Kayseri-Fransa ticaret köprüsü mobilya ve tekstil ile kurulacak

TİM'in "Türkiye’nin 10 Kentine 10 Ülke Hedef Pazar Projesi" kapsamında düzenlediği toplantıların 10’uncusu Kayseri’de yapıldı. Toplantıda, Kayseri’nin ürettiği ürün gruplarının Fransa’nın ithal ettiği mobilya ve tekstili karşılayacak ürünlerden oluştuğuna dikkat çekildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ARZU BAĞCI

KAYSERİ - "10 Kent-10 Ülke Hedef Pazar Projesi" kapsamında düzenlenen toplantıların 10'uncusu Kayseri'de yapıldı. TİM öncülüğünde ve AKİB ev sahipliğindeki toplantıda, Kayseri'nin ürettiği ürün gruplarının Fransa'nın ithal ettiği mobilya ve tekstili karşılayacak ürünlerden oluştuğuna dikkat çekildi. Katılımcılar en fazla ihracat yapan 12. il olan Kayseri'nin potansiyelinin daha yüksek olduğunu vurguladılar. TİMAKADEMİ ‘Hedef Pazar Fransa' toplantısı Kayseri'de gerçekleştirildi. Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) Türkiye'nin 10 Kentine 10 Ülke Hedef Pazar Projesi kapsamında düzenlenen toplantıların 10'uncusu Kayseri'de düzenlenmiş oldu. TİM işbirliği ile Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) ev sahipliğinde düzenlenen toplantıda, Kayseri'nin ürettiği ürün gruplarının Fransa'nın ithalat ihtiyacını karşılayacak ürünlerden oluştuğuna dikkat çekilerek, özellikle bu ülke ile ticaret köprüsünün mobilya ve tekstil gibi alanlarda kurulabileceğinin altı çizildi.

DÜNYA Gazetesi Yazarı Şefik Ergönül'ün moderatörlüğünü yaptığı toplantıda konuşan TİM Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Aymen, Kayseri'nin Türkiye'de en fazla ihracat yapan 12 ilden birisi olduğunu ifade etti. 10 Ülke Hedef Pazar Projesi'nde, Kayseri'yi Fransa pazarına uygun gördüklerini dile getiren Aymen, "Kayseri'nin ürettiği ürün gruplarını, Fransa ürün gruplarına uygun olarak gördük. Bu yüzden daha iyi ihracat yapacağımızı tespit ettik" dedi.

Bu toplantının ihracatçılara ışık tutacağını kaydeden Aymen, "Kayseri geçtiğimiz yıl, 3 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Son 10 yılda ihracatçı sayısını artırarak, bin 200 ihracatçıya erişti. Fransa'ya buradan mobilya, tekstil gibi birçok grupta rekabet şansımızın olduğunu gördük. Orayla çok daha iyi ihracat yapabileceğimizi tespit ettik" dedi.

İncetan: Fransız lezzetleri Türk malı ürünlerde pişiyor

Sanayi ve ticaret erbaplarıyla da Kayseri'nin Türkiye'nin gururu olduğunu dile getiren Akdeniz Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği (ADMİB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Rahmi İncetan, "Fransa, 560 milyar doların üzerinde ithalat yapan güçlü bir pazar ve biz bu pazara Türkiye olarak 7.8 milyar dolarlık ihracat yapabiliyoruz. Kayseri'nin bu pazara ihracatı ise 32.8 milyon dolar. Buradaki hedefimiz sadece ihracatımızı artırmak değil, aynı zamanda iki ülkenin de daha fazla fayda elde edebilmesini sağlamak üzere karşılıklı ticareti geliştirmek" diye konuştu. Fransa'ya metal mobilyalar ve mutfak araç gereçleri gibi ürünlerin yoğunlukta olduğu bir ihracat gerçekleştirildiğini söyleyen İncetan, "Fransa gibi tasarımlarıyla bilinen bir pazarda kendi tasarımlarımızın yer almasını sağlamak ve dünyayı kendine hayran bırakan Fransız mutfaklarındaki lezzetlerin, Türk malı damgalı ürünlerde yapıldığını görüyor olmak bizim için büyük bir gurur. Biz artık ucuz ürün sattığımız için tercih edilen bir ülke değiliz. Kalitemizle, tasarımlarımızla ve çözüm odaklı üretimlerimizle dünya pazarlarında tercih ediliyoruz ve hedeflerimiz burada bitmiyor, daha fazlasını hedefliyoruz" şeklinde konuştu

