İki profesyonelin ortaklığı Gümüş Su hızlı gidiyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 

İbrahim EKİNCİ
 
İSTANBUL - Gökay Gecebeği, gerçek bir 'profesyonel hikayesi'nin kahramanı. Ortağı Ercan Bayraktar da öyle. Çalıştıkları şirketten marka alarak ayrılmışlar. Şimdi o markayı büyütüyorlar. Çalıştıkları şirket su markası Erikli. Satın aldıkları marka ise Gümüş Su. "Biz Gümüş markasını severdik. Güney Maramara'da bilinen bir markadır, aldık" dedi. Ercan Bayraktar'la uzun yıllar Erikli'de çalışmışlar. Nestle ortaklığını, Erikli'nin su pazarında bir numara haline gelmesini sağlayan büyük pazarlama atılımını yönetmişler. Şöyle anlattı maceralarını: 
"Bu sektöre 98'de başladık. Erikli'nin İstanbul dağıtımını ben ve Erikli'nin sahibi Hasan Aslanoba birlikte kurduk. 6 - 7 yıl içinde büyüdük. Nestle talip oldu Erikli'ye. Dağıtımı da istedi. Nestle 3 yıl yöneticilik şartı koymuştu. 2010'da dolunca ayrıldık. Ercan Bey de Erikli serüveninden geliyor. O da Akdeniz dağıtımının ortağıydı. Şimdi kendi kafamızdakileri gerçekleştirmek istiyoruz. O zaman aklımıza gelen şeyleri Gümüş'te yapıyoruz."
Gökay Gecebeği ve Ercan Bayraktar'ın şirketlerinin adı Gümüş Menba Suyu. Bir de 'Zirve' markaları var, henüz üretimi yok. Ortaklar Gümüş markasını 1.5 yıl önce devralmışlar. Gecebeği, Ağustos 2012'de Gümüş' te üretime başladıklarını anlattı. Fabrikaları Bursa'da.
Boru hattı kurdular
Gümüş Su'nun kaynağı, eskiden de Bursa'da ama başka bir bölgedeymiş. "Şehir içinde kaldı" dedi Ömer Gecebeği. Yine aynı bölgede başka bir kaynaktan üretime başlamışlar. "Bursa'da çok güzel bir bölge bulduk. Kemalpaşa'da, granit zeminli ve kayın ağaçlı. Oradan çıkarıyoruz. 6 bin 500 metrekarelik üretim alanı kurduk. Nestle'nin hijyen standartlarını uygulayarak fabrika kurduk. Tesis su kaynağına 26 km. mesefede. Borularla taşıyoruz" dedi. 
Erikli ve daha birçok markanın menbaı Bursa'da. Gecebeği bu seçimi şöyle anlattı: "Bursa'da kaynak pahalıdır. Sakarya'da daha ucuzdur. Fark 3'te 1'e kadar olabiliyor. 'Bursa suyu' algısı iyidir ama kaynak bedelleri arasında çok büyük farklılık var. Bu kadar bariz farklar olmaması lazım. Gümüş Su'da Bursa'dan kopamazdık, maliyeti üstlendik. Bizim bütün projemizin yatırımı 30 milyon lira. Fabrika, makineler ve boru hatı var."
100 araçla dağıtım yapı
100 araçla dağıtım yapıyor  Gümüş'ün 19 litrelik damacana, 0.5, 0.75, 1.5, 5 ve 10 litre pet üretimleri var. Bütün gamlarda olduklarını ve 3 litre cam damacananın sadece Gümüş Su'da olduğunu belirten Gecebeği şu bilgileri verdi: "Şişe Cam'la yeni nesil şişe ürettik. Ağzı geniş kulpsuz. Yıkama kolaylığı olsun diye. Kademeli olarak 80 - 90 dereceye çıkarıp orada yıkayarak tekrar kullanabiliyor. Bu sistem sadece bizde var. En önemli farkımız direkt kendimiz dağıtıyoruz. 4 büyük ilde depolarımız var. Ankara'da dağıtıma başlayacağız. Bu depolardan sadece bulunduğu ile dağıtım yapılıyor. Beş ay içinde hiçbir su şirketinin gelmediği satış adedine geldik. Şu anda aylık 100 bin damacananın üzerindeyiz. Dağıtım araçları, TIR'lar kendimizin. Bayilik vermiyoruz henüz. Küçük şehirlerde vereceğiz. Büyüklerde şehre uzak noktalarda verebiliyoruz. Erikli'de en büyük sıkıntımız bayi ile uğraşmaktı. Bayiler her zaman şiket felsefesini benimseyemeyebiliyor. Kendimiz dağıtırken fiyatımız daha uygun olabiliyor. Kendimiz dağıtım yaptığımız için satış hacimlerimiz diğerleri kadar büyük olmayailir ama esas hedefimiz yaygın olmadan önce olduğumuz yerde saygıdeğer markalardan biri olmak. Bunu da başardık zaten. Gümüş'te 200 kişi çalışıyor. 100 civarında dağıtım aracı var. Direk dağıtımın faydalarından biri de kampanyalaımızı daha rahat yapabiliyoruz. İzmir'de Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi 'kapak toplayalım iskemle alalım' projesinin sahibi... Vatandaşa duyurduk. 10 kapak verin bir ücrtesiz su alın. Biz kapakları gönderelim. Tonlarca kapak gönderdik."
Patentli damacana kapağı 
Su kaplarının işlevselliği ve başka mutfak ihtiyaçlarını da karşılayabilmesi konusunda çalışmaları olduğunu söyleyen Gecebeği, "3 litrelik damacanyı sürahi olarak kullanılabilir hale soktuk. Patentini aldık. TPE 'İnovasyon fuarına katılın' dedi, katıldık. Bizim damacananın kapağıyla... Pet şişelerimizi de Yipsilon tasarlıyor. Petlerle uluslararası yarışmaya katıldı. Dünya markaları içinde gümüş madalya aldık" diye konuştu.
'Başka bir sektöre de girme fikriniz var mı?' diye sordum. "Hayır, su konusunda farklı ürünlere girmek istiyoruz" dedi. Su konusunda da 'cam tarafında büyümek' istediklerini anlattı. DÜNYA Gazetesi'nin su pazarını inceleyen haberinde ilginç bilgiler vardı; restoranlarda su mönüsü olacak, su dükkanları kurulacak, yemeğe göre su sunumu olacak gibi.. "Böyle eğilimler var, dedi Gecebeği, belli restoranlarda, mönü'lerde su markaları da yazıyor. Fiyatları da vardır karşısında. Simit tezgahlarında bile su markasıyla isteniyor. Tüketimde kişisellik, damak tadı, beğeniye yönelik sunumlar önem kazanıyor."
 
