Bursa OSB, teknik lise ile kalifiye eleman sorununu çözecek

Bursa OSB’de kurulacak 36 derslik, atölye ve 9 laboratuvardan oluşacak teknik lisede bin 80 öğrencinin eğitim alacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Esra ÖZARFAT

BURSA - “Mühendis var, işi yapacak eleman yok. Sanayinin ihtiyaçlarına uygun öğrenci yetiştirecek bir meslek okulunun kurulması için harekete geçtik” diyen BOSİAD Başkanı İlker Oral, teknik lisede bin 80 öğrencinin eğitim alacağını söyledi. 

Bursa Organize Sanayi Bölgesi Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (BOSİAD) Başkanı İlker Oral, Türk ekonomisinin dünya ekonomisine göre iyi durumda olduğunu, ancak çevre ülkelerde yaşanan sıkıntılar ile terör olaylarının Türk iş dünyasını da olumsuz etkilediğine işaret etti. İlker Oral, bu süreçte yeni pazar arayışını artırarak teknolojiye yatırım yapılması gerektiğini vurguladı.

Türkiye’de enerji sektöründen eğitime kadar pek çok alanda reformlara ihtiyaç duyulduğunu ifade eden İlker Oral, bu süreçte sanayicilerin üzerine düşen görevi yerine getirmeye hazır olduğunu bildirdi. BOSİAD’ın faaliyetleriyle ilgili de bilgi veren Oral, ‘Çevreci üretim, temiz gelecek’ sloganıyla geçen yıl bir ilke imza atarak kendi OSB sınırları içinde başlattıkları ‘Çevreye Duyarlı Sanayi Tesisi Yarışması’nı Bursa geneline taşıdıklarını dile getirdi.

“Mühendis var, işi yapacak eleman yok. Sanayinin ihtiyaçlarına uygun öğrenci yetiştirecek bir meslek okulunun kurulması için harekete geçtik” diyerek teknik eğitime verdikleri öneme işaret eden İlker Oral, Bursa OSB’de kuracakları 36 derslik, atölye ve 9 laboratuvardan oluşacak teknik lisede bin 80 öğrencinin eğitim alabileceğini kaydetti. Açılışta söz alan Bursa Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Durmaz, endüstri 4.0’ın önemine vurgu yaptı.

Durmaz, “Sayın Bakanımız Fikri Işık’ın sanayi 4.0 açıklamalarını maç seyreder gibi türbinlerden izledik. Günümüzdeki sanayi devrimini kaçırmamamız lazım. Tüm üretimlerimizde endüstri 4.0’a mutlaka ve mutlaka türbinlerden değil, atölyeden başlamak zorundayız. Türkiye zengin bir ülke. Bu vatanda hepimiz birinci sınıf vatandaşız. Yurt dışında ise hala ikinci sınıf vatandaş muamelesi görüyoruz. Bu nedenle ülkemiz içinde birliğimizi bozmadan, birbirimize kenetlenerek üretmeli ve kazanmalıyız” açıklamasını yaptı.     

'Türkiye’nin ilk 10 ekonomi arasında olma şansı yüzde 0’dır'

Toplantının konuk konuşmacısı Sabancı Üniversitesi Finans Kürsü Başkanı Prof. Dr. Özgür Demirtaş da “Bilim, ekonomi, gelecek ve siz” konulu bir sunum yaptı. Türkiye’nin kişi başına düşen milli gelir sıralamasında dünyada 59’uncu, ihracatta 33’üncü, telif haklarında 85’inci sırada, beyin göçünü koruyabilmede 75’inci yer aldığına işaret eden Demirtaş, terörün ticarete maliyetinde ise 130’uncu sırada yer aldığına dikkat çekti.

Türkiye’nin 2023 yılında dünyanın ilk 10 ekonomisi içinde olma şansı bulunmadığını belirten Demirtaş, “Türkiye’nin ilk 10 ekonomi arasında olma şansı yüzde 0’dır. Şu anda dünyanın 10’uncu ekonomisi Hindistan 2023 yılına kadar aynı oranda büyümeye devam ederse, Türkiye ilk 10 ekonomi içinde yer almak için her yıl en az yüzde 29 büyümesi gerekir. Biz ise yüzde 3,5-4 olur mu diyoruz. Türkiye’nin yıllık yüzde 29 büyüme şansı nedir? Bence bunu değil de 2023 sonrasını konuşmamız gerekiyor” diye konuştu.

Özgür Demirtaş, Rusya’nın lanse edildiği gibi güçlü bir ülke olmadığını, ABD’nin de resesyonun eşiğinde bulunduğunu aktardı.