MİB'in başkanı Özkayan oldu

Makina İmalatçıları Birliği'nin yeni yönetim kurulu belli oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ömer Faruk ÇİFTÇİ

İSTANBUL - Makine sektörünün tümünü kapsayan tek sivil toplum kuruluşu olma niteliği taşıyan, makine ve aksamıyla ilgili imalat yapan 170 firmayı bünyesinde bulunduran Makine İmalatçıları Birliği (MİB) 14. Olağan genel kurul toplantısı Cevahir Asia Otel'de gerçekleştirdi. 'Değişime Yön Ver' temasıyla yapılan ve tek liste ile gidilen genel kurulda, Ermaksan A.Ş. Genel Müdürü Ahmet Özkayan başkanlığa seçildi.

Ahmet Özkayan, genel kurulda yaptığı konuşmada 2015 yılında ihracatta ciddi daralmalar olduğunu belirterek sektörün özellikle ikinci el makine ithalatından dolayı sorun yaşadığını vurguladı. Özkayan, ikinci el makineye teşvik verilmemesi için talepleri ilgililere ilettiklerini ve bu talebin takipçisi olmaya devam edeceklerini ifade etti. 
Makine imalat sektörünün zorluk derecesi yüksek çok disiplinli bir yapıya sahip olduğunu dile getiren Özkayan, dünya mal ihracatında 2'nci sırada bulunan makine ve teçhizatının ülke ekonomilerinin gelişmesindeki rolünün son derece önemli olduğunu belirtti. Özkayan, "Makine üretimi ile birlikte teknolojiye geçiş hızlanmakta sivilden, savunmaya, endüstriden, tıbba kadar çok geniş alanda yaygın bir imalat gücü ortaya çıkmaktadır. Makine imalatçıları,  içinde barındırdığı mühendislik ve AR-GE gücü sayesinde yüksek teknolojiye en hızlı dönüşümü sağlayacak ve geçiş yapabilecek tek sektör olma özelliğindedir" diye konuştu.

Özkayan, üreterek büyümek zorunda olan Türk ekonomisine en büyük desteği verecek olan makine imalat sektörünün hızlı gelişmesi ve büyümesi için mevcut desteklerin artırılması ve özel önem statüsünde değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.  Özkayan, "Burada yapılacak olan destekler ülke üzerinde finansal yük değil, tam tersi bugün ve gelecekte yurt dışına oluk gibi akan paranın engellenmesi olacaktır. Sektörde 2015 yılında 11,8 milyar dolarlık ihracata karşılık 22,9 milyar dolar ithalat gerçekleşmiştir. Cari açığı körükleyen en önemli kalem makine ithalatıdır. Ülkemizde üretilebilen makinelerin ithalatının önüne geçilmesini beklerken, halen ikinci el makineye önemli teşvikler verildiğini görüyoruz. Fabrikalarımızın siparişle dolu olması gerekirken, ithalatın bu denli rahat oluşu sektörün gelişmesine engel teşkil etmektedir. 2023 hedeflerinde Türkiye’nin lider ihracatçı sektörünün makinecilerin olmasının öngörüldüğünü biliyoruz. MİB üyelerimiz, 2014-2015 yıllarında Türkiye makine ihracatının,  yüzde 60’ını gerçekleştirmiştir. Bizler 2023 hedeflerine ulaşmak için çalışıyor, mücadele ediyoruz. Bu inanç ve kabiliyet, Türk makine imalat sektöründe mevcuttur. Fakat yurtdışına çıktığımızda rakiplerle olan şartlarımız eşit değildir. Arkasına dev bankaları, uzun vadeleri, düşük faiz oranlarını alarak masaya oturan yabancı rakiplerimiz, pazarları domine etmekte, üstelik bu rahatlıkla makinelerini yüksek fiyatlara satmaktadırlar" diye konuştu.

Ahmet Özkayan başkanlığındaki MİB yönetiminde Emre Gencer ve Ender Yılmaz Başkan    yardımcılığına, Mustafa Erol muhasipliğe getirilirken, Aslı Saraçoğlu Özer, Burç Angan, Hakan Altınay ve Selçuk Ataseven üye olarak yeraldı. 

Bu konularda ilginizi çekebilir