Er-Mir, savunma sanayiinde parçaların ömrünü uzatacak

Er- Mir, yeni teknoloji kaplamalar konusunda savunma sanayindeki uygulamalara yönelik Ar- Ge projelerine odaklandı. Hedefinde yurtdışında yapılan uygulamaları yerlileştirmek var. Ancak bu projeler yüksek bütçeli olduğundan şu an ortak arayışında…

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Er-Mir Tekstil ve Makine Sanayi Şirket Müdürü Makina Yüksek Mühendisi Dr. Ersin Eser Korkmaz, malzeme ve plazma nitrürleme yüzey sertleştirme teknolojisi ile ısıl işlem alanında uzmanlaştıklarını belirterek, sektöre en son teknolojiyle destek verdiklerini söyledi.

Aynı zamanda plazma nitrürleme ve ısıl işlem fırınları üreten Alman PVA Industrial Vacuum System firmasının Türkiye mümessili olduklarını dile getiren Korkmaz, “Aşınma konusu özellikle bizim işimiz. Kullandığımız teknoloji ile demir esaslı parçaların aşınma ömürlerini önemli oranda artırıyoruz. Ayrıca güçlü bir metalografi laboratuvar alt yapımız mevcut. Bu sayede hasar analizi konusunda da etkin hizmet veriyoruz. Bir parçanın hasar sebebini tespit ediyoruz. Böylece müşterilerimiz tasarım ve süreç iyileştirmeleri ile ürettikleri parçaların daha güvenilir olmasını sağlıyor” dedi.

Otomotivde seri imalata yönelik uygulamalar yapıyor

Öncelikle otomotivde seri imalata yönelik çalıştıklarının bilgisini veren Korkmaz, motor teknolojisinde ülkemiz yurtdışına bağımlı olduğundan sübaplar, kam mili, aktarma organları, dişliler gibi parçalara uygulanabilen plazma nitrürleme hizmetini Türkiye’de veremediklerini söyledi. Korkmaz, “Sac form, plastik ve alüminyum enjeksiyon ile dövme kalıpları ve makine parçalarına çok yüksek hassasiyet ve tekrarlanabilirlik ile uyguluyoruz.

Bu değişken koşullarda kapasitemizin yaklaşık yarısını kullandığımızı söyleyebilirim. 2016 yılında piyasa koşulları nedeniyle çok hamle yapamadık. Buna rağmen ciromuz bir önceki yıla oranla yüzde 10 arttı” ifadesini kullandı. Korkmaz, firmanın kuruluş hikayesini ise şöyle aktardı: “Ahmet Korkmaz’ın tekstil sektöründeki otuz yıllık bilgi ve tecrübe birikimi neticesinde 2004 yılında Bursa şehir merkezindeki ofisimizde faaliyete başladık. Aile şirketimizde, ağabeyim Emir Zafer Korkmaz ile birlikte üç ortak olarak faaliyet gösteriyoruz.

İlk olarak, İstanbul’ da faaliyet gösteren ülkemizin tanınmış endüstriyel dikiş ipliği üreticisi Özen İplik AŞ’nin Bursa bölgesindeki toptan ve perakende satışlarını yönetiyorduk. Tekstil faaliyetlerimiz bu şekilde devam ediyor. 2006 yılında ise bugünkü uzmanlık alanımız olan malzeme ve plazma nitrürleme yüzey sertleştirme teknolojisi ile ısıl işlem sektörüne adım attık.”

KAPASİTE ORANINI YÜZDE 15 ARTIRACAK

Bu yıl kapasite kullanım oranını artırarak en az yüzde 15 oranında artış hedefl ediklerini ifade eden Korkmaz, Ar-Ge çalışmalarını devam ettirip yeni iş bağlantıları kurmayı ve faaliyetlerini daha da ivmelendireceklerini anlattı. Ar-Ge çalışmalarından bahseden Korkmaz, şunları kaydetti: “Isıl işlem ve metalografik/mekanik testlere yönelik olarak ihtiyacımız olan bazı makine ve cihazları kendimiz imal ettik. Bunları geliştirmeye yönelik Ar-Ge’ler yürütüyoruz.

Ayrıca yeni teknoloji kaplamalar konusunda da savunma sanayindeki uygulamalara yönelik Ar-Ge projelerimiz var. Örneğin, motor silindir yüzeylerinin kaplanması, elmas benzeri (DLC) ve süper sert nano kompozit kaplamalar gibi. Abrazif ve erozif aşınmaya karşı çok yüksek dayanım sağlayan yüksek teknolojiyi haiz uygulamalar, yurt dışında hava ve kara araçlarının motor ve aktarma organları, helikopter palleri ile kokpit camlarında kullanılmaktadır. Savunma Sanayi Müsteşarlığının öncülüğünde, yurtdışından tedarik edilen ürünlerde yerli üretimin desteklenmesi, yerli sanayiye iş payı verilmesi, teknoloji kazanımı ve yatırım yapılması uygulamalarına paralel olarak bu çalışmalarımızı uygulamak istiyoruz. Ancak bu projeler yüksek bütçeli olduğundan şu an ortak arayışındayız. Diğer yandan Bursa OSB Otomotiv Kümesi ve BTSO Uzay, Havacılık, Savunma Kümesi faaliyetleri dahilinde yurtiçi ve dışı iletişim ağımızı genişleterek fırsatları yakalamaya çalışıyoruz” dedi.