Pamuk üreticisi lisanslı depoculukta gün sayıyor

Türkiye'nin ilk pamuk lisanslı deposu olarak faaliyet gösterecek ELİDAŞ'ın faaliyete geçmek için beklediği yönetmelik, 18 Ocak 2013 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 
 
Arzu ALP 
 
İZMİR - İzmir Ticaret Borsası projesi olarak 2011 yılı başında kuruluş çalışmaları tamamlanan, Selçuk Belevi'deki tesis yatırımlarını da tamamlayan Ege Lisanslı Depoculuk AŞ'nin (ELİDAŞ) faaliyete geçmek için dört gözle beklediği yönetmelik nihayet çıktı. 
18 Ocak 2013'te yürürlüğe giren Pamuk Lisanlı Depo Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile Türkiye'nin ilk pamuk lisanslı deposu olarak faaliyet gösterecek ELİDAŞ'ın önünde yasal bir engel kalmadı. 
Pamuk üretim bölgeleri için lokasyon açısından uygunluğu ve lojistik imkanları nedeniyle tercih edilen Belevi Beldesi'nde 70 bin metrekare arazide, 16 bin 390 metrekare depo ve bin 414 metrekare idari bina ile toplam 17 bin 804 metrekarelik tesis yatırımı yapan ve inşaat çalışmaları tamamlanan ELİDAŞ, 15 bin ton kapasite ile aktif olarak hizmet vermeye hazır halde açılış için gün sayıyor. 
Ortakları arasında, İzmir Ticaret Borsası, Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası, Balıkesir Ticaret Borsası, İş Yatırım Menkul Değerler, Denizbank, Türkiye Sınai Kalkınma Bankası, Şanlıurfa Ticaret Borsası, İzmir Ticaret Odası, İMKB Takas ve Saklama Bankası, Manisa Ticaret Borsası, Gaziantep Ticaret Borsası, Ödemiş Ticaret Borsası, Söke Ticaret Borsası, Tariş Pamuk Birliği, Tariş Üzüm Birliği, Ege İhracatçı Birlikleri'ne bağlı EDEKATAŞ, Salihli Ticaret Borsası, Turgutlu Ticaret Borsası, Alaşehir Ticaret Borsası bulunan ELİDAŞ'ın pamukta lisanlı depoculuk sistemini faaliyete geçirmesiyle birlikte tarım ürünleri üreticilerinden tüccara, sanayiciden yatırımcıya kadar tüm kesimler için yeni bir dönem başlayacak.
 
Bakan Hayati Yazıcı açılışı yapacak
İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve ELİDAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Barış Kocagöz, "Bakanlıktan lisansımızın gelmesini bekliyoruz. Lisansımızı alınca Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ile açılışımızı yapacağız" dedi.   
Kocagöz, ELİDAŞ'ın Türkiye'de üretimi her geçen yıl azalan pamuk için son şans olduğunu söyledi. Türk pamukçuluğuna ve Türk tarımına hizmet etmek için yola çıktıklarını vurgulayan Kocagöz, ilkleri yapmanın her zaman zor olduğunu ve zoru başarmanın gururunu yaşadıklarını dile getirdi.
İzmir Ticaret Borsası'nda çalışmaları süren elektronik platformun Türkiye'de tarım ürünleri için ilk defa kurulduğunu hatırlatan Kocagöz, bunun da çok önemli bir girişim olduğunu belirterek, "Bu proje tarımda bir ilk. İzmir Ticaret Borsası bunu da başarırsa özlenen bir proje gerçekleşmiş olacak. ELİDAŞ, ürün senetlerini üretecek. Elektronik saklamayı tercih ettik. Elde taşınan bir senet olsaydı, lokal kalacaktı ama öyle bir düzen oturuyor ki Trabzon'dan birisi pamuk senedi alıp yatırım ürünü olarak kullanabilecek. Urfa'daki bir üreticimiz yolladığı senedi hiç eline değdirmeden Urfa'da bir bankaya gidip o ürün senedi ile teminat gösterip kredi tesis edebilecek. Sistem uluslararası yatırımcılara da açık olacak" diye konuştu. 
 
