Birada 104 milyar dolarlık teklife ‘evet’

Bira üreticisi SABMiller, AB InBev’in satın alma teklifini kabul etti. Bundan önceki dört teklifi reddedilen AB InBev ile SABMiller, birleşme sonrası 270 milyar dolar piyasa değerine sahip olacak. Şirket, dünyada içilen her üç biradan birini üretecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DIŞ HABERLER - Dünya bira sektöründe dev bir anlaşmaya imza atılıyor. Yüzde 20.8’lik payıyla küresel bira pazarının lideri Anheuser- Busch InBev, Anadolu Efes’te de hisseside hissesi olan ve küresel üretimin yaklaşık yüzde 8’ini gerçekleştiren SABMiller’i toplam 68 milyar sterlin (104 milyar dolar) değerinde büyüklükte anlaşmayla satın alıyor. Satın alma sonrasında ortaya çıkacak şirket dünya bira üretiminin üçte birini gerçekleştirecek 

Bundan önceki dört teklifi reddedilen AB InBev, SABMiller’a, hisse başında 44 sterlin nakit ödemeyi ve satın alma bedelinin bir kısmını hisse takasıyla yapmayı teklif etti. SABMiller Yönetim Kurulu ise gelen teklifi kabul etmeye hazır olduğunu açıkladı.Yapılan teklif, Anadolu Efes’te yüzde 24 hissesi bulunan SABMiller hisselerinin satın alma söylentilerinin gündeme gelmesinden önceki kapanış fiyatının yüzde 50 üzerinde bulunuyor. 

Satın alma sonrasında ortaya çıkacak şirket dünya bira üretiminin üçte birini gerçekleştirecek. Küresel bira pazarının bir ve iki numaralı oyuncusunun birleşmesi sonucu yeni şirketin piyasa değeri yaklaşık 270 milyar doları bulacak. SABMiller 80’den fazla ülkede 70 bin kişilik işgücüne sahip.Yıllık satışlarının büyüklüğü 26 milyar doların üzerinde. AB Inbev 155 bin kişi istihdam ediyor ve yıllık geliri 47 milyar doları aşıyor. 

AB InBev, Afrika ve Asya’da güçlenmeyi amaçlıyor 

Uzmanlar, Latin Amerika pazarında üstün olan AB InBev’in, Afrika’yı domine eden SABMiller ile birleşmesi sonucu iki devin Asya’daki pozisyonlarını güçlendireceğini belirtiyor. SABMiller’in Afrika pazarındaki gücü de AB In- Bev’i cezbeden faktörlerden. AB Inbev’in CEO’su Carlos Brito, ‘Afrika’nın anlaşmanın kilit noktalarından biri olduğunu söyledi. AB InBev’in markaları daha çok Avrupa ve Amerika’da yoğunlaşmış durumda. SABMiller’ın ise Afrika’da 40 markası bulunuyor. Peroni, Grolsch ve Pilsner Urquell gibi markalı bünyesinde bulunduran SABMiller’ın hisseleri yükselirken Budweiser, Stella Artois ve Corona’nın sahibi AB InBev’in hisseleri ise yüzde 7 primlendi. 
Üretim hacmi açısından dünyanın ikinci büyük bira üreticisi olan SABMiller, gelirinin yüzde 80’ini kazandığı gelişmekte olan piyasalardaki varlığını artırmak istiyor. 

Borçlarıyla birlikte, SABMiller’ı satın almanın maliyetinin Belçikalı dev için 117 milyar dolara çıkacağı ifade edilirken, bu satın alma bugüne kadarki en büyük beşinci binleşme olarak tarihe geçti. 1999’da Mannesmann ile Vodafone AirTouch arasındaki 180 milyar dolarlık anlaşma bugüne kadarki en büyük satınalma alma unvanına sahip. Time Warner 165 milyar dolara America Online’ı, Verizon Wireless 128 milyar dolara Verizon Communications’ı almıştı. 2008’de Philip Morris, 108 milyar dolara hissedarların elindeki hisseleri toplamıştı.

gra-1.jpg

gra2.jpg