Tarihi bir karar için geri sayım başladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Kudret Ayyıldır - GCM Menkul Kıymetler Başanalisti

EUR/USD paritesi ile ilgili “tarihi bir karar için geri sayım başladı” şeklinde bir rapor yayınlamış ve bu rapora istinaden belirli güncellemeler gerçekleştirmiştik.

Özet geçecek olursak, ilk raporumuzda Aralık ayı içerisindeki makro-ekonomik gelişmelerin EUR/USD paritesi üzerindeki etkisi ve parite üzerindeki olası tepki alımı düşüncesi, ikinci raporumuzda ise paritenin olası dönüş bölgesi ve tepki alımındaki hedef seviyeleri hakkında bir çalışma gerçekleştirmiştik. 

Bugünkü çalışmamızda ise paritenin 8 Aralık tarihinde başlattığı yukarı yönlü hareketleri baz alarak olası tepki alımında nelere dikkat edilmeli, genel beklenti nedir, 2015 yılı EUR/USD için nasıl geçmesi bekleniyor sorularının cevaplarını arayacağız.

EUR/USD paritesini aylık grafikte incelediğimizde 2005 Kasım’da başlayan ve 2008 Nisan’da eşlik eden kanal içi hareketlerin hala daha güncelliğini koruduğunu ifade edebiliriz. Kanalın alt bölgesi olarak gözlemlediğimiz bölgenin 200 aylık basit hareketli ortalama ile desteklenmesi, mevcut bölgenin ne kadar güçlü olduğunu görmemize katkı sağlamıştır. 

Kanalın alt bölgesi: 1,2180
200 Aylık Basit Hareketli Ortalama (SMA): 1,2226

EUR/USD paritesinin 8 Aralık 2014 tarihinde 1,2246 seviyesine kadar geriledikten sonra kritik destek noktaları üzerinde kalması ve bu toparlanma ile 1,2494 seviyesine kadar yükselmesi, mevcut tepki alımı düşüncesini daha sesli bir şekilde düşünmemizi destekledi. 

Bundan sonraki süreçte bu hususa ayrıntılı bir şekilde değineceğiz. Özellikle de teknik analiz yöntemini daha aktif bir şekilde kullanacağız. Ancak teknik analiz yöntemlerine değinmeden önce Aralık ayının kalan günlerindeki temel makro-ekonomik gelişmeleri incelemek gerekmektedir. Bu süreçte en çok göze çarpan ise Aralık ayının 3. Haftasındaki FOMC tutanakları ve FED başkanı Janet Yellen’in açıklamaları olacaktır. Özellikle başkan Yellen’in Şahin ya da Güvercin tavrı ile yaklaşması, EURUSD paritesinde daha net hareketler oluşmasına katkı sağlayabilir. Ayrıca 25 Aralık tarihinde Noel tatili başlaması nedeniyle pozisyonlarını erkenden kapatmak isteyen Traderlar, FOMC tutanakları sonucu ve Yellen’in ifadelerini yakinen takip edecektir. 

Teknik analiz çalışmamıza geçecek olursak; 

1-(1).jpg

Aylık grafikte kanalın alt bölgesi (1,2180) ile 200 Aylık Basit Hareketli Ortalama (1,2226) kritik bir öneme sahiptir. Bu bölgeye yaklaşılması ancak kırılamaması da paritedeki tepki alımı düşüncesinin daha güçlü konuşulmasını sağlamaktadır. Bu bölge, özellikle 2015 ilk çeyreğine kadarki süreçte, EURUSD paritesinde olası tepki alımı düşüncesinin oluşabilmesi için gündemden düşmeyecek bir bölge olarak karşımıza çıkmaktadır.

Bu düşünce yapısının güçlü kalması için EUR/USD paritesinin bu bölge üzerinde aylık kapanışlarını sürdürmesi gerekmektedir. Ancak unutulmaması gerekir ki böyle bir tepki alımı düşüncesi mevcut düşüş trendini değiştirmeyecektir. Aksine orta ve uzun vadeli satıcılar için önemli bir strateji olarak karşımıza çıkmaktadır.
Peki, EUR/USD paritesi eğer aylık kapanışını bu bölge üzerinde gerçekleştirirse tepki alımlarında hangi seviyeler dikkate alınmalıdır?

Bu sorunun cevabı için fibonacci düzeltme rakamları dikkate alınmalıdır. Bu nedenle de “fibonacci retracement” kullanılarak mevcut düzeltme rakamları hakkında istatistiksel bir çalışma yapabiliriz.

1,3992 seviyesinden başlatılan düşüşlerin 1,2246 seviyesine kadar gerilediği için bu seviye ile sınırlandığını varsayarak gerçekleştirmiş olduğumuz fibonacci çalışmasında, fibonacci yüzde 38,2, yüzde 50,0 ve  yüzde 61,8 oranlarının olası tepkilerde dikkat edilmesi gerektiğini, yüzde 50’lik oranın ise ideal düzeltme yüzdesi olarak önemli bir oran olduğunu ifade edebiliriz.

- Fibonacci Retrcement yüzde 38,2’lik düzeltme noktası 1,2913

- Fibonacci Retrcement yüzde 50,0’lık düzeltme noktası 1,3119

- Fibonacci Retrcement yüzde 61,8’lik düzeltme noktası 1,3325

Yukarıda yazmış olduğumuz fibonacci oranlarına karşı gelen seviyeler, EUR/USD paritesinin olası tepki alımlarında 2015 ilk çeyreğine kadarki süreçte gerçekleşmesi beklenilen tepki hedefleridir. Bu düşüncenin güçlü olabilmesi için önemli sinyaller aldığımız bir ortamda, teyit için bu bölge üzerindeki aylık kapanış incelenmelidir. 1,2226-1,2180 bölgesinin üzerinde gerçekleşecek aylık kapanış, yukarı yönlü tepki düşüncesinin devam etmesine katkı sağlayacak en önemli strateji olarak karşımıza çıkmaktadır. 1,2180 seviyesi altında gerçekleşecek aylık kapanış ise mevcut senaryonun iptal olmasını sağlayacaktır.

ÖNEMLİ NOT

Yukarıda sizlerle paylaşmış olduğumuz açıklamalar, EUR/USD paritesinin mevcut düşüş trendinde olası tepki alımları nereye kadar gidebilir ifadesidir. Bu tutum kısa vadeli bir düşüncedir. Orta ve uzun vadeli düşüş trendinde bir değişiklik söz konusu değildir. Bu bağlamda da EUR/USD paritesi 1,3325 seviyesine kadar yükselse dahi, uzun vadeli düşüş trendi değişmeyecektir. Bu nedenle de tepkisel hareketleri incelerken kısa – orta ve uzun vadeli stratejilerinizi bu hususlara göre uyarlamak gerekmektedir.