Libera, sanayi firmalarını Endüstri 4.0'a hazırlıyor

Türkiye'nin endüstri 2.0 ile 3.0 arasında bir yerde olduğunu söyleyen Libera Kurucu Ortağı Sekkin, "Endüstri 4.0'da gidilen yer kişiselleştirilmiş ürünler çıkarmak demek. Bir firmanın bunu yapabilmesi için aynı makinede birçok farklı ürünü çıkarabilmesi gerekiyor." dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ahmet USMAN

İZMİR - Endüstride üretim ve destek süreçlerinde verimlilik artışına yönelik iyileştirme çalışmaları konularında danışmanlık hizmeti veren Libera İş Çözümleri, firmaları Endüstri 4.0'a hazırlıyor.

Faaliyete 2 yıl önce başladıklarını belirten Libera Kurucu Ortağı Deniz Sporer Sekkin, "Kadromuzda uzun yıllar Vestel, Bosch, Tetra Pak gibi uluslararası şirketlerde çalışan, Ar-Ge, kalite güvence, tedarikçi geliştirme, üretim, TPM uygulamaları gibi farklı alanlarda deneyimlere sahip arkadaşlarımız var. Endüstride verimlilik artışına yönelik iyileştirme çalışmaları yapıyoruz. Endüstrinin gittiği yolu, sıkıntıları birebir yaşadık" dedi.

Son dönemde Endüstri 4.0'dan sıkça bahsedildiğini vurgulayan Sekkin, "İşçi sayısının artması, yasal haklar, çevre mevzuatları, hammadde kaynaklarının fiyatlarının yükselmesi işletmeleri bu noktaya getirdi. Endüstri 4.0'ın temelinde yatan olgu da verimliliği artırma ve maliyetleri düşürme çabaları. Çalışmalarımız da tamamen buna odaklı. Çalışmalarımızın temelini OEE (toplam ekipman verimliliği) oluşturuyor. Ölçemediğimiz hiçbir şeyi iyileştiremeyiz. Biz de firmalarının verimlilikleriyle ilgili bir takım veriler topluyoruz, verimliliğin nerelerde düşük olduğunu, yani şirketin nerelerde parasını çöpe attığını ortaya çıkarıyoruz. Ardından çantamızdan TPM (toplam verimli bakım), üretken bakım, yalın üretim sistemleri gibi araçlarımızı çıkararak, şirketlerin karlılıklarını artırmaya çalışıyoruz" dedi.

İlk aşama Endüstri 3.0

Türkiye'de firmaların Endüstri 2.0 ile Endüstri 3.0 arasında bir konumda olduğuna dikkat çeken Sekkin, şunları söyledi: "İşletmelerin Endüstri 4.0 için önce otomasyonu ifade eden Endüstri 3.0'a girmeleri gerekiyor. Biz burada devreye giriyoruz, süreçlerdeki kayıpların ortadan kaldırılmasına yardımcı oluyoruz. Endüstri 4.0'da gidilen yer kişiselleştirilmiş ürünler çıkarmak demek. Bir firmanın bunu yapabilmesi için aynı makinede birçok farklı ürünü çıkarabilmesi ve modeller arasında geçiş yaparken olabilecek minimum zamanı harcaması gerekiyor. Bunun için de bizim Endüstri 4.0'a hazırlık dediğimiz konuya, yani verimlilik artırma, tüm israfları ve kayıpları ortadan kaldırma çalışmalarına yoğunlaşmalıyız. Firmalar önce 'Endüstri 3.0'a nasıl gelebilirim', daha sonra 'Endüstri 4.0'da ne yapabilirim' demeliler."

Bu yıl farklı platformlarda özellikle Endüstri 4.0'la ilgili çalışmalara ağırlık vereceklerini anlatan Sekkin, "Devletin de bu konuda çalışmaları var. Bizim de 2017'de öncelikli hedefimiz Endüstri 4.0 kanadında yaptığımız çalışmaları destekleyecek yazılımcılar ile partnerlik yaparak, projeleri güncel uygulamalarla desteklemek" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir