Cumhurbaşkanı’nın ziyaret ettiği ülkelerin profili

Nevzat SAYGILIOĞLU
Nevzat SAYGILIOĞLU EKO ANKARA nevzatsaygilioglu@atilim.edu.tr

Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayip Erdoğan’ın çok sıkça yurt dışı ziyaretlerine çıktığını, üstelik bu ziyaretlerin çoğunun güçlü ve kalabalık heyetlerden oluştuğunu biliyoruz. Bu geleneği başlatan rahmetli Turgut Özal idi. O da çok kalabalık uçak(lar) dolusu iş adamı ile adeta gittiği ülkelere çıkarma yapardı. Özal’ın bu tavrı, zaman zaman da muhalif çevreler tarafından eleştirilirdi. 

Ancak o bildiğinden hiç şaşmazdı. Şimdi bu tavrı çok daha net ve açık bir şekilde sürdüren Cumhurbaşkanımız var. Ancak; özellikle Sayın Cumhurbaşkanının bizzat başlattığı ve sürdürdüğü Başkanlık tartışmalarının giderek yoğunlaştığı ve artık yol haritasının oluşturulmaya çalışıldığı bu günlerde gidilen ülkeleri biraz mercek altına almak lazım. Hiç tartışılmayan veya belki de akla gelmeyen bu konuya bir bakalım. Cumhurbaşkanımızın son zamanlarda seyahat ettiği ve yakın tarihte de programına aldığı ülkelere bir göz atalım. Biliyoruz ki Cumhurbaşkanımız daha yeni bir Güney Amerika seyahatinden döndü. 31 Ocak günü başlayan 5 günlük Güney Amerika seyahatinde Peru, Ekvador ve Şili’yi ziyaret etti. Şimdi de şubat ayının sonlarına doğru Batı Afrika’da Gana, Nijerya ve Fildişi Sahili (Côte d’Ivoire)adlı üç ülkeyi ziyaret edecek. Bu ülkeleri Google destekli (Vikipedi bilgileriyle) çok kısaca bir tanıyalım. Sonra da bir iki konuya dikkat çekelim. 

Önce Güney Amerika ülkeleri… 

Şili: Eski bir İspanyol sömürgesi. Yüzölçümü hemen hemen Türkiye kadar. Ancak nüfusu 17 milyonun biraz üzerinde. Satın alma gücü paritesine göre kişi başına milli geliri 20- 21 bin dolar. 

Peru: Güney Amerika’nın üçüncü büyük ülkesi ve İspanyol sömürgesi. Yüzölçümü 1 milyon 285 bin kilometrekare. Ancak nüfusu 23 milyon civarında. Peru’da kişi başına milli gelir (satınalma gücü paritesine göre) 11 bin dolar. 

Ekvador: Bir başka İspanyol sömürgesi. 270 bin kilometrekare yüzölçümüne ve 15 milyon nüfusa sahip. Satın alma gücü paritesine göre kişi başına milli gelir 10 bin dolar civarında. Şimdi de Afrika ülkelerinde sıra… 

Nijerya: Eski bir Portekiz ve İngiliz sömürgesi olan bu ülkenin yüzölçümü 923 bin kilometrekare ve nüfusu 170 milyon. Kişi başına milli gelir (satın alma gücü paritesine göre) 5 bin dolar (kimi kaynaklara göre 2 bin dolar) civarında. 

Gana: Bir başka Batı Afrika ülkesi olup 238 bin kilometrekare yüzölçümüne ve 25 milyon nüfusa sahip. Gana’nın da kişi başına milli gelir rakamları farklı ve 1500 dolar ile 3500 dolar arasında değişiyor. 

Fildişi Sahili (Côte d’Ivoire): Fransız sömürgesi olup 322 bin kilometrekare yüzölçümü ve 22 milyon nüfusu var. Kişi başına milli gelir 2700 dolar civarında. Bu ülkelerin rejimine ve yönetim biçimine bir bakalım. 

Şili: Üniter Başkanlık Demokrasisi 

Peru: Üniter Devlet Başkanlık Sistemi 

Ekvador: Üniter Cumhuriyet 

Nijerya: Federal Başkanlık 

Gana: Üniter Başkanlık Anayasal Demokrasi 

Fildişi Sahili: Üniter Yarı Başkanlık 

Her iki başlıktaki tespitler de ilginç. Hepsinin ortak özelliği, ağırlıklı başkanlık sistemine sahip olmaları. Bir başka özelliği de (Şili hariç) hiç birinin dünya liginde yer almamaları. İnsan ister istemez düşünüyor: Biz bu ülkelerden ne alacağız, bu ülkelere ne vereceğiz?...

234234234324444.jpg

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar