50 basit kuralla zayıflamak…

Beden Aklıyla Zayıfla'nın yazarı Dr. Fevzi Özgönül, "Göbeğimi Nasıl Eritirim" isimli yeni kitabında 50 basit kurala uymak kaydıyla fit bir vücuda sahip olunabileceği iddiasını ortaya koyuyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SAĞLIĞI OKUMAK / Çiğdem SİRKECİ

Yazara göre, pek çok diyet programının hatası, insanı kilo vermeye şartlaması, aç bırakması; aşırı sporla bedenin hayati yağ depolarını tüketmesi. Yazar, bu tarz programlarda asla arzu edilen kısımlarda (göbek, basen gibi) bir değişiklik elde edilemeyeceğini; diyet ve spor bırakıldığı anda vücudun tekrar eski haline döneceğini belirtiyor. 

Dr. Fevzi Özgönül, basen, göbek gibi kısımlarda oluşan yağlanmaları, vücudun korunma kalkanı olarak nitelendiriyor. Özgönül'e göre hepimiz doğru beslenme eğilimi ile doğuyoruz ancak sonraki süreçte içinde bulunduğumuz ortam, aile ve iş yaşamı ile bu altın bileziği kaybediyoruz. Dengesini ve sindirim sisteminin çalışmasını bozduğumuz için vücut ortada bir sorun olduğunu düşünüp kendini korumaya alıyor; genetik olarak hangi bölgemiz müsaitse o bölgede yağlanma oluşuyor. 

Umut veren şey şu ki, yazar sindirim sistemimizi tekrar düzgün çalışır hale getirmenin mümkün olduğunu, bu sayede vücudun kalkanlarını bir köşeye bırakarak ideal dengesine kavuşacağını müjdeliyor. 

nasıl beslenmeliyiz? 

Bu mucizeyi gerçekleştirmek için nasıl mı beslenmemiz gerekiyor? Yazar güne sıkı bir kahvaltı ile başlamanın şart olduğunu söylüyor; yumurta, peynir, zeytin, bol yeşillik, kuru ya da yaş meyve ve hatta bir dilim ekmek mutlaka yenmeli diyor. Öğle saatinde ise et ve sebze yenmeli diye ekliyor. Makarna, pilav ve ekmeğe veda etmek gerekiyor. Yazar, sabah ve öğle saatinde yenen yemeklerden elde edilecek protein, karbonhidrat ve diğer vitaminlerin yeniden yapılanma sürecinde (gece 11-2 arası) vücuda maksimum fayda sağlayacağına değiniyor. Dolayısıyla bu öğünlere dikkat etmek ve kesinlikle atlamamak gerekiyor. Akşam yemeği içinse mümkünse yemeyin diyor. İllaki yiyecekseniz, tercihiniz pişmiş sebze ya da yoğurt olsun diye öğütlüyor. 
Özgönül, pek çok diyette rastladığımız ara öğünler konusunda çok katı. Sindirim sisteminizi doğru çalıştırırsanız bu atıştırmalara ihtiyaç duymazsınız diye yazıyor. Ara öğünlerin vücudun çalışmakta olan sindirim sürecini sekteye uğrattığını iddia ediyor. 

Egzersiz konusunda ise, ağır sporlara karşı bir tutumu var Özgönül'ün. Spor yaparken amacımız kilo vermek değil, sindirim sisteminin çalışmasına yardımcı olmak olmalı diyor. Bu nedenle akşam 6-8 arası yapılacak yürüyüş, pilates ya da kardiyo gibi egzersizlerin daha çok faydası olduğuna inanıyor. 

suyun önemi… 

Dikkat edilmesi gereken 50 kural arasında, sabah uyanır uyanmaz içilecek bir bardak su, kahvaltı öncesi içilecek limonlu su var. Çay ve kahve çok tüketmeyin, bunların yerine su, maden suyu ya da ayran için diyor. Akşam bir davete gidecekseniz sakın aç karnına gitmeyin diye öğütlüyor. 

Kulak verdiğimiz her doktorun, her diyetisyenin doğal olarak ayrı bir yöntemi var ama amaç aynı: İnsanları bedeniyle daha barışık hale getirebilmek. Özgönül, bedeninize bebek şefk atiyle davranın, ona kulak verin, o size gerçekten neye ihtiyacı olduğunu söyleyecek diyor. Kitapta bahsettiği yöntemlerle rehber olduğu hastalarının yüzde 95'inin eskisinden daha iyi bir noktada olduklarını belirtiyor. 

Göbeğimi Nasıl Eritirim, Dr. Fevzi Özgönül, Hayy Kitap, 144 s.