Alancha'da Anadolu baharı

Mutfak Dostları Derneği geleneksel Dost Yemekleri'nin bu seferki mönüsü, sokak lezzetleri ve baharın getirdiği malzemelerle bezenmişti. Şef Kemal Demirasal, yemeklerinde “yerellik” ve “mevsimsellik” ilkelerini ön planda tutmuştu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Mutfak Dostları Derneği geleneksel dost yemeğini bu kez The World's 50 Best Restaurants Academy tarafından 2016'nın keşfedilecek en iyi restoranlardan biri olarak gösterilen Alancha'da gerçekleştirdi. Şef Kemal Demirasal'ın önce Alaçatı ve sonra İstanbul'da hayata geçirdiği Alancha'daki yemekte sokak lezzetleri ve baharın getirdiği malzemelerle bezeli özel bir mönü vardı. Mönü, Anadolu'nun topraklarından, sofralarından; Ege'nin pazarlarından, yeşilinden, mavisinden ve sokak yemeklerinden ilham alıyordu. Çiğ köfteden humusa, balık ekmekten ciğer tavaya, baklavaya kadar çok bilinen yemekler, özgünlüklerinden taviz verilmeden bambaşka kimliklerle sunuldu.

Şef Kemal Demirasal profesyonel bir sörfçü. Bu alanda çok sayıda ödül sahibi. 6 Türkiye şampiyonluğu var. Ekonomi eğitimi almış olmasına rağmen mutfağa gönül veriyor, Alaçatı'daki ilk restoran girişimini Barbun ile yapıyor. Sonra Alancha geliyor. Alancha'yı 2013'te İstanbul'a taşıyor. 

Yerellik, mevsimsellik önemli

Alancha, belli bir deneyselliği içinde barındırarak ve yerellik, mevsimsellik ilkelerini ön planda tutarak Türk mutfağının malzemelerini yeniden yorumlayan, Anadolu mutfağını güncel tekniklerle zenginleştirmek üzere çalışan bir mekân. Bizim mönümüz turşu suyu eşliğinde baklava kıtırı üzerinde etli çiğ köfte; bahar domatesleri, buz badem, domates suyu, semizotu, baharat yağından oluşan domates salatası; bozkır tahin, boz fıstık, çemensiz pastırma, katmer ile nohut humusu; ekmek kıtırı, taze yeşillikler ve yeşil soğan kreması ile istavrit tava ekmek; taze bezelye, tilkişen eşliğinde pancar sos ve baharat yağı yatağında ciğer tava, fırın soğan ve taze bakla ile ızgara kuzu pirzola; fıstık kreması, fıstık tozu ile baklava kıtırından oluşuyordu. 

Alancha'nın Anadolu tadım mönüsünde aslında çok daha fazla cours var. Bize sunulandan memnun ve doymuş olarak, çoğunu yeniden tadabileceğimiz duygusuyla bitirdik yemeği.

Öte yandan, yemek öncesinde sebzeler, çeşit çeşit baharatlar, kendi hazırladıkları şuruplarla lezzetlendirilmiş kokteyller de tatma fırsatı bulduk. Restoranın özelliklerinden birisi, asansör ile yukarı çıktıktan sonra her tarafı cam mutfağın içinden geçerek salona girilmesiydi. 

Bu arada öğrendik ki Alancha da tüm sektörü sarsan gelişmelerden etkilenmiş, yazı geçirmek üzere Alaçatı'daki mekanına dönüş yapacakmış.