McDonald’s tedarikçisi Doğa, kapasitede Avrupa lideri oldu

McDonald’s’ın tedarikçilerinden Doğa Tohumculuk, Türkiye’nin ilk yerli tohum patatesini üretti. Şirket, Nevşehir’de dünyanın en büyük yer altı patates deposunu kurarak işletme maliyetlerini 4 kat düşürdü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Aysel YÜCEL 

NEVŞEHİR - McDonald’sın tedarikçilerinden Doğa Tohumculuk Türkiye’nin ilk yerli tohum patatesini üretti. 120 bin tonla Avrupa’nın en büyük patates üretim kapasitesine sahip olan şirket, dünyanın da en büyük yeraltı patates deposunu Nevşehir’de kurdu. McDonald’s, ürünlerinin doğal ve kaliteli malzemelerden üretildiğini vurgulamak ve gıda güvenliği standartları konusunda tüketicilerini bilgilendirmek amacıyla başlattığı “McDonald’s’ın Sırrı Kalitesinde” kampanyasının ikinci ayağını geçekleştirdi. McDonald’s patatesinin üreticilerinden Doğa Tohumculuk’un Nevşehir’deki tesislerine düzenlenen geziye tüketicilerden ve basın mensup oluşan bir ekip katıldı. Gezide Doğa Tohumculuk’un doku kültürü tesisleri, yer altı depoları ve fabrikası gezildi. Doğa Tohumculuk, McDonald’s sistemine en yeni dahil olan tedarikçi konumunda. Nevşehir’de 1995 yılında kurulan şirketin 30 bin dekar alanda 150 bin ton üretim kapasitesi bulunuyor. Yıllık 11 bin ton patates alımı yapan McDonald’s bunun 4 bin tonunu Doğa Tohum’dan tedarik ediyor. Türkiye’nin ilk yerli patates tohumunu üretmek için 2001’de tesis kurduklarını anlatan Doğa Tohumculuk Yönetim Kurulu Başkanı Yakup Karahan, “Türkiye patates tohumu konusunda dışa bağımlıydı. Yurtdışından alınan tohumlar da 2. ya da 3. kalite tohumlardı. Çünkü Avrupa’daki kaliteli tohum çok pahalıydı. Yerli ve kaliteli tohum üretmek için bu tesisi kurduk ve 2012’de ilk satışlarımıza başladık” dedi. Rusya, Tunus, Azerbaycan, Mısır ve Bulgaristan gibi ülkelere ihracat yapar duruma geldiklerini vurgulayan Karahan, “Bugün dünyanın en büyük yeraltı patates deposuna sahibiz. Üretimimiz yüzde 85’ini kendi tarlalarımızda yapıyoruz.120 bin tonluk üretim kapasitemizle de Avrupa’nın en büyüğüyüz” diye konuştu. Dünyanın en büyük patates deposunu da Nevşehir’de kurduklarını anlatan Karahan, işletme maliyetlerini 4 kata kadar düşürdüklerine dikkat çekti.

‘Tarladan tepsiye önceliğimiz kalite’

McDonald’s Türkiye Genel Müdürü Dilek Dölek, “McDonald’s’ın Sırrı Kalitesinde” kampanyası ile hedefimiz, dünya çapında sahip olduğumuz kalite ve gıda güvenliği standartlarını yalnızca bizim ağzımızdan duymakla kalmayıp, tüketicilerimizin kendi gözleriyle izleyebilecekleri ortamlar yaratmak. Kampanya kapsamında, tüketicilerimizi doğrudan tedarikçilerimizle buluşturuyor, restoranlarımızın mutfaklarını açıyor ve ürünlerimizin tarladan tepsiye olan yolculuğunu anlatıyoruz” dedi. Dilek Dölek yıllardır aynı standartlarda hazırlanan McDonald’s patatesinin sırrını ise şöyle açıkladı: “Dünyadaki beş bine yakın patates çeşidi içinden nem içeriği ve rengi sadece Mc Donald’s’a uygun nitelikte iki – üç çeşit patatesi kullanıyoruz. Bu patatesleri ülkemizin en verimli topraklarında yetiştiren çiftçilerimizden alıyoruz. Tamamen doğal üretim aşamalarından sonra restoranlarımızda özel tasarlanmış fritözlerde, bitkisel yağ kullanarak ve en az yağ çekecek şekilde kızartıyoruz. Yani sırrımız tarladan tepsiye işimize verdiğimiz önem ve gösterdiğimiz özenden ibaret.” Dilek Dölek, ayrıca “Kullandığımız tüm ürünlerin tedarikçisini, menşeini, servis ettiğimiz tüm lezzetlerin besin değerlerini sektörümüzde ilk kez QR kodlarına kadar açıklıkla paylaşan, yaklaşık 10 yıldır Açık Mutfak temasıyla restoranlarını arzu eden tüm misafirlerine açan bir markayız” diyerek McDonald’s’ın sektördeki uygulamalarına da dikkat çekti.

Türkiye'de her yıl 20'den fazla Mcdonald's açılıyor

Dünyanın en değerli markalarından biri olan ve Türkiye’de ilk kez 1986 yılında hizmet vermeye başlayan McDonald’s, 2005 yılından bu yana Anadolu Grubu (Anadolu Endüstri Holding) çatısı altında faaliyet gösteriyor. McDonald’s, bugün yaklaşık 261 restoranı ve 6 bin civarında çalışanı ile yılda 100 milyon kişiye hizmet veriyor. McDonald’s, sunduğu ürün ve hizmetlerin yüzde 98’ini Türkiye’de üretim yapan tedarikçilerden temin ediyor. McDonald’s Türkiye’nin 2014 cirosu 240 milyon TL olarak açıklandı. Türkiye’deki restoran sayılarını giderek artırdıklarına dikkat çeken McDonald’s Türkiye Genel Müdürü Dilek Dölek, her yıl 20 ila 30 arasında yeni Mc Donald’s restoranı açıldığını vurguladı. ‘Alo Servis’ hizmetinde de başarılı olduklarını vurgulayan Dölek, bazı restoranlarda bu servisin cirodaki payının yüzde 50’ye ulaştığını aktardı. Dölek ayrıca, McDonald’s olarak yerli üreticilerin dış pazarlara açılması konusunda da büyük destek sağladıklarının altını çizdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir