Sanayi Üretimi, Toparlanmanın Süreceğini Gösteriyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, yazılı açıklama ile nisan ayı sanayi üretim endeksi verilerini değerlendirdi.

Ergün, nisan ayı sanayi üretim endeksinin, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 17 oranında artarak, 113.6 seviyesinde gerçekleştiğini belirtti.

Takvim etkisinden arındırılmış endeksin bu yılın nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 17.3 artış, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretim endeksinin, bir önceki aya göre yüzde 0.8 artış gösterdiğini ifade eden Ergün, şunları kaydetti:

"Nisan ayı sanayi üretim endeksinin bir önceki aya göre yüzde 2.3 oranında azalması ise, takvim ve mevsim etkisine bağlı olan aylık bir sapmadır. Bir başka ifadeyle nisan ayında, mart ayına göre iki gün daha az çalışılmış olması aylık bazda bu düşüşte belirleyici olmuştur.

Geçmiş yıllara ait sanayi üretim endeksi verilerini incelediğimizde, nisan ayında genellikle bir azalma olduğu göze çarpmaktadır. Nitekim mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi, aylık bazda yükselişini sürdürmüştür.

Son döneme ilişkin ihracat verileri, kapasite kullanım oranındaki gelişmeler, güven endekslerine reel kesimin ve tüketicinin vermiş olduğu cevaplar önümüzdeki dönemde de sanayi üretimindeki artış eğiliminin devam edeceğini ortaya koymaktadır."

Endeks, sanayi alt sektörleri itibariyle incelendiğinde bir önceki yılın aynı ayına göre en yüksek artışın, yüzde 18.6 ile imalat sanayinde gerçekleştiğini belirten Ergün, sanayi üretiminin esas unsuru olan imalat sanayindeki artışın daha yüksek olmasının önümüzdeki döneme ilişkin olumlu beklentileri kuvvetlendirdiğine işaret etti.

Büyüme dönemi, yatırımlar ve istihdam üzerinde olumlu etki yapacak

Türkiye'nin, son dönemde krizin etkilerini bertaraf etmekle kalmadığını, yeni ve hızlı bir büyüme dönemine de başladığını ifade eden Ergün, bu gerçeğin, uluslararası kurumların raporlarında da açık ve net bir şekilde görülebildiğini kaydetti.

IMF'nin, Ekim 2009 tarihli Dünya Ekonomik Görünüm Raporunda, 2010 için Türkiye'nin ekonomik büyümesini yüzde 3,7 olarak tahmin ettiğini, 6 ay sonra Nisan 2010 tarihli raporunda tahminini yüzde 5,2'ye çıkardığını, yaklaşık bir ay sonra ise bu tahminini yeniden revize etme ihtiyacı duyarak yüzde 6,25'e yükselttiğini anımsatan Ergün, OECD'nin de benzer bir şekilde 2010 tahminlerini yükselttiğine, son raporunda da Türkiye'nin 2010 yılında yüzde 6.8 büyüyeceğini öngördüğüne dikkati çekti.

Bakan Ergün, nisan ayı sanayi üretim endeksi, nisan ve mayıs ayı kapasite kullanım oranları ile diğer öncü göstergelerin, ekonomideki toparlanmanın yılın ikinci çeyreğinde de devam edeceğine ve ikinci çeyrekte de ilk çeyrek kadar olmasa da yüksek oranlı milli gelir büyümesi yaşanacağına işaret ettiğini belirtti.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Ergün, bu büyüme döneminin, yeni yatırımlar ve istihdam üzerinde de olumlu bir etki oluşturacağına işaret etti.

Ekonomi Koordinasyon Kurulunda bugün yeni istihdam stratejisine son halini vereceklerini bildiren Ergün, "Ekonomik büyüme ortamı, işsizlik sorununun çözümü için olmazsa olmaz bir şarttır. Özel sektörümüzün de bu konuda elini taşın altına koyacağına olan inancımız tamdır. Devlet ve özel sektör el ele vererek, bundan önceki birçok sorunda olduğu gibi işsizlik sorununu da hep birlikte aşacağımıza inanıyorum" dedi.