Ekonomik gelişmeler ve foreks yorumları

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İntegral Menkul Değerler

Avrupa

İngiltere'de Temmuz ayında konut fiyatları endeksi beklentiler çerçevesinde %0,4 artış gösterdi. Yıllık bazda ise konut fiyatlarındaki artış %3,5 düzeyine ulaşırken, İngiltere'de bir evin ortalama fiyatı 195 bin sterlin olarak açıklandı. 
İngiltere'de inşaat sektörü PMI verisi beklentilerin altında 57,1 olarak açıklandı ve Haziran ayına göre sektördeki genişlemenin ivme kaybettiğine işaret etti. Verinin detayı incelendiğinde inşaat sektöründeki üretimin son 4 ayın zirvesinden düştüğü dikkat çekiyor. 
Euro Bölgesi genelinde üretici fiyatları beklentilerin altında kaldı ve üretici enflasyonu -%0,1 olarak açıklandı. Yıllık bazda ise üretici fiyatlarındaki düşüş %2,2 düzeyine yükseldi. 

ABD

ABD'de Haziran ayında fabrika siparişleri beklentiler çerçevesinde %1,8 artış gösterdi. Fabrika siparişleri Mayıs ayında %1,1 daralmıştı. 
ABD'de ISM New York verisi 68,8 olarak açıklandı ve Haziran ayındaki veriye göre imalat sektöründe görünümün güçlendiğine işaret etti. 
Atlanta Fed Başkanı Lockhart'ın Wall Street Journal'a vermiş olduğu röportajda, Fed'in Eylül ayında faiz artırması için ABD ekonomisinin uygun olduğunu ifade etti.

Türkiye

TCMB Temmuz ayına ilişkin aylık fiyat gelişmeleri raporunu yayımladı. Raporda Temmuz ayına ilişkin enflasyon değerlendirmesi yapılırken, değerlendirmede kırmızı et fiyatlarındaki yükseliş eğiliminin sürmesinin gıda ve yemek hizmetleri fiyatlarını olumsuz etkilediğine vurgu yapıldı. Diğer gelişmeler doğrultusunda ise çekirdek enflasyon göstergelerinde iyileşme gözlendiği de belirtildi. 

TCMB Temmuz ayında TÜFE bazlı reel efektif döviz kurunu 99,55 olarak açıkladı. Reel efektif döviz kuru Haziran ayında 98,29 düzeyindeydi ve daha düşük bir düzeye karşılık gelmekteydi. 

Petrol

Amerikan Petrol Enstitüsünün açıkladığı verilere göre haftalık ham petrol stoklarında piyasada oluşan 1,600 bin varil düşüş beklentisine karşılık 2,400 bin varil düşüş gerçekleşti. 

Çin

Çin'de Temmuz ayına dair açıklanan Hizmetler PMI 53.8 , Bileşik PMI 50.2 olarak gerçekleşti. 

Japonya 

Japonya'da Temmuz ayında Bileşik PMI verisi 51.5 ile bir önceki ayın rakamına göre değişim göstermezken, Hizmetler PMI 51.2 olarak açıklandı. 

Ons altın ABD istihdam verisi öncesi sakin seyrediyor

Ons altın, yatırımcıların bu yıl Fed'in faizlerde artışa gideceği gerekçesiyle değerli metallere olan taleplerinde daralma görülmesi sonucu yaşanan satış baskısı 1100 doların altındaki seyirlerle ile yatay bant içerisinde devam ediyor. Ana seviyeler 1072-1110, ara seviyeler 1080-1100 olmak kaydıyla yaşanan yatay yönlü hareketlerde henüz bir kırılma yaşanmadı. Bu hafta ABD'den açıklanacak istihdam verileri altında temel bir kırılmaya sebep olabilir. Zaman daraldıkça Fed'in faiz artırımının yaklaştığını düşünen yatırımcılar olumsuz gelen ABD verilerine fazla tepki vermezken, beklentilerin üzerinde açıklanan ABD verilerine daha fazla hassaslaşmış durumda. Ons altını teknik olarak incelediğimizde önerimiz yatay bant işlem stratejisidir. Destek ve dirençlerde yapılacak alım-satımların yanı sıra, alım pozisyonlarında daha hassas davranmakta fayda var. Altın düşüş trendinde olduğu için yükseliş tepkilerinin kısa süreli kaldığını ve satış baskısının piyasaya daha hâkim olduğunu biliyoruz. Bu nedenle yatay işlem stratejisi adını verdiğimiz mevcut direnç seviyelerinde oluşacak dönüşlerde satış, destek seviyesindeki dönüşlerde ise alış stratejisini izlerken, önemli kırılmalarda terste kalmamak adına zarar durdur göz önünde bulundurulmalıdır. Dirençler: 1100/ 1110/ 1120 Destekler: 1080/ 1076 / 1082 

