Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla ABD'de tutuklandı

Halkbank Genel Müdür Yardımcılarından Mehmet Hakan Atilla, Reza Zarrab davası kapsamında gözaltına alındıktan sonra tutuklandı. Bir sonraki duruşmanın 10 Nisan’da görülmesine hükmedildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Halkbank'ın Uluslararası Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla, ABD New York’ta bulunan John Kennedy Havalimanı’nda gözaltına alınarak tutuklandı. Hakim karşısına çıkarılan Atilla'nın tutukluluk halinin devamına ve bir sonraki duruşmanın 10 Nisan’da görülmesine hükmedildi.

Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla New York'ta hakim karşısına çıktı.

New York JFK havalimanında işadamı Rıza Sarraf davasıyla ilgili olarak gözaltına alındıktan sonra tutuklanan Atilla, New York Güney Bölge Mahkemesi'nde hakim James C. Francis'in karşısına çıkarıldı.

Mahkemede Atilla'ya yöneltilen suçlamalar yüzüne okundu.

Hakim Francis, Atilla'ya "ABD'nin İran yaptırımlarını delmek" ve "bankacılık dolandırıcılığı" konusunda iki suçlama yöneltildiğini, suçlu bulunması halinde ilk suçlamadan 20 yıl, ikinci suçlamadan da 30 yıla kadar ceza alabileceğini söyledi.

Atilla'yı duruşmada geçici olarak mahkeme tarafından atanan avukat savundu. Hakim Francis, avukat tutma imkanı olmaması halinde Atilla'ya mahkemenin tüm dava için avukat görevlendirilebileceğini anlattı.

Savcılığın tutuklu yargılama talebi üzerine hakim tutukluluğun devam etmesi ve 10 Nisan'da Atilla'nın tekrar mahkemeye çıkarılmasına karar verdi.

New York Güney Bölge savcılığından daha önce yapılan açıklamada da, Atilla'ya işadamı Rıza Sarraf ve bazı diğer kişilerle birlikte "ABD finans kuruluşlarını kullanarak ABD'nin İran'a uyguladığı yaptırımları delme" suçlaması yöneltildiği bildirilmişti.

Atilla'nın JFK havalimanından Türkiye'ye gitmek üzere ayrılacağı sırada gözaltına alındığı öğrenildi.

Halkbank'tan açıklama 
Konuyla ilgili bankadan KAP'a yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Uluslararası Bankacılık Genel Müdür Yardımcımız Mehmet Hakan Atilla 28 Mart 2017'de görev için bulunduğu Amerika Birleşik Devletleri'nde gözaltına alınmış, ilk duruşması yapıldıktan sonra İddianame hazırlanmak üzere savcılığa süre verilmiştir. Konuyla ilgili olarak Bankamızca ve Devletimizin ilgili birimlerince gerekli çalışmalar başlatılmış olup, bilgi temin edildiğinde en kısa süre içinde kamuoyuyla paylaşılacaktır. Bu itibarla, Bankamızın ve yetkili makamların verdiği bilgiler dışındaki spekülatif haber ve yorumlara itibar edilmemesini kamuoyunun bilgilerine sunarız."

Zeybekci: Karar yakışıksız
Gözaltı kararı için "Yakışıksız" tanımlamasını kullanan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ise Bloomberg International'a yaptığı açıklamada 16 Nisan referandumu öncesi zamanlamanın manidar olduğunun altını çizdi. Zeybekci, "Böyle bir durum varsa öncelikle Türkiye ile paylaşabilirlerdi" dedi.

Zarrab’a ‘çıkar çatışması’ itirazı

Bu arada ABD’nin İran yaptırımlarını deldiği gerekçesiyle yargılanan Reza Zarrab, kendini savunması için eski New York Belediye Başkanı Rudolph Guiliani ve Adalet eski Bakanı
Michael Mukasey ile çalışma kararı aldı. Savcılık ise avukatların savundukları başka vekiller nedeniyle menfaat çatışması bulunduğunu belirtti. Savcılar, İran ve Türk vatandaşı olan Zarrab’ı 2010 ile 2015 arasında ABD’nin İran’a karşı yaptırımlarını ihlal ederek İran devleti ve kurumları adına yüz milyonlarca dolarlık altın ticareti yapmakla suçluyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir