KDV indirimi korsanla mücadeleyi destekler

YAYFED Başkanı ve Zambak Yayın Grubu Genel Müdürü Murat, KDV oranı konusunda atılan bu adımı kültür dünyası adına çok önemsediklerini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Yayımcı Meslek Birlikleri Federasyonu'nun (YAYFED) Başkanı ve Zambak Yayın Grubu Genel Müdürü Bayram Murat, e-kitap, e-gazete, e-dergide Katma Değer Vergisi (KDV) oranlarının indirimine ilişkin atılan bu adımı kültür dünyası adına çok önemsediklerini belirtti. Bu adımla birlikte internet üzerinden korsanla mücadeleyle ilgili de acil bir adım atılmasının, sektörün büyümesi açısından stratejik öneme sahip olduğunu kaydetti.

Murat yaptığı açıklamada, elektronik yayınlardaki KDV oranlarının düşürülmesi çalışmalarının başarıya ulaştığını belirterek, KDV oranlarının e-kitapta yüzde 8, e-dergi ve e-gazetede yüzde 1 olarak uygulanacağını, daha önce bu oranın yüzde 18 olduğunu anımsattı.

Gelişen teknoloji ile okurlardan elektronik yayınlara yoğun bir talep geldiğini ve pazarın büyüdüğünü ifade eden Murat, şunları kaydetti:

"Bu büyüme ile birlikte okurlardan e-yayınlara gelen KDV oranı şikayetleri üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı ile görüşmelere başladık. Bu çalışmalar sonucu e- kitap, e-gazete ve e-dergi KDV oranları yeniden düzenlendi. Söz konusu gelişme özellikle Fatih Projesi ile birlikte yaygınlaşacak olan e-okurlar için çok önemli bir adım. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Maliye Bakanlığına sektörümüz adına bu anlamlı çalışmalarından dolayı teşekkür ediyorum. KDV oranı konusunda atılan bu adımı kültür dünyası adına çok önemsiyoruz. Atılan bu adımla birlikte e-korsanla mücadeleyle ilgili de acil bir adım atılması sektörün büyümesi açısından stratejik bir öneme sahiptir. Yetkililerimizi bu alanda da düzenleme yapmaya davet ediyoruz."

Yayıncılık alanındaki olumlu büyümeye karşılık elektronik yayıncılığının beklendiği ölçüde gelişemediğini, dünyada hızla büyüyen e-kitap yayıncılığının Türkiye'de yayıncılık sektörü içindeki payının binde 3 seviyelerinde kaldığını aktaran Murat, "Türkiye'de elektronik yayıncılığının gelişememesinin en önemli nedenlerinden biri internette e-kitap korsanlığının hızla artmasıdır. E-kitap korsanlığıyla mücadele edilebilmesi için yasal desteğe ihtiyaç vardır. E-kitap korsanlığının yasada açıkça tanımlanması ve cezalarının belirtilmesi gerekmektedir. Mevcut yasalarla e-kitabın korsanlığı ile mücadele çok sınırlı kalmakta, caydırıcı sonuçlar alınamamaktadır" ifadelerini kullandı.