Stok verileri öncesinde petrolde tepki hareketleri yaşanıyor

ABD ham petrolü WTI, hafta başında yaşadığı sert düşüşün ardından dün bir miktar tepki alımlarıyla yükselirken, 45,80 desteği üzerinde kalmaya çalışıyor. Arz fazlasının süreceğine yönelik beklentiler ham petrolde aşağı yönlü hareketin ana etkeni olurken, arz cephesindeki veri akışının tersine görünüm sürüyor. Dün API'nin açıkladığı petrol stoklarına göre ABD'de haftalık olarak stok verisinde 2.4 milyon varil azalma yaşanmış. Bugün açıklanacak DOE verileri ise ham petrolde arz seyrine daha fazla ışık tutacak. Geçtiğimiz hafta ABD'de üretimin düştüğüne yönelik açıklamalar ve OPEC'in Temmuz ayında üretimini düşürmesine karşın, talep kanadında beklentilerin olumsuz olması ham petrol üzerindeki baskıyı artırıyor. Bu nedenle ham petrol fiyatlarında daha net bir toparlanma görebilmiş değiliz. WTI'ı teknik olarak ele aldığımızda 61.55 seviyesinden itibaren başlayan düşüş trendi halen daha etkisini sürdürüyor. Aynı zamanda Fibo'23.6 dilimine denk gelen 46.90 seviyesinin mevcut düşüş trendinde üst bandı olduğunu görüyoruz. Buna göre 45.80 desteğinin üzerinde tutunduğumuz sürece 46.90 seviyelerine doğru hareketlerin olasılığı artabilir buna karşılık 46.80 seviyesi geçilememesi durumunda düşüş trendi de devam edecektir. Dirençler: 46,90 / 47,35 / 48,20 Destekler: 45,80 / 45,10 / 44,70 

Fed Başkanı Lockhart’ın açıklaması parite fiyatını düşürdü

EUR/USD paritesi, Fed Başkanı D.Lockhart'ın açıklamaları sonrası güç kazanan Dolar'ın etkisiyle birlikte 1.0845 desteğine kadar geri çekildi. Dün öğlen saatlerinde Haziran ayına ait Euro Bölgesi üretici fiyat endeksi açıklandı. ÜFE aylık bazda %0,0 piyasa beklentisinin altında %0,1 daralma yönünde açıklandı. Yıllık bazda ise piyasa beklentisine paralel %2,2 oranında daraldı. Bugün ise Euro bölgesinde açıklanacak olan PMI verileri takip edilecek. Dün ABD 'de açıklanacak fabrika siparişleri beklentilere paralel olarak %1.8 seviyesinden açıklandı. Akşam saatlerinde ise Atlanta Fed Başkanı D.Lockhart'ın yaptığı açıklama Dolara değer kazandırdı ve paritede ani bir satış tepkisi yaşanmasına neden oldu. D.Lockhart yaptığı açıklamada Fed'in Eylül ayında faiz artırımına başlayabileceğini işaret etti. EUR/USD paritesi teknik olarak analiz edildiğinde, günlük periyotta fiyat hareketlerinin düşüş trend içerisinde devam ettiğini görmekteyiz. 2015 yılı içinde görülen fiyat aralığına yapılan Fibonacci hesaplamasına göre dikkat çeken yakın destek direnç seviyeleri 1.0845 ve 1.0700 bölgelerin bulunuyor. 1.0845 aşağısında ise 1.0805 seviyesi ara destek bölgesi olarak takip edilebilir. Yukarı alanda ise 1.0925 seviyesi ara direnç seviyesi olarak izlenebilir. Dirençler: 1.0925 / 1.0965 / 1.1080 Destekler: 1.0845 / 1.0805 / 1.0700 

