şehrin seslerini dinleyeceğiz!

Türkiye'nin uluslararası ilk edebiyat festivali olan İTEFİstanbul Tanpınar Edebiyat Festivali, 8 Mayıs'ta Dimitrie Cantemir Romen Kültür Merkezi'ndeki açılış töreni ile başlıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İTEF-İstanbul Tanpınar Edebiyat Festivali'nin bu yılki programı kapsamında yazar okumaları ve söyleşilerin yanı sıra edebiyat panelleri ve FABİSAD etkinlikleri gerçekleştirilecek. Ayrıca "dijital edebiyat", "şiir" ve "öykü" etkinlikleri de festival programında yer alacak. Bu yılki temaya uygun olarak edebiyatseverler, etkinliklerden sonra çeşitli müzik dinletilerine ve edebiyat performanslarına ücretsiz olarak katılabilecek. 

profesyoneller buluşuyor 

İTEF kapsamında, yerli yazar ve yayıncıların yabancı yayıncılar, editörler, çevirmenler ve yazarlarla işbirliği yapmalarını sağlayan Profesyonel Buluşmalar-Fellowship Programı, Yunus Emre Enstitüsü'nün sponsorluğunda Ayrıntı Yayınları, Can Yayınları ve TEAS Yayınevi'nin desteğiyle gerçekleşecek. Yayıncılık profesyonelleri üç gün boyunca yayınevlerini ziyaret ederek Türkiye yayıncılık dünyasını ve Türkçeden diğer dillere çevrilebilecek kitapları yakından tanıma şansı elde edecek.

İTEF- İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde dört yıldır devam eden "Yabancı Yazarlar Okullarda" projesi, öğrencilerle dünyanın dört bir yanından gelen yabancı yazarları buluşturacak. Proje kapsamında, Avustralyalı çocuk yazarı Sussanne Gervay ve Barry Loser serisinin yazarı Jim Smith Martı Yayınları'nın sponsorluğunda okullarda etkinlikler yapacaklar. Kitap Gezgini kitabıyla tanınan Mechthild Gläser, Altın Kitaplar'ın desteğiyle öğrencilerle buluşacak. Erdem Çocuk Yayınları tarafından eserleri Türkçeye kazandırılan Suriyeli yazar Gulnar Hajo ve Dimitrie Cantemir Romen Kültür Merkezi desteğiyle festivale katılan Romanyalı yazar Adina Rosetti de İTEF'in bu yılki çocuk yazarları arasında. 

8 Mayıs Pazar "Sesini duyurabilen gençler" panelinde Epsilon Yayınevi yazarları yazma serüvenleri anlatacaklar, sonrasında gerçekleşecek panelde OT Dergisi'nin yazarlarıyla tanışmak mümkün olacak. 

tanpınar'ın mektupları seslendirilecek 

Saat 19:00'da Bora Abdo, Neslihan Önderoğlu ve Sine Ergün, Faruk Duman moderatörlüğünde "öykü"yü konuşacaklar. 21:00'de ise tiyatrocu yazar Hakkı Ergök, Tanpınar'ın mektuplarını seslendirecek. 

Yine aynı akşam KargArt'ta FABİSAD gecesi var! Fantazya ve Bilimkurgu Sanatçıları Derneği işbirliğinde düzenlenen etkinliklerde, fantastik edebiyat ve bilimkurgu alanında ürünler veren yazarlar okurlarıyla buluşacak. 

Dergâh Yayınları işbirliğinde 10 Mayıs akşamı gerçekleştirilecek etkinlikte Beşir Ayvazoğlu ve Seval Şahin ile birlikte "Beş Şehir" okunacak. 11 Mayıs akşamı Atakan Yavuz, Mehmet Erte ve Şeref Bilsel'in Emirhan Oğuz moderatörlüğünde, Tanpınar'ın şiirini, şehir ve sesleri konuşacaklar. 

Libris Edebiyat Ödülü'ne aday gösterilen Elvis Peeters, Flemish Literature Fund ve Tekin Yayınevi'nin desteğiyle İstanbul'da olacak. Yazar, günümüzdeki mülteci sorununu sarsıcı bir şekilde işleyen, geçtiğimiz günlerde rafl arda yerini alan Sayısız kitabı ile ilgili konuşacak. Hem yazar hem müzisyen kimliğiyle festivale katılacak olan Elvis Peeters, Hüsnü Arkan ile aynı etkinlikte yer alacak. 

tibor fischer ilk kez geliyor 

Çıkış romanı ile Booker Ödülü finalisti olan, Düşünce Çetesi ve Tanrı Olmak Güzel kitaplarının yazarı Tibor Fischer, April Yayınları'nın desteğiyle ilk kez Türkiye'ye geliyor! "Modern çağın" ve günümüz sorunlarının ele alınacağı etkinliklerde konuşacak olan yazar, Feride Çiçekoğlu ile aynı sahneyi paylaşacak. 

Amerika ve Almanya'nın da aralarında olduğu birçok ülkede yayımlanan Kudüs Güzeli kitabının yazarı Sarit Yishai Levi, İsrail İstanbul Başkonsolosluğu'nun desteğiyle okurlarıyla buluşuyor! Aşkı zengin bir tarihsel arka planda işleyen yazar, Liz Behmoaras ile aynı etkinlikte yer alacak. 

Çocuk yazarı Uri Orlev de İsrail İstanbul Başkonsolosluğu'nun sponsorluğunda Türkiye'ye gelecek.

üç günlük söyleşi serisi 

Festival kapsamında Kuzguncuk Nail Kitabevi'nde üç günlük bir söyleşi serisi gerçekleşecek. Saat üçte başlayacak etkinliklerde yerli ve yabancı yazarlar bir araya gelerek halka açık söyleşiler yapacaklar. 

İTEF 2016 antolojisi, festivalle aynı anda takipçileriyle buluşacak. Ulusal ve uluslararası kitap fuarlarında ücretsiz olarak dağıtılan bu antoloji, festival temasına uygun metinlerden oluşan, festivalin kalıcılığını ve üretkenliğini simgeleyen bir kitap olarak tasarlanmış. Festival takipçileri antolojiyi ücretsiz olarak etkinlik mekânlarından edinebilecekler.