Macaristan'dan Kayserili iş adamlarına yatırım daveti

Macaristan Ankara Büyükelçisi Gabor Kiss, “Kayserili sanayicileri yatırım yapmaları için Macaristan'a davet ediyoruz” dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dilek FİDAN

KAYSERİ- Macaristan Büyükelçiliği işbirliğinde düzenlenen ve Kayseri Sanayi Odası'nın (KAYSO) ev sahipliğini yaptığı toplantıya Kayseri Valisi Süleyman Kamçı, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, Macaristan’ın Ankara Büyükelçisi Gabor Kiss, Talas Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu, KAYSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyüksimitci, KAYSO Meclis Başkanı Abidin Özkaya, Türk–Macar İşadamları Derneği Başkanı ve Macaristan Fahri Konsolosu Osman Şahbaz ve KAYSO üyeleri katıldı.

İki ülke arasındaki ilişkileri geliştirme adına gerekli iradenin mevcut olduğunu ve iki ülke arasında benzer yönlerin olduğunu ifade eden Macaristan Ankara Büyükelçisi Gabor Kiss , “Bu ilişkileri geliştirmek adına sizleri Macaristan’a davet etmek istiyorum. Macar dış işleri sistemi yaklaşık 3 yıl öncesinde tamamen bir yapı değişikliğine gitti. O kadar büyük değişiklik oldu ki Macar dış sisteminde ismi bile değişti. Şöyle ki Dış İşleri ve Dış Ticaret Bakanlığı oldu. Macar dış diplomasisine yeniden pozisyon veriyoruz. Şimdi çok güzel bir yatırım ürünü ortaya koyup, bunu Macar diplomatların dünya çapında değerlendirmesi gerek. İyi bir ürünü satmak çok daha kolay oluyor. Benim ustam şöyle demişti, iyi ürünü her zaman ucuz fiyata bile satabilirsin. Kötü ürünü pahalıya satmaksa bir sanattır. Tabii biz onu yapmıyoruz. Yatırım şartları çok uygun. Ürün oldukça makul fiyatlı” dedi.

KAYSO Başkanı Büyüksimitci ise, Macaristan Ankara Büyükelçisinin yaklaşık bir ay önce KAYSO’yu ziyaret etti. Bu görüşmede işadamlarıyla böyle bir toplantı yapma kararı aldık. Burada iki tane firmamızı ziyaret ederek, gezdiler. Hali hazırda bir firmamızda Macaristan’da yatırım kararı aldı. Macaristan ile böyle bir ilişki zannediyorum ki Avrupa Birliğine direk üretimlerimizi satma anlamında ciddi faydası olacak ”diye konuştu.

Macaristan Ankara Büyükelçiliği Ticaret Ataşesi Bence Batizi ise, siyasetin politikanın kapıları açtığını söyleyerek,açık kapılardan geçerek iş olanaklarını değerlendirdiklerini aktardı. Batizi, bu çerçevede Macar Eximbank’ın finansman sağladığını, eğer merkezi Avrupa’da yatırımcıların yatırım düşüncesi olması halinde, çevrenizdeki komşu ülkelerden her nasıl bir teklif yapılırsa yapılsın kendilerinin daha cazip, daha iyi bir teklif vereceklerini belirtti.

Günün şartlarına, günün dinamiğine göre şekil aldıklarını belirten Türk–Macar İşadamları Derneği Başkanı ve Macaristan Kayseri Fahri Konsolosu Osman Şahbaz," Kayserimizle Macaristan arasındaki ilişkiler uzun yıllara dayanıyor. Özellikle Büyükelçinin İstanbul’da Başkonsolos olduğu 6 sene önce Kayseri’yi ziyaret ettiğinde kendisi de Kayseri’nin bu dinamizmini, ataklığını, iş anlayışını ve sanayi yapısını gördüğünde Kayseri ile ilişkileri sadece resmi boyutta bırakmadı. Kayseri şehrimizle Miskolc şehrimiz arasında kardeş şehir protokolü imzalandı. İnşallah bu ilişkiler daha derinleşerek sürecektir” diye ifade etti.

