Yeni Zelanda’nın meyveleri Boa’nın makineleri ile ilaçlanacak

Meyve ağaçları ilaçlama makinesi üreten Boa Makine ortaklarından Hakkı Bahadır, bu yılki hedefin Yeni Zelanda, Avustralya ve Güney Afrika olduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

FİKRİ CİNOKUR

ANTALYA - Zirai ilaç kullanımını azaltan, su, akaryakıt ve zaman tasarrufu sağlayan alçak basınç pnömatik meyve ağaçlarını ilaçlama makinesi üreten ve ihraç eden Boa Makineleri, 5 yılda 30 milyon euro ciroya ulaşmayı, daha sonra da alanında dünya lideri olmayı hedefledi. İtalya’dan Azerbaycan’a, Mısır’dan ABD’ye kadar ihracat yapan Boa’nın bu yılki hedefi Yeni Zelanda, Avustralya ve Güney Afrika.

Meysan Grup’a bağlı Boa Makine Üretim İthalat İhracat İnşaat Tic. ve San. Limited Şirketi ortaklarından Hakkı Bahar, ağaç ilaçlama makineleri üretimine giriş hikayesini anlattı. Narenciye üretimi ve ihracatı yaptıklarını belirten Bahar, ağaç ilaçlama makinesi alımı için İtalya’ya gittiğini, makine alımı için görüştükleri şirket sahibine ilaçlama makinesini Türkiye’de üretmek istediğini söylediğini belirtti.

"Ancak, İtalyan işadamının ‘Türkler bunu üretemez’ yanıtı ile o şirketten alımdan vazgeçtik" diyen Bahar, “Daha sonra Hollandalı bir firma ile ağaç ilaçlama makinesi üretimi için anlaşmak üzere iken, bu firma da sözleşmede ahlaki olmayan maddeler koyunca vazgeçtik. Antalya’ya gelince kendi ekibime projeyi anlattım ve ‘yapabiliriz’ kararı verildik” dedi.

Bahar, hazırlık çalışmalarından sonra 2015 yılında deneme amaçlı ihracata başladıklarını ve başarılı sonuçlar aldıklarını anlattı. Bahar, şunları kaydetti: “2012 de tasarıma başladık. 40 model yarattık. Şu anda kendi alanımızda dünyada en çok model ve patenti olan Türk firmasıyız. 2015'te ihracata başladık. 14 ülkeye satış yapıyoruz.” İtalya, Fransa, S. Arabistan, Güney Amerika ülkeleri, Azerbaycan, İsrail, Rusya, Mısır, Gürcistan, Sırbistan, Hollanda, İngiltere ve ABD’ye ihraç gerçekleştirdiklerini vurgulayan Bahar, şöyle devam etti. “İtalya’da bölge ofisi açacağız. Kuzey Afrika ülkelerine buradan destek vereceğiz. Bu yıl Yeni Zelanda, Avustralya ve Güney Afrika’yı hedef ülke belirledik. İlk 6 ayı siparişler açısından doluyuz.”

Finike’deki atölyenin yetersiz kaldığını belirten Bahar, Antalya’da fabrika kurmak istediklerini söylerine ekledi.