Asa, genel kurulla gücüne güç katacak...

Ömer Faruk ÇİFTÇİ
Ömer Faruk ÇİFTÇİ BURSA'dan omer.faruk@dunya.com

 

Zeytin üreticisinin çatı kuruluşu Marmarabirlik olağanüstü genel kurula gidiyor. Ani gelişen ve sürpriz olarak nitelendirilebilecek genel kurul kararı Birlik tarafından yapılan açıklama ile kamuoyuna duyuruldu. Olağanüstü genel kurul 7 Ekim'de, çoğunluk sağlanamaz ise 14 ekimde gerçekleştirilecek. Marmarabirlik'te 30 bin üretici ortak var. Bu sayıyı aileleri ile hesaplarsak yaklaşık 120-130 bin kişiyi doğrudan ilgilendiren bir kooperatif. Kooperatifin oluşumunda Bursa'dan Gemlik, Orhangazi, Mudanya ve İznik, Balıkesir'den Erdek, Edincik, Mürefte ve Marmara Ada'sı yer alıyor.
Marmarabirlik'te değişim Refi Taviloğu'nun ani bir kararla 2010 yılında başkanlığı bırakması ile başladı. İznik'li, Orhaniye Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı, Marmarabirlik Yönetim Kurulu Üyesi Hidamet Asa yönetim kurulu içinden başkanlığa seçildi. Refi Taviloğlu da yönetimde başkan vekili olarak görev aldı. Bu değişiklikten kimse bir şey anlamadı. Marmarabirlik'in gerek SSK borçları gerekse mevzuatlardan kaynaklanan sorunlarının daha kolay çözüme kavuşturulabilmesi için Ak Parti'ye yakınlığı nedeniyle Hidamet Asa'nın başkanlığa seçildiği konuşuldu kulislerde. Yönetim değişikliğinin ardından Marmarabirlik bünyesinde ve politikalarında da önemli gelişmeler yaşandı. 

Önce genel müdür değişikliği ardından kooperatifin ileriye dönük hedefleri revize edildi. Marmarabirlik bu dönemde hem içerde hem dışarıda pazarlama faaliyetlerine ağırlık verdi. İstanbul yapılanmasında beklediğini bulamayan yönetim bu kez oluşumu Türkiye geneline yaymaya karar verdi. Marmarabirlik ürünlerinin Türkiye'nin hemen her yerinde raflarda yerini alması planlandı. Kooperatifin yurtdışı çalışmaları da bu dönemde hızlandı. Marmarabirlik ihracatta da önemli mesafe katetti. Hidamet Asa ile başkanvekili Refi Taviloğlu arasında zaman içerisinde anlaşmazlık çıktı. Bu anlaşmazlık aşılamayacak boyutlara gelince de  Marmarabirlik Yönetimi olağanüstü genel kurul kararı aldı.
Hidamet Asa ile anlaşamayan Refi Taviloğlu yeni yönetim için Mudanya kooperatif başkanın öncülüğünde bir girişimde bulundu. Ancak bugüne kadar yönetime alınmayan 'sorunlu çocuk' muamelesi yapılan Mudanya kooperatifi tercihini Hidamet Asa'dan yana kullanınca Taviloğlu'nun girişimi sonuçsuz kaldı. 

Ardından birliği oluşturan kooperatif yöneticileri bir araya gelerek, Hidamet Asa'nın başkanlığında İznik, Mudanya, Gemlik, Orhangazi, Edincik ve Mürefte kooperatiflerinin temsilcilerinden birlik yönetim ve denetim kurulları oluşturulması yönünde mutabakat tutanağı imzaladı.
Seçimlerde adaylığını açıklayan Hidamet Asa, yapılacak olağanüstü genel kurulda nöbet değişikliği olacağını, bu değişikliğin kuruma ivme kazandıracağını söylüyor. Asa, "Ortak üreticilerimizin kaygılanmasını gerektirecek bir durum söz konusu değil. Birlikte her şey olumlu seyretmektedir. Marmarabirlik'in geleceği için uğraş verildiğinin bilinmesini isteriz" diye konuştu.
Refi Taviloğlu ise değişimi Hidamet Asa'nın kendisini yeterli görerek, tek başına yönetme istek ve arzusundan kaynaklandığını belirtiyor ve ekliyor "Aday değilim. Erdek kooperatifinin de yönetimde yer alacağına inanmıyorum."

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar