Uğur Makine'nin hedefi Ortadoğu

26 ülkeye ihracat yapan Uğur Makine, Ortadoğu'yu hedef pazar olarak belirledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Filiz COŞKUN 

ANKARA - Ana merkezini, Sincan OSB’deki 25000 m2lik alan üzerindeki yeni fabrikasına taşıyan aynı zamanda  OSTİM ve İvedik OSB’deki üretimini de sürdüren Uğur Makine Taahhüt Sanayi Ticaret LTD. ŞTİ., bugün 26 ülkeye ihracat yapıyor. Uğur Makine Taahhüt Sanayi Ticaret LTD. ŞTİ. Satış Koordinatörü Uğur Avcı, “26 ülkeye yılda en az, ortalama bir tane tesis veya makine gönderiyoruz. Buralara düzenli makine ve tesis göndermemizin temelinde bayilik sistemine vermiş olduğumuz önem yatmaktadır. Yaklaşık 13-14 ülkede bayiimiz var. Bu ülkelerin bulunduğu coğrafyalar dikkate alındığında, Orta Doğu bizim hedef pazarımız” dedi. Avcı, bu sene KOMATEK Uluslararası İş ve İnşaat Makine, Teknoloji ve Aletleri İhtisas Fuarları’na katıldıklarını dile getirdi. 

Faaliyetlerine OSTİM’de açtıkları atölyede bir kaynak makinesiyle başlayan ve bugün birçok ülkeye ihracat gerçekleştiren Uğur Makine,  bu sene KOMATEK fuarında yerini aldı. Uğur Makine Taahhüt Sanayi Ticaret LTD. ŞTİ. Satış Koordinatörü Uğur Avcı, 1973 yılında başlayan üretim sürecinde; OSTİM’deki atölyenin yetersiz kalmasının ardından ufak bir atölyeyi daha bünyelerine dahil ettiklerini söyleyerek, “Buna rağmen atölyemizdeki faaliyetler için yeterli olmadı, durum böyle olunca bizde 2004 yılında İvedik’te başka bir atölye satın aldık. Orası da yetmeyince 2006’da Sincan’daki tesisimizin arsasını satın alıp, 2008’de buranın inşaatı bitirdik. 2008’den beri Sincan OSB deki fabrikamızdayız. Ana yerleşkemiz burası” dedi. Avcı, iş hacimlerini her sene yüzde 20 civarında arttırdıklarını da ifade etti. 

 

 

'Avrupa kalitesindeyiz ama makyajımız eksik'

Bugün 26 ülkeye ihracat gerçekleştirdiklerini aktaran Avcı, “26 ülkeye yılda en az, ortalama bir tane tesis veya makine gönderiyoruz. Buralara düzenli makine ve tesis göndermemizin temelinde bayilik sistemine vermiş olduğumuz önem yatmaktadır. Yaklaşık 13-14 ülkede bayiimiz var. Bu ülkelerin bulunduğu coğrafyalar dikkate alındığında, Orta Doğu bizim hedef pazarımız. Avrupa, ürünlerini kendi ürettiği ve üreticilerini diğer üreticilere karşı koruduğu için bu pazara kolay kolay giremiyoruz. Nihai makine olarak değil ama yarı mamul ve yedek parça olarak Avrupa’da birkaç müşterimiz mevcut. Uzak doğu ve Orta Doğu da bulunan ve bu işi yapan çoğu ülkeden kalite olarak üstünüz. Yani Avrupa kalitesindeyiz ama makyajımız eksik” dedi.  

'Ar-Ge’ye 850 bin TL para ayırdık'

2014 yılını değerlendiren Avcı, 2014 yılında Ar-Ge’ye yaklaşık 850 bin TL civarında para ayırdıklarını kaydetti. Avcı, yurtdışında imal edilip, Türkiye’de üretilmeyen makinaların Ar-Ge çalışmalarını yaptıklarını belirterek “Birkaç çalışmamızı da TÜBİTAK ile beraber yaptık. Devam eden projelerimiz mevcut ve bunların meyvelerini 3 ay sonra alacağımızı umuyorum. 2014 yılında 4 tane yeni makine yaptık” dedi. 

'Orta Doğu’daki karışıklık sektörü çok etkiledi'

Orta Doğu’da yaşanan savaş ve karışık süreçlerden dolayı sektörel olarak sıkıntılar yaşadıklarını ifade eden Avcı, “Irak’ta, özellikle Suriye’de çok büyük sıkıntılarımız oldu. Libya bizim kalemizdi. Biz Libya’da sektör lideriydik. Libya’daki iç savaş bizim oradan kopmamıza neden oldu ve bu da ciromuza fazlasıyla yansıdı. Tüm bu olanlara rağmen,  mesela, Cezayir’de çok kuvvetliyiz. Petrol fiyatlarındaki düşüşten dolayı yatırımlar askıya alınmaya başlandı. Bu gibi sebeplerden dolayı yatırımlar biraz daha yavaş, ama devam ediyor. Bu da bizi sektör olarak etkiliyor. Irak ve Suriye’deki savaştan ötürü kara nakliyemiz oldukça fazla sekteye uğradı, bizde gemi sevkiyatıyla Mısır üzerinden gitmek zorunda kaldık. Hal böyle olunca da, nakliye fiyatları artmış oluyor. Türkiye sınırını geçtikten sonra petrol çok ucuz. Ucuz olduğu için kara nakliyatı uygun geliyor. Şimdi ise gemi nakliyesiydi, gümrükleme işlemleriydi derken daha çok zorlanmaya başladık. Tüm bunlara ek, Mısır da bize, Türk firmalarına, zorluk çıkarmaya başladı. Türkiye’den gelen ürünleri biraz daha zorluyorlar. Sigorta şirketleri Türk ürünlerine sigortayı daha pahalıya yapıyor. Nedeni siyasal nedenler. 

'2015’e ihracat açısından hızlı başladık'

2015 yılına ise ihracat açısından çok hızlı başladıklarını kaydeden Avcı, “Yatırımcılar yurtiçi pazarından biraz korkuyor.  Bu da seçimin etkisinden dolayı. Türkiye seçim ülkesi olduğu için her şey seçime bağlıdır. Seçime kadar insanlar bekler, sonucuna göre yatırım yapmaya başlar. Seçimlerden sonra yatırımların artacağını bekliyoruz” dedi. 

'KOMATEK Fuarı'nın sektörümüz için önemi büyük'
 
KOMATEK Fuarı'na yönelik değerlendirmelerini de paylaşan Avcı, bu sene KOMATEK fuarına ilk defa katıldıklarını belirterek bir önceki fuara 100 binden fazla ziyaretçinin katıldığını hatırlattı. Avcı, KOMATEK Fuarı'nın, iş makineleri sektörü açısından öneminin büyük olduğunu sözlerine ekledi.