Meğer satmaya gelmişler

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Geçen hafta Türkiye’ye gelen Amerikan Başkanlık İhracat Konseyi (President’s Export Council PEC) heyeti ziyareti, medyaya “Amerikan ticari devlerinden Türkiye’ye çıkarma” başlığıyla duyuruldu. ABD Ticaret Bakanı Penny Pritzker’ın başkanlığında Türkiye’ye gelen heyette, Türkiye’ye ihracat yapan, Türkiye’de yatırımları, temsilcikleri bulunan IBM, Boeing, UPS, Pfizer, Xerox, eBay, Marriott, Lockheed Martin ve AES gibi büyük şirketlerin üst düzey yöneticileri vardı. 

Biz her zamanki “iyimserliğimiz” ile, ABD’nin devleri Türkiye’ye yatırım yapmaya geliyorlar. Bu arada, Serbest Ticaret Anlaşması konusunda, anti damping uygulamaları konusunda “olumlu temaslar yaparız” diyerek sevindik. Meğerse ziyaretin amacı “devlet ihalelerinde ABD şirketlerine kolaylık sağlama arayışı” imiş. 

ABD Ticaret Bakanı Penny Pritzker ve beraberindeki iş adamı heyeti üyeleri , İstanbul ve Ankara temasları sonunda yapılan basın toplantısında temasları değerlendirdiler. 

ABD’nin 820 milyar dolar piyasa değerine sahip 14 büyük şirketinin yöneticileriyle Türkiye’ye çıkarma yapan ABD Ticaret Bakanı Penny Pritzker, ziyareti sırasında yaptığı konuşmalarda, devamlı olarak şeff afl ık, ihale süreçlerinde ayrımcılık yapılmaması ve kamu yardımları konusunda uyarılarda bulunduğunun anımsatılması üzerine, şunları söyledi: “İş camiası belirliliği, kesinliği sever. Eğer bir yerde yatırım yapacaksa, bir ihaleye katılacaksa adil bir katılım olmasını ve sürecin şeffaf olacağını bilmek ister. Biz Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Davutoğlu, Sayın Babacan ve Sayın Şimşek’le yaptığımız görüşmelerde hep bunu ele aldık.” 

Obama döneminde başlayan “model ortaklığın”, ABD ile Avrupa arasındaki Transatlantik İşbirliği’nin sonuçlarının neden görülemediğinin sorulması üzerine de ABD’li Bakan “Transatlantik İşbirliği için şu noktada bir sonraki adımı atmanın, gerekli ekonomik reformlar yapılmadan ne Türkiye ne ABD için akıllıca olmadığını düşünüyorum” dedi. 

Gerçekçi olalım. Olan biteni iyi değerlendirelim: 

• ABD gibi Batı ülkelerinin dev şirketleri, bugünkü şartlarda Türkiye’ye yatırım yapmak istemiyor. Türkiye yatırım için cazip değil. 
• Yabancıların derdi, devlet ihalelerine girmek. Devlet ihalelerinin şeff af olması. Türkiye’ye daha fazla mal satmak. 
• Türkiye’ye daha fazla mal satmayı isteyenler,Türkiye’nin ihracat çabalarını desteklemeyi düşünmüyor. 
• Eğer Türkiye’de önemli ölçüde Amerikan yatırımları olsa idi, Serbest Ticaret Anlaşması’nı ABD şirketleri de isterlerdi. 
• ABD Ticaret Bakanı, Serbest Ticaret Anlaşması isteğimize kapıyı sert bir şekilde kapıyor. 

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin, ABD Ticaret Bakanı Penny Pritzker ile yaptığı görüşmede ABD’nin Türk ürünlerine, getirdiği anti-damping vergisi ile ABABD arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması konuları gündeme geldi. Zeybekci, görüşmede Pritzker’e çelik boruya getirilen vergi konusundaki rahatsızlığını iletti. 

Toplantıdan sonra Bakan Zeybekci şöyle konuştu: “Antidamping soruşturmalarında Türkiye’yi rahatsız eden gelişmeler var. Biz kendilerini de bu konularda uyardık. Anti damping soruşturmalarıyla, Türk ekonomisi, ihracatçısı ve ürünlerine 1 rakamıyla engel koyarlarsa, biz 3 rakamıyla onlara engel koyacağız. Bunu resmi olarak da söyledik” dedi. 

Ne var ki hayat devam ediyor. ABD Türkiye’ye doğrudan yatırım yapmakta cimri. ABD Türkiye’ye daha fazla satıyor. Biz ABD pazarına girmiyoruz.

tevfik-016.jpg

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018