İstediğimiz Türkiye'ye, ancak kadın işgücüyle ulaşabiliriz

Arya Kadın Yatırım Platformu, ilk projesi 'Surgitate'i Sabancı Center'da tanıttı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL (DÜNYA) - Yaklaşık bir yıl önce kurulan Arya Kadın Yatırım Platformu, ilk projesini Sabancı Center'da tanıttı.

Cerrahların üzerinde çalışabilecekleri doku ve organ modelleri üreten Surgitate'in Kurucusu Özge Akbulut'un, proje detaylarını anlattığı toplantıya Sabancı Üniversitesi Kurucu Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı da katıldı. 21'inci yüzyılın kadınların yüzyılı olacağını söyleyen Güler Sabancı, kadınların iş hayatına katılma sürecinde henüz tüm adımların atılmadığını söyledi.

Hillary Clinton'ın bir sözüne gönderme yaparak, "Henüz tamamlanmamış bir işimiz var. Hillary Clinton kadınlara hitap ettiği bir toplantıda böyle söylemişti... Bizim de henüz tamamlamadığımız bir işimiz var. Kadınlar toplumdaki eşitliğe ulaşır ve ekonomiye eşit katılım gerçekleşirse ancak 2023 hedeflerini gerçekleştirebiliriz. Ulaşmak istediğimiz Türkiye'ye ancak bu sayede ulaşabiliriz" dedi.

Sabancı Üniversitesi'nin kuruluşundan bu yana iş dünyası ve üniversite arasındaki ortak çalışma disiplinine önem verdiklerini ifade eden Güler Sabancı, Sabancı Üniversitesi bünyesindeki İnovent için ise "İnovent çok değerli işler yapıyor. Ancak bildiğim kadarıyla İnovent'in kurduğu 30 şirketten sadece 3'ü kadın bir girişimci tarafından kuruldu. Bunu yeterli bulmuyorum. Her yerde daha fazlasını aramalıyız" açıklamasında bulundu.

Kadına yatırım yapmak altına yatırım yapmak gibi

Arya Kadın Kadın Yatırım Platformu'na yıllık cirosu 500 bin ve 5 milyon TL arasında ve yüksek büyüme potansiyeli olan kadın liderliğindeki tüm şirketler başvurabiliyor. Arya Women Investment Platform Kurucusu ve FarPlas Yönetim Kurulu Başkanı Ahu Serter toplantıda, Arya'nın temel amacı, hedefleri ve yeni yatırımı Surgitate hakkında bilgi verdi.

İş hayatına atıldığı ilk günden itibaren girişimci ruhla hareket ettiğini belirten Serter, "İş hayatıma başladığım yıllarda o gün çalıştığım şirkete altına yatırım yapmaları konusunda her hafta öneriyle gidiyordum. Ancak onlar karlı bulmadıkları için yatırım yapmadılar. Bir süre sonra altının ons fiyatı katlandı ve yıllar sonra eski patronumla karşılaştığımda bana, 'seni dinlemeliydik' dedi. Ben de cesaret edip, kendim yatırım yapmaktan kaçınmıştım. O deneyimden öğrendim ki bir işin fırsat olması için herkesin aynı anda onu algılayamamsı gerekir. Bir fikri saçma diye bir kenara atmadan önce iyice düşünmemizi öneririm. Gidip de başarısız olmak ben demiştim demekten iyidir. Kendi fikirlerinin peşinden gitme özgürlüğü kendi işin ve paran varsa vardır. Beni girişimciliğe iten en büyük etken budur. Sonunu bilmesem de istediğim şeye yatırım yapmayı öğrendim. Ben fikrin kötü olmadığına inanmadığım sürece hep peşinden gittim. Bu yöntem benim son on yılımda çok işime yaradı. Peşinden gideceğim en yeni fikir, benim yeni altınımsa kadın. Kadına yatırım yapmak en az altına yatırım yapmak kadar iyi bir fırsat" diye konuştu.

Sabancı Üniversitesi'ne bağlı hizmet veren Inovent ve otomotiv sektöründe faaliyet gösteren Farplas Grup'un seri üretime geçiş ve diğer alanlarda desteklediği Surgitate, tıbbi ve cerrahi eğitimde kullanılmak üzere geliştirdiği, sentetik doku ve organ modellerinin bu yatırım sonrasında özellikle plastik cerrahi alanındaki eğitimlere yön vermesi hedefleniyor.

Sabancı Üniversitesi Malzeme Mühendisliği mezunu olan Özge Akbulut, "Ahu Hanım bu yatırım dışında çaydanlık işine bile girelim dese girerdim" diyerek,  Surgitate projesiyle ilgili şunları söyledi: "İşe meme modelleriyle başladık. Daha sonra damar modelleri yaptık. Bir tanesi satışa hazır, şu an 3 tane damar modelimiz var. Dünyada 800 milyon dolarlık medikal simülasyon pazarı var ve 2017'de 2 milyar dolar olacak. Hedefimizi dünyada uluslararası bir marka haline gelmek. 'Do you surgitate ?'i İngiliz diline kazandırmayı hedefliyoruz."  

 

Bu konularda ilginizi çekebilir