'2015 yerli turist yılı olacak'

Türk turistlerin, önceki yıllarda otel fiyatlarını düşürmeleri nedeniyle Yunan adalarına ilgisi önemli oranda arttı ancak, bu yıl avrodaki hareketlilik ve yurt içindeki turistik tesislerin fiyatlarındaki düşüş, iç turizme ilgiyi artıracak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Tur Operatörleri Platformu Sözcüsü Cem Polatoğlu, Türkiye'de "deniz, kum ve güneş turizminin" istenilen düzeyde gerçekleşmediğini belirterek, "Bu yıl yuvamıza döndük. Türklerin birçoğu tatilini artık yurt içinde geçiriyor. Avronun sabit olmaması ve otel fiyatlarının düşüklüğü nedeniyle turizmde yurt içi tercih ediliyor" dedi. 

Polatoğlu yaptığı açıklamada, Türk turistlerin, önceki yıllarda otel fiyatlarını düşürmeleri nedeniyle Yunan adalarına ilgisinin önemli oranda arttığını ancak, bu yıl avrodaki hareketliliğin ve yurt içindeki turistik tesislerin fiyatlarındaki düşüşün, iç turizme ilgiyi artıracağını söyledi.   

Cem Polatoğlu, Türk turizminde 2015 yılının "yerli turist" yılı olarak değerlendirilebileceğini vurgulayarak, şöyle devam etti: 

"Turistik otellerde büyük boşluklar var. Antalya'da geçen yıl her şey dahil geceliği 100 avro olan 5 yıldızlı oteli, bugün geceliği 40 avrodan verebilirim. 5 yıldızlı otelden bahsediyorum. Kısacası bu yıl yuvamıza döndük. Türklerin birçoğu tatilini artık yurt içinde geçiriyor. Avronun sabit olmaması ve otel fiyatlarının düşüklüğü nedeniyle turizmde yurt içi tercih ediliyor." 

Ramazan Bayramı sonrasında da turizmde bir hareketlilik beklemediğini belirten Polatoğlu, "Bu sene bizim bekleme senemiz. Türk turisti için bir fırsat oldu açıkçası" ifadesini kullandı.  

"Tunus'taki saldırı etkiledi" 

Polatoğlu, Tunus'un Susa kentinde yaşanan saldırının Türkiye ve diğer Müslüman ülke turizmi üzerinde büyük olumsuzluklar oluşturduğunu, olay sonrası Antalya'da bazı otellerden çıkışların gözlendiğini, yurtdışı rezervasyonlarında da azalmaların yaşandığına dikkati çekti.  

Yurt dışındaki bazı ülkelerde Türkiye aleyhinde yapılan propagandaların da bu iptal ve geri dönüşlerde etkisinin bulunduğunu belirten Polatoğlu, "Rusların gelmemesi zaten bir kriz yaratmıştı. Bunun dışında İslam'ın terörle birlikte anılması propagandaları etkili oldu. Birçok ülke Türkiye'yi riskli ülkeler sınıfına koydu, bu da bizi sarstı" dedi.  

Polatoğlu, dünyanın en büyük turizm profesyonelleri birliği olan ASTA'nın (American Society of Travel Agents) verilerine göre turistlerin, Fas'ta Tanca ve Casablanca, Tunus'ta Hammamet ve Susa, Mısır'da ise Şarm El-Şeyh ile Hurgada bölgelerinden çekilmeye başladığını ifade etti. 

Polatoğlu, "Güney Akdeniz'e turist akışı şu anda durdu. Buralardan giden turistler İspanya, İtalya ve Yunanistan'a kaçtı. Türkiye'ye yeni gelen rezervasyon taleplerinde de azalma var" diye konuştu. 

Bu konularda ilginizi çekebilir