Zorunlu sosyal güvenlik sigortası primi ucuzluyor

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Herhangi bir işte çalışmayanlar ve anne ya da babasından dolayı “bakmakla yükümlü” sıfatıyla sağlık hizmeti alamayanlar için yeni bir düzenleme var.

Genel sağlık sigortasından yararlanmaları için 1 Nisan’dan sonra yeni bir uygulama başlıyor.

Bugüne kadar herhangi bir işte çalışmayan ve anne ya da babasından dolayı “bakmakla yükümlü” sıfatıyla sağlık hizmeti alamayanlar, toplam hane gelirinden kişi başına düşen gelirin büyüklüğüne göre sigorta primi ödemek zorundaydı.

Prim tutarı, gelir seviyesine göre 2017 yılı için 71 lira, 213 lira ve 426 lira olarak üç kategoride belirleniyordu.

Kişi başına gelirin belirlenmesi için gelir testine girmemiş olanlara her ay 426 lira üzerinden prim borcu çıkarılıyordu. Bu ödemeleri yapmayanlar sağlık hizmetlerinden yararlanamıyordu.

Yeni düzenlemeyle, gelir seviyesine bakılmaksızın, herhangi bir işte çalışmayan kişiler aylık 53 lira prim ödeyerek Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile anlaşması olan tüm özel hastaneler, üniversite hastaneleri ve devlet hastanelerinde tedavilerini yaptırabilecekler.

Yeni dönemde ayda 53 lira prim ödemeyi kabul eden kişiler gelir testi yaptırmayacak.

53 liralık primi ödeme gücü olmadığını belirtenler gelir testi yaptıracaklar.

Test sonucunda hane geliri hanede yaşayan fert başına gelir 592 liranın altında çıkarsa o kişinin primi Hazine tarafından karşılanacak.

Yaklaşık 5 milyon kişinin gecikme faizi hariç 11.7 milyar lira sigorta prim borcu var.

1 Nisan’dan itibaren gecikme faizi ve cezaları silinecek. Borçlar, aylık 53 lira prim üzerinden yeniden hesaplanacak.

Herhangi bir işte çalışmayan ve gelir testine girmemiş olanların 63 ay için borçları 17 bin 500 liraya ulaşmış durumda. Yeni düzenlemeyle bu borç 4 bin liraya inecek.

5 milyon kişi için 1 Nisan’dan sonra, vergi affından ve düşük ödeme kolaylığından yararlanma şansına kavuşuyor.

1 Nisan’dan sonra 30 gün içinde gelir testine başvuracaklarda, hane üyesi olarak geliri 592 TL’nin altında olanlar, bundan sonra sigorta primi ödemeyecekler. Daha önce ödedikleri prim varsa iade edilecek. Prim cezaları varsa af edilecek.

Bütün bunlar önemli değişiklikler. Prim borcu olanların, hane geliri düşük olanların bu değişikliklerden yararlanabilmeleri için 1 Nisan’dan itibaren başvuru yapmaları gerekiyor.

Ancak değişiklikler halka anlatılamadığından değişikliklerden yararlanacakların çoğunun haberi yok, haberi olanlar da ne yapacaklarını bilemiyorlar.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018