İran turizmde hedef büyütüyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ahmet COŞKUNAYDIN
ahmetcoskunaydin@hotmail.com

Yıllardan bu yana uygulanan ambargo sonucu sıkıntılar yaşayan İran, şimdi yeni hedefler peşinde. Ambargonun kaldırılması nedeniyle, artık dünya ekonomisine ayak uydurmaya hazırlanan İran, ilk olarak turizm alanında kendini gösterecek. Ambargo nedeniyle, özellikle Batılı ülke turistlerinin, Afganistan ve Irak'tan sonra en son tercih edecekleri ülke konumundaki İran, bunu hızla geride bırakmayı planlıyor.

Binlerce yıllık geçmişiyle, kendisini özellikle kültür turizm bakımından, İtalya ve Yunanistan gibi ülkelerden hiç de geri görmeyen İran'ın ilk hedefi, 2025 yılında 20 milyon turisti ağırlamak. Bu hedefi yakaladığı taktirde İran'ın turizm geliri de 30 milyar dolara ulaşabilecek.

Bu ülke 2000'li yılların başında yaklaşık 500 bin turisti ağırlayabilirken, bu sayı düzenli olarak artmış ve söz konusu turist sayısı 2011 yılında 2 milyona ulaşmıştı.

İran, dünya turizm gelirinin yıllık toplam 1 trilyon 500 milyar dolar olan toplamından, henüz yüzde 1'in altına bir pay alabiliyor. Aynı şekilde İran, dünyada turist ağırlama sıralamasında 46. ve tercih edilecek ülkeler sıralamasında ise 33. sırada yer alabiliyor.

Kendisini tarihi ve kültürel değerleri barındıran en zengin 10 ülke arasında gören İran, Ortadoğu'daki yaklaşık 50 milyar dolara ulaşan turizm gelirinden de yeterince pay alamıyor.

Ambargo nedeniyle, uçaklarının bakımını bile tam olarak yapamayan ve bu nedenle, özellikle turist potansiyeli olan ülkelere düzenli seferler yapamayan İran'ın bu konuda da atak yaparak, turisti evinden alıp, evine götürecek adımları atması bekleniyor.

İran'ın turizmde bu atağı gerçekleştirmesinin ise, bizlere yani Türk turizmine engel değil, aksine destekleyici etki yapması bekleniyor. Çünkü İran'ı ziyaret edecek turistler, bu turlarına Türkiye'yi de katabilecekler.

Turistlere, vize konusunda zorluk çıkartmamayı hedef alan İran, çok yakın zamana kadar sadece resmi görevliler konusunda hassas davranmayı hedeflemişti.

İran'ın turizm atağının ülkemize getireceği bir başka olumlu taraf ise dünyada iş yapma alanı giderek daralan inşaat müteahhitlerine, otel ve turistik tesis inşaat olanağı sunması olacak...

Böylelikle, oyun alanı ya da iş alanı daralan inşaatçılarımızla, inşaat malzemesi üretenlere, oldukça yeni bir pazar, hem de çok yakınımızda açılmış olarak fırsat yaratacak...