Türkiye'nin bütün pastacıları Çamlıhemşin'de bir araya geldi

Çamlıhemşin Eğitim ve Kültür Derneği tarafından Marsa ve Katsan ana sponsorluğunda gerçekleştirilen festivalde pastacılar, 1800'lü yıllardan beri fırıncılığın ve pastacılığın merkezi olan Çamlıhemşin'de ikinci kez ağırlandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Fırtına Vadisi'nde ilk kez geçen yıl düzenlenen Uluslararası Pastacılar Festivali'nin ikincisine Türkiye'nin çeşitli yerlerinde faaliyet gösteren birçok pasta firması katıldı.

Çamlıhemşin Eğitim ve Kültür Derneği tarafından Marsa ve Katsan ana sponsorluğunda gerçekleştirilen festivalin açılışında tulum eşliğinde gerçekleştirilen kortej yürüyüşünün ardından tarihi kemer köprü üzerinde ustaların yaptığı birbirinden farklı pastalar katılımcılara dağıtıldı. Pastalardan tadanlar daha sonra birbirlerine pasta atarak pasta savaşına giriştiler.

Köprüye kadar tekerlekli araç üzerinde taşınan dev pastanın içerisinden tulum çalan bir kişinin çıkması da etkinliğin eğlenceli anlarından birisiydi.

Festivalde yapılan konuşmalarda Çamlıhemşinli pasta ustalarından övgü ile söz edildi, dernek başkanı Metin Biryol, Türkiye'nin en büyük pasta ustalarının sanatlarını konuşturduklarını belirterek gösterilen ilginin kendilerini memnun ettiğini söyledi.

Osmanlı döneminde, Çarlık Rusya'sına giderek fırıncılık ve pastacılık mesleğini öğrenen Çamlıhemşinliler, bu ülkede kendi fırın ve pastanelerini açmışlar, kazandıkları paralarla köylerinde lüks konaklar yaptırmışlardı.

1917'deki Ekim Devrimi'nin ardından bir bölümü Rusya'da mahsur kalmış, hatta bazıları Stalin döneminde Rus olmayan diğer azınlıklarla birlikte Sibirya'ya sürgüne gönderilmişlerdi. 

Kaçabilen Çamlıhemşinliler yurt dışında Polonya ve İran dolaylarına, yurt içinde ise Anadolu'nun muhtelif yerlerine yerleşerek mesleklerini bugüne dek sürdürmeye devam etmişlerdi.