Tire Süt Kooperatifi TÜDAŞ’ı satın aldı

Tire Süt Kooperatifi, 42 bin metrekarelik alanda kurulu ve uzun süredir atıl duran TÜDAŞ'ı satın aldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

AHMET USMAN - İZMİR Son yıllarda yaptığı başarılı çalışmalarla tarımsal pazarlama konusunda örnek gösterilir hale gelen Tire Süt Kooperatifi, son hamlesini kendisi gibi çok ortaklı bir yapı olarak kurulan fakat uzun zamandır atıl duran Tire Süt ve Tarım Ürünleri AŞ'yi (TÜDAŞ) satın alarak yaptı. Tire Süt Kooperatifi, TÜDAŞ’ın tesisini canlandırarak tekrar Tire çiftçisine ve ekonomisine hizmet verecek bir proje uygulamak için çalışma başlattı.

"En kısa sürede bacasını tüttüreceğiz”

TÜDAŞ’ın 1986 yılında 7 bin 600 ortakla işe başladığını hatırlatan Tire Süt Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Eskiyörük, “Fakat 1990’lı yılların ekonomik çalkantıları nedeniyle kapanmasının ardından kaderine terk edilmişti. Daha önce de iki kez satışa çıkan ancak alıcı bulunamadığı için hazineye devrolma aşamasına gelen tesisle ilgili fizibilite çalışmalarımızı yaptık ve 42 bin metrekarelik alanda kurulu ilçenin bu öz varlığının ekonomiye kazandırmak için satın aldık” diye konuştu.

TÜDAŞ’ın tekrar bölge ekonomisine kazandırılmasının önemini vurgulayan Eskiyörük, “Bütün Tire halkının orada emeği ve katkısı var. O dönemde insanlar takısını satarak, elindeki parasını vererek büyük umutlarla TÜ- DAŞ’ın kurulmasını sağladı. Kurulduğunda herkesten destek aldı ve o dönem çok modern bir süt tesisi faaliyete geçti. Sonrasında ne yazık ki battı ve kapandı. 20 yıl boyunca içi boşaltılıp, talan edilerek kaderine terk edildi. Böyle bir değerin mülkiyetinin ilçe dışına gitmesine göz yumamazdık. Bu büyüklükte bir arsaya Tire ekonomisinin gelişmesine katkı sağlayacak bir yatırım yapılması bizim için çok önemli” dedi.

Kooperatif olarak alan için Tire köylüsünün üretimini işleyecek ve pazarlayacak projeler hazırladıklarını bildiren Eskiyörük, “Üreticilere para kazandıracak, ilçenin marka değerini arttıracak birçok projemiz var. Şu anda teknik ekibimiz bu projelerin alanda fizibilite çalışmalarını sürdürüyor. En uygun projeyi ilk fırsatta hayata geçireceğiz. En kısa sürede TÜDAŞ’ın bacasını tüttüreceğiz” diye konuştu. Tire ilçesinin tarım konusunda büyük bir potansiyele sahip olduğunu belirten Eskiyörük, “Hedefimiz, Tire çiftçisinin ürünlerini Tire markası ile dünyaya pazarlamak. İlçemizin en güçlü yanı tarım ve hayvancılık. Biz de bunları geliştirerek ilçemizi güzelleştiriyoruz” dedi.