Necipoğlu: Fransa'da en doğru lokasyonu araştırma ile belirleyin

Türkiye'nin ihracat yaptığı ülkeler arasında Fransa'nın 6. sırada yer aldığını kaydeden Türk-Fransız Ticaret Derneği Başkanı Zeynep Necipoğlu, "Fransa pazarına, Türk firmaları maalesef, Avrupa ve Batı'daki diğer büyük pazarlara göre daha karmaşık olması sebebiyle biraz tereddütle bakıyor. Ancak, Türklerin iş bilirliği ve uyum kapasitesi ile Türk şirketlerinin reaktifliği dünyanın 6. ekonomisi ve 66 milyon tüketiciye sahip. Bu güçlü ülkede, uzun soluklu ticari ilişkileri araştırmak ve geliştirmek açısından sağlam bir güven temeli oluşturmak gerekli. Fransız pazarına girmek için Fransa'da iş yeri açmanın en doğru strateji olduğuna karar verdiyseniz, en doğru lokasyonu belirlemeniz gerekecek. Eğer seçenek Paris ise, 2 kere düşünmenizi öneririz. Faaliyet alanınıza göre iyi bir pazar araştırması yaparken, diğer şehirlerin de sanayi iklimine ya da araştırma merkezlerine göre bir cazibe merkezi olabileceğini fark edeceksiniz" diye konuştu.

Şener: İhracatınızı birebir yaparsanız oldukça kolay

17 ülkede, 70 havalimanı işlettiklerini söyleyen DEİK Türkiye-Fransa İş Konseyi Başkanı ve TAV CEO'su Sani Şener, "16 yıllık bir şirketiz. Havalimanı işletmeciliği ve inşaatı yapıyoruz. Şirketimizi bir özelleştirme sonucu kurduk. Bugün dünyaya baktığınızda bu küreselleşme içerisinde ya ulusal ya da küresel bir firma olacaksınız. Biz de küresel bir firmayız. Yeri geldiğinde bu yatırımı yabancılara açtık. 2004 yılında 450 milyar dolar borçlandık. O dönem bir demeç vererek halka arz edeceğiz dedim. Bunun üzerine dönüşler aldık. Biz de hisselerimizi satarak hem borcumuzu sıfıra düşürdük hem de Türkiye'de bir ilki gerçekleştirdik. Devamlı hamle peşindeyiz. İnsanların başarılı olması için iyi çalışması ve eğitimli olması gerek. Bir de çok iyi bir networkunuz olacak. Fransa'nın 16 milyar dolarlık bir ticaret hacmi var ve yarı yarıya eşitiz. Bu çok önemli. En önemlisi de kültür. Fransa Türkiye'yi çok iyi tanıyor. İhracatınızı birebir yaparsanız oldukça kolay" şeklinde söyledi.

Ünal: Fransa Batı Avrupa'nın kalbi

Fransa'ya ihracatın önemine dikkat çeken TC Ekonomi Bakanlığı Lyon eski Ticaret Ataşesi Yelda Ünal da "Fransa, AB üyesi bir ülke. Lojistik ağı ve taşımacılık ağı çok güçlü. İnovasyon ve Ar-Ge çalışmalarına çok önem veriyor. Fransa dünyadaki en bürokratik ülkelerden biri. AB ülkeleri arasında gümrük uygulamalarında denetimlerde en katı uygulamalara sahiptirler. Ancak unutulmamalı ki Fransa, Batı Avrupa'nın kalbi. Fransız fuarları dünyanın en önde gelen fuarları arasında. Pazar olarak da, pazarları geliştirmek için de Fransa önemli bir adres" şeklinde konuştu.

Özer: Her dört iflastan biri alacağı tahsil edememekten...