Pamuk, yatırım aracı olarak kullanılacak 
Lisanlı depoculuğun Ege Bölgesi için çok önemli olan pamuk üretimine yeni bir ivme kazandıracağını dile getiren Kocagöz, "Tesislerimizde standartlaştırıp depolayacağımız pamuk finansal bir ürün haline gelecek. Tekstilci 12 ay yerli pamuk bulabilecek, üretici pamuğunu finansal ürün olarak değerlendirebilecek. Yatırımcılar da pamuğu bir yatırım aracı olarak kullanacak. Doktoru da manavı da pamuk alıp satabilecek. Çok zor bir işle uğraşıyoruz. Ama başardığımızda Türkiye tarım ürünlerinde devrim yapacağız. Bu sistem kıskaçta olan üreticiye büyük avantajlar getirecek. Hasat döneminde birtakım sebeplerden dolayı malını 12 aya yayarak satamayan üreticiye, bir nefes geliyor. Eskiden tarlasını ipotek ederek aldığı kredi imkanın üstüne bir de şimdi ek bir kredi imkanı geliyor. Malını istediği zaman satma özgürlüğüne kavuşuyor. Peşin satılabilen bir emtia karşılığı olduğu için kredi faizi üreticinin daha önce aldığı kredi faizine oranla daha cazip olacak,  buradan bir kazanç geliyor" dedi.  
 
Sistem nasıl işleyecek? 
 
[PAGE]
 
Sistem nasıl işleyecek? 
Lisanslı depoculuk sistemi ile üretici ürünü lisanslı depoya koyacak ve karşılığında aldığı belge ile bankalardan kredi almak dahil birçok işlemi yapabilecek. İstediği zaman ürününü hedeflediği fiyattan satabilecek. Tüccar stok maliyetinden kurtulacak, üreticiden aldığı ürünü daha kolay pazarlayacak. Sanayici hammadde tedarikinde sıkıntı yaşamayacak, istediği nitelik ve miktarda ürünü lisanslı depodan temin edebilecek. ELİDAŞ laboratuvarında analizleri gerçekleştirecek pamuk lif analiz cihazı ve preseden numune alımımı sağlayacak numune alma sistemlerini yurtdışından ithal ederek, numune alımı ve laboratuar için gerekli olan diğer ekipmanların alım çalışmalarını da tamamladı. ELİDAŞ tarafından depoya teslim edilen ürün için elektronik ürün senedi oluşturacak. 
 
İTB'de elektronik ürün senedi alım satım sistemi
ELİDAŞ tarafından depoya girecek ürün senetlerinin satışı İTB'de gerçekleştirilecek. Elektronik Ürün Senedi (ELÜS) almak ve/veya satmak isteyen gerçek veya tüzel kişiler İTB'nin elektronik platformuna üye olmak kaydıyla işlemleri gerçekleştirebilecek. Alım ve satım emirleri İTB üyesi aracılar vasıtasıyla elektronik ortamda verilebilecek. Satış ekranlarına yansıyan uygun fiyattaki alım satım emirleri seans sırasında emrin zaman önceliğine göre eşleşecek. Seans sonunda gerçekleşen işlemlere göre alım ve satım yapan gerçek veya tüzel kişiler son takas saatine kadar takas sorumluluklarını yerine getirmek zorunda. Gerçekleşen işlemlerin takası için satıcı ELÜS'ün alıcının hesaplarına, alıcı da ELÜS'ün nakit karşılığının satıcı hesaplarına aktarılması amacıyla gerekli prosedürleri yerine getirecek. Gerçekleşen işlemlere ilişkin tescil işlemi de İTB üyesi aracılar tarafından Borsa'da gerçekleştirilecek. 
 
Lisanslı depoculuğun faydaları
- Sağlıklı depolama altyapısı
- Krediye kolay ulaşım imkanı 
- Arz dönemini uzun vadeye yayma 
- Tarım ürünleri ticaretinde kolaylık 
- Standart ve kaliteli üretimin teşviki 
- Sanayiciye kaliteli ve zamanında ürün tedariki 
- Vergi muafiyetleri
   1-Zirai stopaj kesintisi yapılmayacak
   2-Gelir ve Kurumlar vergisinden muaftır.
   3-Borsadakti alım satım işlemleri KDV'den muaftır. 
   4-Damga vergisinden muaftır.