MB: Gıda fiyatlarında yüksek seyir sürdü

TCMB aylık fiyat gelişmeleri raporunda, çekirdek enflasyon göstergelerindeki iyileşmenin yavaşlayarak da olsa devam ettiğinin gözlendiği kaydedildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Merkez Bankası (TCMB) gıda fiyatlarındaki yüksek seyrin temmuz ayında da sürdüğünü belirterek, hizmet grubunun enflasyon eğiliminin yükseldiğini, temel mal grubunun enflasyon eğiliminin ise iyileşmeye devam ettiğini belirtti.

TCMB Temmuz ayı fiyat gelişmeleri raporunda, enflasyonun üç aylık ortalamalara göre ana eğilimleri incelendiğinde çekirdek enflasyon göstergelerindeki iyileşmenin yavaşlayarak da olsa devam ettiğinin gözlendiği kaydedildi.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) dün açıkladığı verilere göre TÜFE'de yıllık artış yüzde 9.32 olurken, Yİ-ÜFE Temmuz'da yüzde 0.73 arttı, yıllık artış ise yüzde 9.46 oldu. TÜFE Temmuz'da gıdada beklenen düşüşün gerçekleşmemesi ve alt gruplarda yaşanan yükselişlerin etkisiyle beklentilerin üzerinde artış kaydederken, yıllık ve çekirdek enflasyonda görülen yükselişlerin ardından TCMB'nin politika faizini indirmek için alanının daraldığı belirtiliyor.

Raporda, gıda ve alkolsüz içecekler grubunda yıllık enflasyonun sınırlı bir yükselişle yüzde 12.56 olduğu belirtilerek, "İşlenmemiş gıda yıllık enflasyonu kırmızı et ve süt fiyatlarındaki artışlara karşın taze meyve fiyatlarındaki düşüşün etkisiyle bu dönemde yüzde 12.1'e gerilemiştir. İşlenmiş gıda fiyatlarındaki yukarı yönlü seyir devam etmiştir. Artışlar alt gruplar geneline yayılmakla birlikte özellikle ekmek, süt ürünleri, çay ve şeker fiyatlarında daha belirgin olmuştur" denildi. 

   

Bu konularda ilginizi çekebilir