Fransa pazarında riskler hakkında bilgiler aktaran Coface Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Emre Özer, şunları söyledi: "Dünya ticaretinin yüzde 80'i vadeli ve açık hesap kullanıyor. İflasların yüzde 25'i nin nedeni tahsil edilemeyen alacaklar. 1 tahsil edilemeyen alacak, 25 yeni satış gerektiriyor. Şirketlerin yüzde 80'i ödeme zorluğu ile karşı karşıya kalıyor. Ticari alacak sigortası, sizi yurt içindeki ve yurt dışındaki ödenmeyen faturalara karşı korur. Prim oranı, sigortalanabilir cironun yüzde 1'inin altında. Fransa'da nüfus 60 milyon. 2017 yılında büyüme yüzde 1,3 olarak tahmin ediliyor. Türkiye ve Fransa arasındaki ticaret hacmi, 13,4 milyar dolar. Hedef 20 milyar dolar. Türkiye'deki Fransız yatırımları toplamı, 6,8 milyar dolar. Türkiye'de bin 430 tane Fransız şirketi, 100 bin istihdam yaratıyor. Fransa ile işbirliği yapılabilecek önemli sektörlerin başında, gıda, tarım, enerji, ulaşım, inşaat, turizm ve altyapı geliyor. Ortadoğu, Orta Asya ile Afrika gibi Türk şirketlerinin rekabet üstünlüğü olan coğrafyalarda ortak proje ve yatırımlar açısından fırsatlar olabilir."

Başeğmez: 63 yerli tedarikçi Renault'nun diğer fabrikalarına da üretiyor

Türkiye'de binek otomobil ihracatının yüzde 36'sını karşıladıklarını söyleyen Oyak Renault Genel Müdürü Tunç Başeğmez, şunları kaydetti: "Hem karoseri hem de mekanik organ üretiminin yapıldığı, Türkiye'nin tek binek otomobil fabrikasıyız. Toplam 6 bin 728 çalışanımız var. Bunlardan 5 bin 281'i mavi yakalı. 20002016 yılları arasında toplam yatırımımız 1,5 milyar euro. Son 10 yılda ortalama yıllık ihracatımız, 2.5 milyar euro. 144 yerli tedarikçimiz var. 63 tedarikçi, Renault'nun diğer fabrikalarına da üretiyor. Tedarikçilerin doğrudan yıllık ortalama ihracatı 600 milyon euro."

Gargılı: Değişim için dijitalleşmek şart

Türkiye'nin sürdürülebilir büyüme ve ekonomik hedeflerine erişmesi için katmadeğeri yüksek ihracat yapılması gerektiğini vurgulayan Vodafone Türkiye Kurumsal Pazarlama Direktörü Onur Gargılı, "Bunun için de çözümün teknolojiyi benimsemek ve hızla dijitalleşme olduğunu düşünüyoruz. Dünya değişiyor. Artık dünyadaki tüm firmalar bizim rakibimiz. Vodafone Türkiye olarak bu değişimin dijitalleşmeden geçtiğine inanıyoruz. Altyapısı ve sanayisi güçlenen ülkemiz, dış ticarette başarılı olabilmesi için dijitalleşmeli" dedi.

Tek: Tedarik zincirini uzmana bırakın

Dünyada 220'den fazla ülke ve bölgeye, Türkiye'de ise 81 ile hizmet verdiklerini kaydeden UPS Türkiye Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Caner Tek ise birden fazla tedarikçinin farklı hizmetler için kullanılması, koordinasyon problemlerine ve verimsizliğe neden olacağını öne sürdü. Tek, "Firmalar ihracatını geliştirmeli. Bunu yaparken de tedarik zincirini kurmayı bir uzmana bırakmalı" diye konuştu.

Kayan: İhracatçı firmalarımıza çok iş düşüyor

Yeşil pasaport ve son dönemde bankaların verdiği kredilerin ihracatçıyı rahatlattığının altını çizen Halkbank Kayseri Bölge Koordinatörü Süleyman Kayan sözlerine şu şekilde devam etti: "Ancak ihracatçılarımıza çok iş düşüyor. Fransa önemli bir ticari ortağımız. Oldukça avantajlı bir pazar. Yılda 500 milyar doların üzerinde ithalatı bulunuyor. Biz de ihracat teşvikleri ve inovasyona hız kazandırarak, hedeflerimize ulaşacağız. KOBİ'lere desteğimizi artıracağız. Halkbank olarak KOBİ'lerin en kıymetli destekçilerindeniz. Türkiye'nin genç nüfusu bizi öne çıkaracak unsurlardan biri. KOBİ'lere ihtiyaç duydukları her türlü desteği vermeye hazırız" dedi.