AKLIMA TAKILANLAR
Yerli marka araba derken, elektrikli mi, akaryakıtlı mı?
Hükümet, 'yerli marka araba' istiyor... Epeydir dillendiriliyor ama hala o babayiğit ortada yok. Fakat son zamanlarda bu konudaki farklı yaklaşımlar dikkat çekiyor. "O babayiğit Derindere" haberlerin çıktığı gün, Sanayi Bakanı Nihat Ergün'ün de değerlendirmeleri vardı. Ergün, özetle sektörün geldiği yere gitmektense, gittiği yere gitmekten sözediyor, yerli arabanın elektrikli olabileceğini belirtiyordu. EGD'nin yılbaşı toplantısında Bakan Çağlayan'a konu soruldu. 
Çağlayan, neden 'elektrikli olmaz'ı anlattı. "Lityum yok, dedi, bizde. Elektrikli arabanın yarıdan çoğu aküsü, pili. Onun hammaddesini gidip ithal edeceksem, yerlilik nerde kaldı? Yine büyük miktarlı ithalat yapmış olacağım. Ben gerçek, ciddi bir araba istiyorum. Öyle dört beş kişi binip gidecek. Golf arabası olmaz." Arkasından tekrar Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün'ün Kocaeli'deki medya yöneticileri ile sohbet toplantısında, "Elektrikli araç" dedi. İşte T24 sitesindeki haberin ilgili bölümü: "Dünya devleri henüz ellerindeki teknolojiyi bırakıp yeni teknolojiyi pazara sürmeye hazır değil. Bizim böyle bir sorunumuz yok. Biz bu konuda avantajlıyız, sıfırdan elektrikli araçlara başlayıp onu markalaştırma konusunda avantajımız var." Bu konuda ne istendiği net olmazsa, babayiğit adayları çelişkiye düşmez mi? İki tip araba arasında büyük maliyet farkları var. Yerli marka araba derken, elektrikli mi