'Sürücü kursları sorgulanmalı'

TŞOF Başkanı Apaydın, ''Türkiye'de trafik kazalarının yüzde 95'i sürücü kusurları nedeniyle gerçekleşiyor. Sürücü kursları sistemi mutlaka sorgulanmalı'' dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 
 
ANKARA - Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın, Türkiye'de trafik kazalarının yüzde 95'inin sürücü kusurları nedeniyle gerçekleştiğini belirterek, ''Sürücü kursları sistemi mutlaka sorgulanmalı'' dedi.
TŞOF Başkanı Apaydın, yazılı açıklamasında, sürücü kurslarında yazılı sınav sorularının azaltıldığını belirterek, bunun, ehliyetin daha kolay alınabileceği yanılgısına yol açabileceğini kaydetti.
B sınıfı ehliyet sınavlarında önceki yıllarda 120 olan soru sayısının bu yıl yeni uygulama ile birlikte 60'a, buna paralel olarak da 150 dakika olan sınav süresinin 75 dakikaya indirildiğini hatırlatan Apaydın, yeni uygulamaya göre; trafik bölümü, motor bölümü ve ilk yardım bölümü sınavlarındaki soru sayısının yarıya indirildiğini, Giren her 100 kişiden 95'inin sınavı geçtiğini ifade etti. Apaydın, direksiyon eğitiminde sürenin artırılmasının gerektiğini, kursiyerlerin de bu yönde talepleri olduğunu belirtti.
Özel motorlu taşıt sürücüleri kurslarına yönelik denetimlerde, yurt genelindeki 3 bin 298 kurstan bin 410'una direksiyon eğitiminde, bin 57'sine teorik derslerde kurallara uymadıkları gerekçesiyle soruşturma açıldığını ifade eden Apaydın, şunları kaydetti:
''Sürücü kursları sistemi mutlaka sorgulanmalı, ülkemizin en büyük sorunu trafik kazalarının yaptığı yıkımdır. Türkiye'de trafik kazalarının yüzde 95 oranında sürücü kusurları nedeniyle gerçekleştiği bilinmektedir. 2012 yılı verilerine göre 3 bin 750 insanımızı kaybettik, 268 bin 102 kişi de yaralanmıştır. Maddi kayıplarımız 2012 yılı için 1 milyar 393 milyon 391 bin 260 lira olarak gerçekleşti. İşgücü kaybı, iş kaybı, sigorta giderleri, tedaviye harcanan paralar gibi diğer ekonomik değerleri de topladığımızda ekonomik kaybın 1 yıl içinde 10 milyar dolardan daha fazla olduğu araştırmalarda ortaya çıktı. Sürücü kurslarında çok iyi eğitim verilmeli. Kursa gitmeden ehliyet almak mutlaka engellenmeli.''