Konut fiyatlarında yaşanan artış Sterline değer kazandırdı

GBP/USD paritesi, dün sabah saatlerinde İngiltere'de açıklanan Nationwide konut fiyat endeksinde yaşanan yükselişle güç kazandı ve 1.5625 seviyesine kadar yükseldi. Temmuz ayına dair açıklanan konut fiyat endeksi yıllık bazda %3.3'den %3.5'e yükseldi, aylık artış ise %0.4 olarak gerçekleşti. Geçtiğimiz yıl Ağustos ayından bu yana gerileme kaydeden Nationwide endeksine göre, konut fiyatında yaşanan artış son bir yılda %11'den %3.3 seviyesine kadar düşmüştü. Nationwide yetkileri yaşanan bu toparlanmayı, son bir yıldaki gerilemenin ardından konut fiyatlarının yeniden istikrar kazanabileceği yönünde değerlendirdi. Birleşik Devletler kanadında ise dün açıklanan fabrika siparişleri beklentilere paralel %1.8'lik artış gösterdi. Akşam saatlerinde ise Atlanta Fed Başkanı D.Lockhart'ın yaptığı açıklama Dolara değer kazandırdı ve paritede ani bir satış tepkisi yaşanmasına neden oldu. D.Lockhart yaptığı açıklamada Fed'in Eylül ayında faiz artırımına başlayabileceğini işaret etti. GBP/USD paritesi teknik olarak analiz edildiğinde; 1.5170 bölgesinden başlayan yükseliş trendi üzerinde fiyatlanmaya devam eden parite fiyatının 1.5330 seviyesinden başlayan yükselen üçgen formasyonu içinde hareket ettiği görülmekte. Teknik anlamda yaşanan bu sıkışmanın yukarı yönde kırılma ihtimali daha yüksek olsa da 1.5675 direnci kırılmadan formasyon yönünde işlem açmak riskli olabilir. Dün gece 1.5530 seviyesine kadar gerileyen paritenin destek bölgesinde tutunduğu görüldü. 1.5530 seviyesi aşağısına geçilmediği müddetçe formasyon oluşumunun devam ettiği görülebilir ama destek kırılmasına karşı dikkatli olmakta yarar var. Yukarı alanda 1.5675 seviyenin üzerine geçilmesi durumunda ise 1.5800 ve 1.5930 seviyeleri ana direnç olarak takip edilecek. 

Destekler: 1.5530 / 1.5460 / 1.5340 
Dirençler: 1.5550 / 1.5640 / 1.5675 

Dolardaki güçlenme paritenin 2.79 direncine yükselişini destekledi

USD/TRY paritesi, bu sabah 2.79 bölgesine yakın seyrediyor. İçeride devam eden siyasi belirsizlik, Liradaki kırılganlık devam ediyor. Dolar endeksinin 98.00 direncine yükselmesinin etkisiyle USD/TRY paritesi de 2.7770 direncini destek konumuna getirmiş durumda. Bugün siyasilerden gelecek açıklamalar takip edilmeye devam edecek. Hala koalisyon kurulamaması ve erken seçim dedikodularının artmaya başlaması nedeniyle USD/TRY paritesi de yön arayışına devam ediyor. Bugün ABD'de ADP istihdam değişimi, PMI rakamları ve ISM İmalat dışı endeksi verileri piyasalarda hareketliliğe neden olabilir. Özellikle ADP istihdam değişiminde beklenti 215K artış yaşanması yönünde. Beklentinin çok üzerinde bir veri gelmesi durumunda Dolar endeksi 98.50 direncinin üzerine ataklar gerçekleştirebilir. ABD Dolarındaki güçlenme, USD/TRY paritesinin yukarı yönlü hareketlerini destekleyici olabilir. USD/TRY paritesini teknik olarak incelediğimizde, 2.79 direncinin üzerinde seyirlerin devamı durumunda 2.8090 direnci takip edilebilir. Ancak geri çekilmelerde 2.7770 destek konumunda karşımıza çıkmakta. 

Dirençler: 2.79/2.8080 
Destekler:2.7770/2.7685/2.7530

124.45 ana direnç noktasının kırılması alımları hızlandırabilir

USD/JPY paritesi 124.45 direncine yakın seyrediyor. Dolar endeksinin 98.00 direncine doğru hareketlenmesi de paritenin yükselişini destekliyor. Paritede Yen kanadı Çin gelişmelerini izlemeye devam ediyor. Sabah saatlerinde Japonya'da Temmuz ayında Bileşik PMI verisi 51.5 ile değişim göstermezken, Hizmetler PMI 51.2 olarak açıklandı. Bugün ise ABD'de ADP istihdam değişimi, hizmetler ve bileşik PMI rakamları ve ISM imalat dışı endeksi verileri takip edilecek. Açıklanacak olan ABD verileri hareketliliğe neden olabilir. ABD Dolarındaki güçlenme gün içerisinde de devam ederse USD/JPY paritesinde 124.90 direnci hedeflenebilir. USD/JPY paritesi teknik olarak incelendiğinde sıkışmanın devam ettiği görülmekte. Paritede 124,45 ana direncinin aşılamadığı görülüyor. Yükselişin devam etmesi açısından bu direncin aşılması önemli olacak. Geri çekilme de 123,05 desteği öne çıkarken, bu seviyenin kırılması durumunda 122,45 ve 122,00 destekleri takip edilebilir. Ana direnç olan 124,45 direncinin aşılması durumunda ise 124,90 / 125,35 ve 125,70 dirençleri göze çarpmakta.

Dirençler: 124,45 / 124,90 /125,70
Destekler: 123,65 / 123,05 / 122,45 

http://www.integralmenkul.com.tr/

http://www.integralforex.com.tr/

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve yalnızca bilgilendirme amaçlı ve kişisel kullanım içindir. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.