Avantajlı teşviğin süresi uzatıldı

Yatırım teşviklerinde avantajlı teşvik uygulamalarından yararlanma süresi bir yıl uzatıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Hüseyin GÖKÇE

ANKARA - Teşvik unsurlarının yatırımın yapılış tarihine göre kademeli olarak azaltılması esasına dayanan yürürlükteki teşvik mevzuatının, avantajı teşviklerinden yararlanma süresi uzatıldı. Buna göre 31 Aralık 2014 tarihine kadar yapılacak yatırımlar da yürürlükteki teşvik mekanizmasının; faiz desteği, sigorta primi işveren hissesi desteği, vergi indirimi ve yatırıma katkı oranı desteklerinden yararlanacaklar. Eski mevzuatta bu tarih 31 Aralık 2013 olarak belirlenmişti.

Yatırımların temel olarak cari açığı ve işsizliği azaltacak sektörlere yoğunlaşmasını öngören ve 2012 yılı Haziran ayından itibaren yenilenen teşvik mevzuatında getirilen avantajlı teşviklerden yararlanma süresi, Bakanlar Kurulu tarafından yayınlanan yeni bir kararname ile uzatıldı.

Teşvik sisteminde yapılan değişiklikler şöyle:

11'inci maddenin 5'inci fıkrasında yer alan 31 Aralık 2013 tarihi 31 Aralık 2014 olarak değiştirildi. Buna göre bu yıl sonuna kadar yapılacak stratejik yatırımlar da sabit yutarım tutarının yüzde 70'ine kadar indirimli faiz desteğinden yararlanabilecekler. Stratejik yatırımlara, bölgesine bakılmaksızın teşvik mevzuatı çerçevesinde 5 puanlık faiz indirimi uygulanıyor.

Kararnamenin 12'nci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan 31 Aralık 2013 tarihi, 31 Aralık 2014 olarak değiştirildi. Değişiklik yapılan madde, bölgelere göre yatırımlara kademeli olarak sigorta primi işveren hissesinin asgari ücrete karşılık gelen kısmının devlet tarafından ödenmesini düzenliyor. Sözkonusu teşvik unsurlarından 1’nci bölgede yapılan yatırımlar 2 yıl, 6'ncı bölgedeki yatırımlar ise 10 yıl süreyle yararlanabiliyor. Aynı maddede yapılan bir başka değişiklikle, 1 Ocak 2015'e kadar 1'inci ve 2'nci bölgelere yapılacak yatırımlara da 2 ve 3 yıl süreyle sigorta primi işveren hissesi desteğinden yararlanma imkanı getirildi.

Kararnamenin yatırıma katkı oranı ve indirimli vergi oranını düzenleyen 15'inci maddesinden yararlanma süresi de uzatıldı. Buna göre daha önce 31 Aralık 2014 tarihine kadar yapılacak yatırımlar da kademeli olarak ek teşvik unsurlarından yararlanabilecekler. 1'inci Bölge'de yapılan yatırımlar yüzde 15 yatırıma katkı oranı yüzde 50 kurumlar-gelir vergisi indiriminden yararlanırken, 6'ncı bölgede yapılan yatırımlarda yatırıma katkı oranı yüzde 50, indirimli vergi oranı ise yüzde 90 olarak uygulanıyor.

Enerji verimliliği yatırımları da 'öncelikli' olacak

Termal turizm yatırımları ile kreş-gündüz bakımevi ve okul öncesi eğitim yatırımları da öncelikli yatırım kapsamına alındı. Öncelikli yatırımlar, hangi bölgede yapılırsa yapılsın 5'inci bölge için öngörülen teşvik unsurlarından yararlanabiliyor.

Ayrıca, yıllık asgari 500 TEP enerji tüketimi olan sanayi tesislerinde gerçekleştirilecek enerji verimliliğine yönelik yatırımlar, atık ısıdan geri kazanım yoluyla elektrik üretimine yönelik yatırımlar ile asgari 50 milyon lira tutarındaki LNG yatırımları da yine öncelikli yatırım kapsamında değerlendirilecek.

Mevzuatın desteklenmeyecek yatırımları düzenleyen kısımlarından nişasta ibaresi çıkarılarak, yerine mısır nişastası ibaresi getirildi. Buna göre mısır dışında yapılacak nişasta yatırımları da teşviklerden yararlanabilecek.