Kış mevsiminin vazgeçilmezi "patates"

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
 
 
HAKKARİ - Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde yaşayan vatandaşlar, kış mevsiminde hava sıcaklığının eksi 30 dereceye kadar düştüğü ilçede en fazla patates tüketiyor.
 
Havaların soğumasıyla kış hazırlıklarına başlayan Yüksekovalılar, ilçede üretimi yapılmayan ancak çevre illerden kamyonlarla ilçe merkezine getirilerek satılan patatesleri depolamaya başladı.
 
Her yıl kış mevsiminde büyük rağbet gösterdikleri patatesleri çuvallarla evlerine taşıyan vatandaşlar, besin değerinin yüksek ve kış koşullarına dayanıklı olması nedeniyle patatesten vazgeçemiyor.
 
Bitlis'in Ahlat ilçesi ile Ağrı'da yetiştirilen ve kamyonlarla ilçeye getirilen tonlarca patates, ilçe merkezindeki cadde ve sokaklarda satışa sunuluyor.
Satın aldıkları patatesleri evlerinin bitişiğindeki tandırevi, bodrum ve depolarda stoklayan vatandaşlar, kış süresince patatesle hazırlanan yemekleri sofralarından eksik etmiyor.
 
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Cezmi Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, resmi kayıtlara göre 66 bin kişinin yaşadığı ilçede, nüfusun çoğunluğunun köylerde yaşadığını söyledi.
 
Patates üretimi yapılmayan ilçede, sonbahar mevsiminde çevre illerden getirilen patatesin cadde ve sokaklarda satışa sunulduğunu anlatan Yılmaz, "İlçemizde patates tüketimi yıllık 3 bin ton dolayında. Tüketimin bu kadar fazla olmasının nedeni hem besin değerinin yüksek, hem de depolama süresinin uzun olmasıdır. İlçemizde de zengin, fakir ayrımı gözetilmeksizin herkes kış mevsiminde patates alıyor. Özellikle köylerde yaşayan vatandaşlar, kışın yolları kardan kapandığı için kilolarca patates stokluyor" dedi.
Yüksekova'da manavlık yapan Alper Çelik de ailelerin kış döneminde ortalama 500 kilo ile 1 ton arasında patates stokladığını bildirerek, geçen yıl kilosu 70 kuruştan satılan patatesin bu yıl 35 kuruştan alıcı bulduğunu ifade etti.
 
Vatandaşlar da lezzeti, besin değeri ve dayanıklılığı açısından tercih ettikleri patatesle hazırlanan yemeklerin, kış mevsiminde sofralarından eksik olmadığını dile getirdi.
 
Bu konularda ilginizi çekebilir