Not kırıldı diye ekonomi batmaz

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

S&P Türkiye’nin kredi notunu kırdı. Büyük olasılıkla Moody’s ve Fitch de not indirimine gidecek. Moody’s not indirimini reformların gerçekleşmesine ilişkin riske bağlıyor. S&P ise daha çok güncel gelişmeleri değerlendiriyor. 

S&P’ın not kırmasından sonra yaptığı değerlemede Başbakan Yardımcısı Şimşek , “Ekonomiyi, günlük iniş çıkışlara göre değil, büyük tabloya bakarak değerlendirmek” gerekir dedi. Ve de sıraladı: Büyüme oranımız iyi. Bundan sonra biz yavaşlama olsa da yüzde 4’e yakın büyürüz. Turizm gelirinin azalmasına rağmen cari açık küçülüyor. Milli Gelirin yüzde 4’ünün altına indi. Bütçe açığı sorunumuz yok. Nerede ise bütçeyi denk kapatacağız. Merkez Bankası sıkı para politikasını sürdürüyor. Piyasaya güven vermeye devam ediyor. Dış borcumuzun milli gelire oranı düşük. Yılda 1 milyon insana yeni iş imkanı yaratan bir ekonomimiz var. Bankalarımızın sermaye yeterlilik oranı yüzde 15.5. Nerede ise AB bankalarının 2 katı. Sorunlu krediler toplam kredilerin yüzde 3.3’ü kadar. Borsa işliyor. Sermaye hareketleri, serbest. piyasaya hiçbir kısıtlama getirilmeyecek.” 

Sonra da tekrarladı; “Detaylarda boğulmamak, büyük tabloya bakmak lazım. Türkiye şokları kısa sürede atlatabilen bir ülkedir. Şokları absorbe edecek gücümüz var.” 

Başbakan Yardımcısı Şimşek, kredi notunun indirimi ile devlet tahvillerinden 10 milyar dolar çıkış olabileceği konusunda JP Morgan tarafından yapılan tahmini de şöyle değerlendirdi: 

“Türkiye kağıtlarına yatırım yapan fonların ekonomiyi değerlendirirken ve yatırım kararı verirken bir aktif bir de pasif yaklaşımları var. 

Pasif yaklaşımda kredi değerleme kuruluşlarının kredi notu yatırımı yönlendiriyor. Not kırıldığında fonlar ülkeden çıkıyor. Bizim kamu kağıtlarımızın 2 milyar dolarlık kısmı pasif değerleme etkisinde hareket eden kağıtlardır. 

Yatırımlarda aktif değerleme yapanlar, kredi notuna bağlı olmadan ekonomiyi değerlendirerek karar verirler. Kamu kağıtlarının 7.5 milyar dolarlık bölümü aktif değerleme yatırım yapan fonların sahip olduğu kağıtlardır. 

Bu nedenle, kredi notunun aşağıya çekilmesine bağlı olarak Türkiye tahvillerinden çıkış büyük ölçüde olmaz. Önemli olan aktif değerleme yapan yatırımcıların Türk ekonomisine güvenleridir.” 

Başbakan Yardımcısı Şimşek, “Kredi değerleme kuruluşları, kredi notu konusunda karar vermeden bizi dinleseler, bizim açıklamalarımızdan sonra karar verseler, daha iyi olur. 

S&P kredi değerleme kuruluşu not kırmadan bizimle temas etmedi. Notu kırdığını haber verdi” diyor. S&P’dan sonra diğer iki kredi değerleme kuruluşu Moddy’s ve Fitch de not kırarsa Türk ekonomisinde neler olur? 
1)Ekonomi batmaz. Kriz çıkmaz. Ülke dövizsiz kalmaz. Dışarıdan dövizi daha pahalıya buluruz. İçeride döviz fiyatı biraz yükselir. 

2)Biz bugüne kadar devamlı yüksek kredi notu ile yaşamadık. Daha önce de notumuz kırıldı. Aşağıya çekildi. Ama hayat devam etti. 

Bizim için kısa dönemde önem taşıyan, üretimin durmaması, üretimin artmasıdır. Yatırımlar daha sonra gündeme gelecektir. 

Önümüzdeki dönem tabii ki önemli. Önümüzdeki dönemde çarkların dönmesini, kredi notundan çok iç talebin normale dönmesi ve ihracatın artışı sağlayacak. 

İç talebin canlanması, ülkede huzur sağlanması ile mümkün olacak. İnsanların morali düzelince tüketim, üretim coşkusu da artar.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018