Oscar'lı aktivist Richard O'Barry'den TBMM'ye mektup var

Flipper'ın eski eğitmeni Oscar'lı aktivist Richard O'Barry de yunus parklarının kapatılması için Meclis'e mektup gönderdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Kaş Yunus Parkı'ndaki 4 tutsak yunusun özgürlüğüne kavuşması için 2012'de Yunuslara Özgürlük Platformu ile birlikte uluslararası imza kampanyası başlatan Richard O'Barry, bu kez TBMM'ye seslendi. 

 
Hayatını yunusların özgürlüğüne adayan ve 2010 yılında Koy (The Cove) isimli belgeselle Oscar kazanan aktivist Richard O’Barry, TBMM Çevre Komisyonu gündeminde bulunan Hayvanları Koruma Kanunu’nun değiştirilmesine dair kanun tasarısı metninden yunus parkları ve hayvanlı sirklerin yasaklanmasına dair maddenin son anda çıkarılması üzerine, komisyon üyelerine bir mektup gönderdi. 
 
Uzun yıllardır Amerika’dan Filipinler’e kadar sayısız ülkede devlet başkanları, bakanlık temsilcileri ve STK’lar ile kişisel bilgi ve tecrübelerini paylaşan O'Barry, TBMM Çevre Komisyonu Başkanı Sayın Erol Kaya başta olmak üzere 26 üyenin tamamına gönderdiği mektupta, 19 Haziran'daki 5199 sayılı kanun tasarısı ile ilgili toplantıya ve sonraki süreçte gerçekleşecek Genel Kurul görüşmelerine atıfta bulunarak, “Tüm samimiyetimle inanıyorum ki, Çevre Komisyonu ve TBMM üyeleri ellerindeki bu fırsatı yunus parkları ve hayvanlı sirkleri yasaklamak için kullanacak ve tüm dünyaya bu konuda olumlu bir örnek teşkil edecekler” dedi. 
 
“Esaret iyi bir fikir değil”

Yunus parkları ve hayvanlı sirklerin kapatılmasının hayvan hakları açısından Türkiye için bir dönüm noktası olacağını belirten O'Barry sözlerini şöyle sürdürdü: “Sizlerin de çok iyi bildiği üzere, tüm dünyada olduğu gibi sizin ülkenizde de yunusların ve hayvanların, yunus gösterisi ve terapisi (DAT) adı altında esir tutularak gerçekte turist çekmek için kullanılmalarına karşı çok ciddi tepkiler var. Deniz memelilerinin ticari amaçlar doğrultusunda, bilimsel olmayan gerekçelerle reklam malzemesi olarak kullanılması yalnızca insanlık dışı değil, aynı zamanda insanlar için de oldukça risklidir. Özellikle DAT konusunda açık bir yanlış yönlendirme vardır. Amerika Birleşik Devletleri’nde bu esaret endüstrisi için çalıştım ve geçmişte çok popüler olan Flipper dizisi için yunus eğitmenliği bile yaptım. Yunuslarla birlikte yüzme ve DAT gibi programlar sırasında neler yaşandığını ilk elden tecrübe ettiğim için biliyorum: Size gönül rahatlığıyla söylebilirim ki esaret iyi bir fikir değil. Ne yunuslar, ne denizaslanları, beyaz balinalar, foklar vb. için...” 
 
Edebiyat ve sanat dünyası da TBMM'ye ulaştı

Yazar Buket Uzuner ve oyuncu Özge Özder de, geçtiğimiz günlerde kanun tasarısıyla ilgili vicdani ve bilimsel taleplerini TBMM'ye ileten isimler arasındaydı. Uzuner, gönderdiği mektupta "Bu tesisler, sosyal sorumluluk ile bağdaşmayacak kadar büyük bir kirli ticaretin içinde ve imza atılan uluslararası sözleşmeleri çiğneyecek kadar çok sayıda usulsüzlüğe imza atmış durumdadır. Bu hak ihlallerine göz yumduğumuz takdirde, TBMM olarak siz de, ses çıkarmadığımız takdirde biz de suça ortak olacağız. Çevre Komisyonu olarak esaretten değil, özgürlükten yana tavır koymanızı umuyor, yunus terapisi faaliyetleri dahil olmak üzere yunus parkları ve hayvanları sirklerini yasaklayacak bu tarihi kararı Türkiye'yi temsilen vermenizi bekliyoruz” dedi. 
 
Bana Göz Kulak Ol Duyarlı Yaşam Derneği (BGKO) kurucularından Özge Özder ise, www.change.org/hayvanhaklari adresi üzerinden ulaşılabilen 500.000 imzayı, Hayvanları Koruma Kanunu'da yapılacak değişikliklerde yer alan tartışmalı maddelerin çözümü talebiyle, BGKO sanatçıları Ayça Varlıer, Asıl Tandoğan ve Bennu Yıldırımlar ile birlikte Çevre Komisyonu üyesi Melda Onur'a ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı İstanbul Bölge Müdür Yardımcısı Osman Demirel'e iletmişti. Teslim edilen dilekçede, Özge Özder’in BGKO’yu temsilen, Türkan Şoray, Uğur Polat, Memet Ali Alabora, Hazım Körmükçü, Aslı Tandoğan, Cemal Hünal, Ceyda Düvenci Akgün, Murathan Mungan, Bennu Yıldırımlar Yarar, Tolga Karel, Seda Akman, Zafer Algöz, Alican Yücesoy, Özgür Çevik, Özkan Yılmaz, Leyla Göksun, Ayfer Dönmez, Bedia Öztep, Ali Mert Yavuzcan, Mahir İpek, Serhat Mustafa Kılıç, İsmail Teoman Kumbaracıbaşı, Serhat Tutumluer, Songül Öden ve Evrim Solmaz’ın dahil olduğu 25 sanatçı ve yazardan yunus gösteri ve terapi merkezlerine karşı topladığı ıslak imzalar da yer aldı.

Bu konularda ilginizi çekebilir