Hayat şartlarına kalbimiz ve ciğerimiz dayanamıyor

İsmet ÖZKUL
İsmet ÖZKUL KRİTİK AÇI ismetozkul@gmail.com

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre son yıllarda toplam içindeki payını en fazla artıran ölüm nedeni, iskemik kalp hastalığı yani kalp yetmezliği ile kalp krizi oldu. Kalp hastalıklarını solunum sistemi hastalıkları izliyor. Kalp ve ciğeri son yıllarda giderek yaygınlaşan alzheimer hastalığı izliyor. 

Yüksek kolesterole bağlı hastalıklardan ölümlerin payı artarken, diyabet (şeker) hastalığının payı en fazla düşenler arasında yer alması dikkat çekiyor. Hastalıktan ölüm dendiğinde ilk akla gelen faktörler arasında sayılan kanser de payı en fazla azalan ölüm nedenleri arasında bulunuyor. 

Öne çıkan olgu ve eğilimleri şöyle sıralamak mümkün: 
• 2014 rakamlarına göre ana kategoriler içinde başı çeken ölüm nedeni dolaşım sistemi, yani kalp ve damar hastalıkları çekiyor. 2014’te ölümlerin yüzde 40.42’si kalp ve damar hastalıklarından kaynaklandı. Bu oran kadınlarda erkeklere göre oldukça yüksek. Erkeklerde yüzde 36.6 olan oran kadınlarda yüzde 44.95’e çıkıyor. 
• İkinci sırayı iyi ve kötü huylu tümörlerden kaynaklanan ölümler alıyor. Ölümler içinde bu ana kategorinin payı yüzde 20.67. Kadın- erkek dengesinde burada kalp ve damar hastalıklarının tam tersi bir durum var. Kadınlarda yüzde 15.74 olan oran erkeklerde yüzde 24.87’ye çıkıyor. 
• Ölüm nedenlerinin gelişme trendlerine baktığımızda, toplam içinde en fazla payı sahip olan kalp ve damar hastalıklarının payını geçmiş yıllara göre ciddi şekilde artırdığını görüyoruz. Bu alanda başı çeken kalp yetmezliğinin (iskemik kalp hastalığı) ölüm nedenleri içindeki payı 2009’da yüzde 14.07 iken, 2014’te 1.93 puan artarak yüzde 16’ya çıktı. 
• Payı en fazla artan ikinci hastalık yine bir dolaşım sistemi sorunu olan akut miyokard enfarktüsü yani kalp krizi. Kalp krizinin ölüm nedenleri içindeki payı da 5 yılda 1.87 puan artarak yüzde 9.5’ten yüzde 11.37’ye çıktı. 
• Payı en fazla artanlarda dolaşım sistemini, solunum sistemi izliyor. Ölüm nedenleri içinde solunum sistemi hastalıklarının payı son 5 yılda 1.83 puan arttı. Bu alanda da başı, payı 1.63 puan artan zatürre (pnömani) çekiyor. 
• 5 yılda yüzde 168 gibi dikkat çekici bir artış kaydeden alzheimer da payını 1.39 puan artırarak yüzde 1.38’den 2.77’ye çıkardı. 
• Şeker hastalığı ile kanser ise ölüm nedenleri içinde payı en fazla azalan hastalıklar arasında yer aldı. Şeker hastalığının ölüm nedenleri içindeki payı 1.32 puan, iyi ve kötü huylu tümör hastalıklarının payı ise 0.44 puan azaldı. İç salgı bezi, beslenme ve metabolizmayla ilgili hastalıklardan kaynaklanan ölümlerin payı da 5 yılda 1.24 puan düştü.

a3eawfsv.png

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar