Perakende satış hacminde duraklama var

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Perakende satış hacminin değişimi, hem tüketicinin para harcayıp harcamadığını hem de perakende ticarette iş yapan kuruluşların iş hacimlerindeki, cirolarındaki değişimi ortaya koyar. 

Türkiye İstatistik Kurumu her ay Perakende Satış Hacim Endeksi ile perakende ticaret sektöründe farklı tür ve büyüklükteki girişimlerin satışlarındaki değişimi ölçüyor. 

Ağustos ayında perakende satış hacminin durumunu gösteren bilgiler, bir ay gecikme ile ekim başında yayınlandı, ama gene de ekonomideki güncel değişimi göstermesi bakımından önem taşıyor. Her ayın özelliği var. Bu nedenle perakende satış hacmi göstergeleri önce takvim etkisinden sonra da mevsim ve takvim etkisinden arındırılarak yayımlanıyor. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış göstergelere göre, perakende satışlarda yılbaşından bu yana artış gerçekleşemedi. 
Satışlar yıl başından bu yana geriliyor. 

Hele hele şubat ayında satış hacmi bir önceki yılın da bir önceki ayın da binde 1 altında kaldı. 

Ağustos ayında gıda, içecek ve tütün alışverişlerinde gerileme binde 9 oranında. 

Tekstil, giyim ve ayakkabıda perakende satışlarda yüzde 3.1 oranında gerileme var. Elektrikli eşya ve mobilyada satış gerilemesi binde 9 oranında. 

Son dönemlerde posta ve internet üzerinden alışveriş alışkanlığı yayılıyor. Bu tür alışverişlerde de ağustos ayında yüzde 2.2 oranında gerileme oldu. 

Takvim etkisinden arındırılmış göstergelere göre ağustos ayında, bir yıl öncenin aynı ayına göre, yıllık olarak perakende ticaret satış hacmi yüzde 1.0 oranında geriledi.. 

Gıda, içecek, tütün satışlarında yüzde 1.3, gıda dışı satışlarda binde 7 azalma var. 

Elektrikli eşya ve mobilyada satışlar yüzde 11.4 oranında azalırken, yıllık olarak tekstil, giyim ve ayakkabıda ciro artışı yüzde 3.7 oldu. 

Bütün bu rakamlar gösteriyor ki perakende satışlarda hem geçen yıla göre hem de önceki aylara göre bir durma duraklama var. 

Perakende satışlarda durma, duraklama, talepteki durma ve duraklamayı gösteriyor. 

Nüfus artarken, perakende ticaretteki durma ve duraklamanın iki nedeni olabilir. Bir: İnsanların geliri daha fazla harcamaya imkan vermemektedir. İki: İnsanların geliri vardır da tüketimi kıstıkları, daha çok tasarruf ettikleri için perakende satışlar artmamaktadır. 
Yılbaşından bu yana tasarruflarda artış görülemediğine göre, perakende satış hacmindeki durma, duraklama, tüketicinin çoğunluğunun gelir imkanlarının artmamasından kaynaklanmaktadır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018