Macaristan Büyükelçiliği İşbirliğinde Çalışma Yemeği KAYSO’da gerçekleşti

Kayseri Sanayi Odası’nda (KAYSO) düzenlenen Macaristan Büyükelçiliği işbirliğinde Çalışma Yemeğine Vali Süleyman Kamçı, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, Macaristan’ın Ankara Büyükelçisi Gabor Kiss, Talas Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu, KAYSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyüksimitci, KAYSO Meclis Başkanı Abidin Özkaya, Türk–Macar İşadamları Derneği Başkanı ve Macaristan Fahri Konsolosu Osman Şahbaz ve KAYSO Üyeleri katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan KAYSO Başkanı Büyüksimitci, Macaristan Ankara Büyükelçisinin yaklaşık bir ay önce KAYSO’yu ziyaret ettiğini, bu görüşmede işadamlarıyla böyle bir toplantı yapalım kararı aldıklarını belirtti, “Burada iki tane firmamızı ziyaret ederek, gezdiler. Hali hazırda bir firmamızda Macaristan’da yatırım kararı almış. Macaristan ile böyle bir ilişki zannediyorum ki Avrupa Birliğine direk üretimlerimizi satma anlamında ciddi faydası olacak” dedi.

Günün şartlarına, günün dinamiğine göre şekil aldıklarını belirten Türk–Macar İşadamları Derneği Başkanı ve Macaristan Kayseri Fahri Konsolosu Osman Şahbaz ise, ”Kayserimizle Macaristan arasındaki ilişkiler uzun yıllara dayanıyor. Özellikle Sayın Büyükelçinin İstanbul’da Başkonsolos olduğu 6 sene önce Kayseri’yi ziyaret ettiğinde kendisi de Kayseri’nin bu dinamizmini, ataklığını, iş anlayışını ve sanayi yapısını gördüğünde Kayseri ile ilişkileri sadece resmi boyutta bırakmadı. Kayseri şehrimizle Miskolc şehrimiz arasında kardeş şehir protokolü imzalandı. İnşallah bu ilişkiler daha derinleşerek sürecektir” diye konuştu.

Macaristan Ankara Büyükelçisi Gabor Kiss ise iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirme adına gerekli iradenin mevcut olduğunu ve iki ülke arasında benzer yönlerin olduğunu ifade ederek, “Bu ilişkileri geliştirmek adına sizleri Macaristan’a davet etmek istiyorum. Macar dış işleri sistemi yaklaşık 3 yıl öncesinde tamamen bir yapı değişikliğine gitti. O kadar büyük değişiklik oldu ki Macar dış sisteminde ismi bile değişti. Şöyle ki Dış İşleri ve Dış Ticaret Bakanlığı oldu. Macar dış diplomasisini yeniden pozisyon veriyoruz. Şimdi çok güzel bir yatırım ürünü ortaya koyup, bunu Macar diplomatların dünya çapında değerlendirmesi lazım. İyi bir ürünü satmak çok daha kolay oluyor. Benim ustam şöyle demişti, iyi ürünü her zaman ucuz fiyata bile satabilirsin. Kötü ürünü pahalıya satmaksa bir sanattır. Tabii biz onu yapmıyoruz. Yatırım şartları çok uygun. Ürün oldukça makul fiyatlı” dedi.

Macaristan Ankara Büyükelçiliği Ticaret Ataşesi Bence Batizi ise, siyasetin politikanın kapıları açtığını, açık kapılardan geçerek iş olanaklarını değerlendirdiklerini ve bu çerçevede Macar Eximbank’ın finansman sağladığını, eğer merkezi Avrupa’da yatırımcıların yatırım düşüncesi olması halinde, çevrenizdeki komşu ülkelerden her nasıl bir teklif yapılırsa yapılsın kendilerinin daha cazip, daha iyi bir teklif vereceklerini söyledi.