Tapeler imha edilecek

TBMM Yolsuzlukları Soruşturma Komisyonu Başkanı Hakkı Köylü, ''Tapelerin imhası için komisyon üyelerini en kısa zamanda toplantıya çağıracağım'' dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dört eski bakan hakkında 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet iddialarını soruşturmak üzere kurulan Meclis Soruşturma Komisyonu'nun bakanları Yüce Divan'a göndermeme kararının ardından, söz konusu bakanların birinci derece aile yakınları ile yaptıkları konuşmaların tapeleri imha edilecek.

Soruşturma Komisyonu, 17-25 Aralık 2013 tarihlerinde başlatılan operasyonlarda yolsuzluk ve rüşvet ile suçlanmalarının ardından görevlerinden ayrılan Ekonomi eski Bakanı Zafer Çağlayan, İçişleri eski Bakanı Muammer Güler, AB eski Bakanı Egemen Bağış ile Çevre ve Şehircilik eski Bakanı Erdoğan Bayraktar hakkında bütün partilerin oybirliği ile Mayıs ayında kurulmuş ve dün bakanların Yüce Divan'a gönderilmemesi yönünde karar vermişti.

Komisyon Başkanı AKP Kastamonu Milletvekili Hakkı Köylü, Reuters'a yaptığı açıklamada, bu konuşmaların dinlenmesinin hukuka uygun bir işlem olmadığını, yanlışlıkla dinlemeye takılsa bile bu konuşmaların Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) 135. maddesinin 2. fıkrasına göre derhal imha edilmesi gerektiğini, aslında savcının en baştan yapması gereken bu işlemi şimdi komisyon olarak kendilerinin yapacağını kaydetti.

CMK'nın 135. maddesinin 2. fıkrası şöyle: "Şüpheli veya sanığın tanıklıktan çekinebilecek kişilerle arasındaki iletişimi kayda alınamaz. Kayda alma gerçekleştikten sonra bu durumun anlaşılması hâlinde, alınan kayıtlar derhal yok edilir."

Köylü, tapelerin imha işlemini komisyon raporunu vermelerinin hemen ardından yani 9 Ocak günü yapmalarının "kuvvetle muhtemel" olduğunu söyleyerek, komisyonun muhalefet partisi üyelerinin de kendi istekleriyle bu sırada hazır bulunacağını bildirdi.

Komisyonda dokuz AKP'li, dört CHP'li ve bir de MHP'li üye bulunuyor. HDP ise komisyonun çalışmaları hakkında basına haber yasağı getirilmesinin ardından üyesini geri çekmişti.

Muhalefet üyeleri tapelerin imhasına "delillerin karartılacağı" gerekçesiyle karşı çıkıyor.