde başlayacak. Görüşmeler, işletmeci ve alt hizmet sağlayıcı firmalar tarafından yürütülecek. İşe alımlarda, özellikle bölge insanının istihdam edilmesine öncelik verilecek" diye konuştu.

Kampüste binaların kendi aralarında fonksiyonel kullanım ve verimliliği artıracak şekilde planlandığını kaydeden Dr. Kılıç, "Kampüs, bir veya iki kişilik geniş hasta odaları, hijyenik koşullarda erişebilirliği ve rahatlığı ön planda tutulmuş dinlenme alanları, kantin ve kafeteryalarıyla tüm hastalarına, hasta yakınlarına ve çalışanlarına konforlu bir hizmet sunmak üzere tasarlandı" şeklinde konuştu.

Yatırım harcamaları YDA İnşaat ve INSO iş ortaklığınca finanse edilen kampüsün, başta tıbbi destekler olmak üzere her türlü destek hizmetinin 25 yıl boyunca özel sektör tarafından sağlanacağı bilgisinhi veren Kılıç, "Tıbbi hizmetler ise mevcut devlet hastanelerinde olduğu gibi bakanlık tarafından verilecek. Bir başka anlatımla, hastalar uluslararası standartlarda özel hastane hizmeti alacak" dedi.

Sağlık kentinden dört dörtlük hizmet

Kampüs hizmete açıldığında hastaların bir noktadan diğer bir noktaya yürüyen bantlar ve merdivenlerle ulaşacağını belirten Kılıç, "Binalarla bölümler arasındaki ulaşım 'golf' araçlarıyla sağlanacak. Hastalarla, personelin de rahatı düşünülmüş. Hastalar tek kişilik plazmalı, duşlu, tuvaletli lüks odalarda tedavi olacak, refakatçiler için aynı konfora sahip ayrı bölümler bulunuyor. Sağlık kenti, kağıtsız ve filmsiz ortamda hizmet verecek. Hastalar ellerinde hasta takip dosyaları ile sıra beklemeyecek; doktorlar hastaları kendilerine muayene olmadan önce hastaların geçmiş muayene bilgileri de dahil olmak üzere tüm bilgilere elektronik arşiv sayesinde sahip olabilecekler. Röntgenler, tüm test ve muayene sonuçları hastalara dijital olarak verilebilecek. Doktor odaları muayenehanelerin içinde yer alıyor, böylelikle hastanın doktoru bekleme süresi azalmış olacak. Doktorların kampus içersinde, bir noktadan diğerine hızlı ulaşımını, kullanıcısının nereye gideceğini vücut hareketlerinden anlayan 20 kilometre hıza sahip, pilli 'ginger' araçları sağlayacak Ana hastanenin terasında helikopter iniş kalkışlarına uygun bir pist yer alıyor. Helikopterle getirilen hastalar terastan direkt ameliyathane veya yoğun bakım odalarına alınabilecek. Hastanede gerektiğinde kullanılmak üzere üst düzey devlet adamları için hazırlanan tam teşekküllü VIP odaları da var" şeklinde konuştu.

Şehir hastaneleri nasıl çalışacak?

Sözleşmesi imzalanmış 21 hastaneden Yozgat ve Mersin şehir hastaneleri açıldı. Bunları Adana, Kayseri, Ankara-Bilkent ve Manisa şehir hastanelerinin açılışları izleyecek. Peki, şehir hastaneleri nasıl çalışacak?

Şehir hastanelerinin ihalesini kazanan ve inşa eden şirket, 25 yıl bu hastaneleri işletmekle yükümlü olacak.

Devlet ise hastanede hizmet vermek için bu şirkete 25 yıl boyunca kira ödeyecek.

Devlet, şirketlere tıpkı otoyol ve köprü ihalelerindeki araç sayısı gibi doluluk oranı taahhüdü veriyor.

Bu taahhütler genelde yüzde 70 olarak belirlendi ve doluluk oranı bu ortalamanın altında kaldığında fark işletmeciye ödenecek.

Şirketlere sadece kira bedeli ödenmeyecek. Hastanelerdeki görüntüleme, laboratuvar, bilgi işlem, güvenlik, temizlik, yemekhane, otopark gibi bütün hizmetler de şirkete bırakılıyor.

Şirketler ayrıca hastanelerin çevresine kurdukları ticari alanları işletecek, bu gelirleri ise KDV, Damga Vergisi ve harçlardan muaf olacak.

Hastane yönetimleri kendi kira bedellerini ödeyemezlerse Hazine garantisi bulunuyor.

İçinde AVM ve bir otel de bulunuyor

Dünya standartlarında sağlık hizmeti sunmak amacıyla, benzerlerine bazı Batı ülkelerinde rastlanan ve kamunun yatırım ihtiyacının karşılanmasında bir finansman modeli olarak benimsenen 'Kamu-Özel Sektör Ortaklığı' (Public Private Partnership- PPP) modeli ile yapılan kampüsün bünyesinde modern bir otel ile AVM de blunacak. Türk YDA İnşaat (yüzde 75) ve İtalyan İNSO Sistemi Per Le Infrastrutture Sociali S.P.A. (yüzde 25) ortaklığı tarafından, Kayseri Kuzey Çevre Yolu üzerindeki 1.2 milyon metrekarelik alan üzerinde kurulan kampüs için bugüne kadar 792 milyon TL'lik harcama yapıldı. İçinde değişik işlevli 20'den fazla tıbbi servis, 480 yataklı genel hastane, 412 yataklı kalp-damar, 261 yataklı kadın-doğum ve çocuk, 120 yataklı psikiyatri, 10 yataklı yanık, 100 yataklı yüksek güvenlikli adli psikiyatri hastanesi ile 200 yataklı fizik tedavi ve rehabilitasyon hastanesini bulunacak. Projede sosyal donatı alanları da düşünüldü. Toplam 700 bin metrekarelik alanın 500 bin metrekaresinde refakatçi olarak bulunan hasta yakınlarının yararlanacağı alanlar olacak. Toplamda 464 bin metrekare kapalı alanlı olarak inşa edilecek. Çevre dostu, insan odaklı, akıllı ve yeşil alan ağırlıklı olarak tasarlanan kümpüste trijenerasyon sistemi, gri-su sistemi, yeşil çatılar gibi, çevre duyarlılığı yüksek çözümlerin kullanıldığı kampüs alanında spor merkezi, gündüz bakımevi, hobi bahçeleri gibi sosyal donatılar da yer alıyor.