‘KOBİ’ler vergi borcu yapılandırmasını kaçırmasın’

Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Başkanı Mustafa Boydak, vergi borcu yapılandırmasını tüm sanayicilerin iyi değerlendirmesi gerektiğine değinerek, "Özellikle KOBİ işletmelerimiz özellikle bu konuda bir eksikleri varsa gidersinler" diye konuştu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

HATİCE KEVEN ŞİMŞEK

KAYSERİ - Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Olağan Meclis Toplantısı’nda konuşan KAYSO Başkanı Mustafa Boydak, torba yasadan çıkan vergi borçları yapılandırılması ile ilgili fırsatın özellikle KOBİ'lerin iyi değerlendirmesi gerektiğine vurgu yaptı. Boydak, reyting şirketlerinin not iniş çıkışları yapabileceğini, firmaların panik yapmamaları gerektiğini de dile getirdi. 

Boydak torba yasayla ilgili şu değerlendirmelerde bulundu: 

“Sosyal güvenlik borçlarımız, vergi, harç, gümrükler dahil olmak üzere her ne varsa faizlerin en minimuma indirilerek tahsil edilecek. Bu hususla alakalı üyelerimizi bilgilendirme amaçlı toplantılar yapmayı planlıyoruz. Bu dönemi tüm sanayicilerimiz iyi değerlendirmelidir. Bir de bu fırsat hemen her sene olmaz. Özellikle KOBİ işletmelerimiz özellikle bu konuda bir eksikleri varsa gidersinler. Borçlanma, borcunu geç ödeme de kırmızı çizgiler konuyor firmaya. Bu fırsatla o kırmızı çizgileri kaldırarak avantajlardan daha çok faydalanılabilir. Daha ucuza borçlanmıyoruz, kamudan alacağımız KDV gibi işlerimiz çok kolaylaşıyor.” 

Geçmişe dönük kar dağıtımlarındaki stopajın bir defaya mahsus indirilmesi taleplerinin torba yasadan gelmediğini, ama bu konunun hükümetin gündeminde olduğunu tahmin ettiklerini ifade eden Boydak , “Bazı taleplerimiz yerine gelmedi. İşte geçmiş yıl karlarının dağıtılması ile ilgili stopajların bir defaya mahsus düşürülmesini talep etmiştik. Ama sanırım bu konu hükümetin gündeminde. Hatta şu da var. Artık şirket sahiplerinin, şirket hissedarlarının şirketlerine borç verebileceği ve nema alabileceği aynen mevduat yatırımı olduğunda yüzde 15 stopaj kesintisini geri alıyorsunuz, böyle bir imkanın da olması şirketlerin daha da güçlü hale gelmesini sağlar. Çünkü ortak bir şirkete para koyduğu zaman nema alamıyor şu an. Alsa da yüzde 35-40, vergi dilimine giriyor. Bununla alakalı Sayın Ali Babacan’ın görüşlerini geçtiğimiz günlerde bir mülakatında okudum. Eğer onlar da olursa, iş dünyası daha da rahatlamış olacaktır” ifadesinde bulundu. Kayseri’nin ihracat rakamlarında düşüş gördüklerini aktaran Boydak, bu düşüsün hızla toparlanacağına inandıklarını söyledi. 

‘DEİK’te 8 yıl güzel bir dönem geçirdim’ 

DEİK'in yeni yönetiminde bulunmamalarına dair kısa bir açıklama da yapan Boydak, “Yaklaşık 8 yıldır DEİK’de güzel bir görev dönemi geçirdim. Teşekkür ediyorum. Bu bir nöbet değişimi. Bir yerde görev almak bize onur verir. Ama olmazsa da niye olmadı diye sormamak lazım. Olgunluğumuzu göstermemiz lazım. Zamanı gelir başka işlerimiz olur. Yeni vazife alan arkadaşlara da üstün başarılar diliyorum. Temennimiz iyi olması yönünde” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir