"Türkiye'nin başlıca açık hava laboratuvarı olmayı hedefliyoruz"

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, Kayseri'nin yapılacak çalışmalar doğrultusunda Türkiye'nin akıllı şehircilikte başlıca açık hava laboratuvarı olacağının altını çizdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

HANDAN GÜL

KAYSERİ - 'Akıllı Şehirlere Dönüşüm Hareketi' kapsamında belirlenen üç pilot şehirden biri olan Kayseri'nin, diğer iki şehirle birlikte 2023'e kadar 'akıllı şehir' haline dönüştürülmesi planlanıyor. Şehirdeki yapılanmanın bu çerçevede sürdürüldüğünü bildiren Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, Kayseri'nin yapılacak çalışmalar doğrultusunda Türkiye'nin akıllı şehircilikte başlıca açık hava laboratuvarı olacağının altını çizdi.

Şehircilikte değişim ve gelişimin önemli iki unsur olduğunu belirten Mustafa Çelik; güvenlik, tasarruf ve günlük hayatı kolaylaştıran teknolojik imkanlarla, akıllı şehircilikte yol alabileceklerini vurguladı.

Kayseri'de ise bu çalışmaların tek bir merkezden  yönlendirilerek koordinasyon sağlandığını ifade eden Çelik, "Yakın zamanda, elektrik ve suyun yönetiminde uzaktan kontrol sistemleri ve bisiklet paylaşım sistemleri kullanılmaya başlandı. Bununla birlikte, çevreyi kirleten minibüsler trafikten kaldırılarak, yerine  karbon salımı daha az olan doğalgazlı otobüsler getirildi" dedi.

Akıllı şehir uygulamalarının 'aydınlatma' alanında da tasarruf sağladığını dile getiren Mustafa Çelik, böylece hem şehir hem de yurt ekonomisine katkı sağlanabileceğini söyledi. Mevcut sisteme göre, akşam saatlerinden ve gün ışığına kadar kesintisiz verilen aydınlatmanın gereksiz enerji tüketimine yol açtığını ifade eden Çelik, "Akıllı şehir aydınlatmasında ise eğer o caddede bir hareket yoksa ışık minimum seviyeye iniyor ve içeride bir hareket olduğu zaman ışık tekrardan yanıyor. Biz bu uygulamayı Kayseri'de iki caddede pilot olarak yaptık Dolayısıyla caddenin birinden yüzde 50, bir diğerinden ise yaklaşık yüzde 60 tasarruf sağladık" diye konuştu.

Öte Yandan, Türkiye'de akıllı şehircilik konusunda çalışmalar yürüten sivil toplum kuruluşu Kamu Teknoloji Platformu ile de ortak çalışmalar yapıldığını belirten Mustafa Çelik, ocak ayında Kayseri'de XSIGHTS araştırma şirketinin katkılarıyla akıllı şehircilik çalıştayı  düzenlendikleri bilgisini verdi. Çelik, "Bu çalıştaydan elde edilen sonuçlarla bir yol haritası belirleyeceğiz. Bu yol haritası ise Kayseri'nin gelecek yıllarda bu kapsamda yapacağı çalışmaları bir düzen ve plan içinde yapmasını sağlayacak bir eylem planı olacak" açıklamasını yaptı.