Küba anneden bebeğe AIDS geçişini durdurdu

Dünya Sağlık Örgütü, Küba'nın anneden bebeğe AIDS virüsü geçişini durdurduğunu açıkladı. Her yıl 1,4 milyon HIV virüslü kadının anne olduğu biliniyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dünya Sağlık Örgütü, Küba'nın anneden bebeğe AIDS hastalığına sebep olan HIV virüsünün geçmesini engellemeyi başardığını duyurdu. Bunun dünyada bir ilk olduğu söylenirken, her yıl 1,4 milyon HIV virüslü kadının anne olduğu belirtiliyor.

Örgütün genel direktörü Margaret Chan, "Virüs geçişini engellemek mümkün olan en büyük kamusal sağlık başarılarından birisidir" dedi. Chan, bunun HIV'e ve cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı savaşta büyük bir zafer olduğunu da belirterek, AIDS'in olmadığı bir nesle doğru atılan adımın çok büyük olduğunu söyledi.

Bebeklerin doğumda ya da emzirme sırasında HIV virüsünü kapabileceği bilinirken, Küba'nın geliştirdiği ilaçla virüsün bulaşma riskinin yüzde 1'in altına indiği bildiriliyor. Küba'nın benzer şekilde frengi virüsünü de engellediği söyleniyor.

Birleşmiş Milletler AIDS kuruluşu UNAIDS'in yöneticilerinden Michel Sidibe de bu başarıyı kutlayarak, Küba'nın zaferinin AIDS'i bitirmenin mümkün olduğunu gösterdiğini belirtti.

Bu konularda ilginizi çekebilir