Türkiye Bulgar tırlarına etkin denetimi artırıyor

Sahip olduğu iznin 30 katı 3. ülke taşıması yapan Bulgar tırlarına yönelik denetimler sıkılaştırılıyor. Yabancı araçlara da 'yol kenarı denetimi' geliyor. Bulgaristan'ın Türk tırlarına yönelik baskıları ise artıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Esra ÖZARFAT

BURSA - Türkiye'nin, Bulgar nakliyecilerin kendilerine tahsis edilen yıllık 1.100 adet 3. ülke taşımacılık belgesinin dışında 25-30 bin adetlik haksız taşıma yaptığını fark etmesi üzerine gümrük kapılarındaki kontrollerini 8 Nisan'dan itibaren artırması iki ülke nakliyecileri arasındaki ipleri gerdi. Türkiye'nin kontrollerini artırması üzerine Bulgar nakliyeciler 16 Mayıs'ta Kapıkule'nin karşısındaki Kaptan Andreovo ve Hamzabeyli'nin karşısındaki Lesova sınır kapılarını tır geçişine kapattı. Bulgar plakalı nakliyecilerin eylemi nedeniyle 17 Mayıs'ta Kapıkule'de 12, Hamzabeyli'de ise yaklaşık 8 kilometrelik tır kuyrukları oluştu. 37 saatlik boykotun ardından iki ülke bakanları nezdinde yapılan görüşmeler neticesinde açılan sınır kapılarında sorunlar hala devam ediyor. Türk tarafı Türkiye'den yük alıp üçüncü bir ülkeye yük taşımak için geçerli bir 3. Ülke ya da Ulaştırma Bakanları Avrupa Konferansı (UBAK) belgesinin olup olmadığının, varsa da kurallarına göre kullanıldığının kontrol edilmesi konusundaki tutumunda ısrarcı.

UND üyelerine yazı gönderdi

UND'den dernek üyelerine gönderilen yazıda; Bulgaristan'ın muadil dernekleri AEBTRI ve BASAT ile görüşme yapıldığı kaydedildi. UND Başkanı Çetin Nuhoğlu imzasıyla Türk taşımacılık firmalarına gönderilen yazıya göre yapılan tüm taşımaların ikili ve uluslararası anlaşmalar GATT, Gümrük Birliği, UBAK kurallarına uygun şekilde yapması gerekliliği üzerine durulduğu kaydedildi. Yazıda, Türkiye'nin iç gümrüklerde hatta yükleme noktalarında kontrollere başlayacağı, yol kenarı denetim istasyonlarının çok yakın bir gelecekte yabancı araç kontrolleri için aktif hale geleceği, yabancı ülkelerdekine benzer bir ceza sistemi hazırlığı içinde olduğu ifade edildi. Üyelere gönderilen yazıda; "Mücadelemiz Ulaştırma, Denizcilik ve haberleşme Bakanlığımızın liderliğinde sonuna dek sürecektir" ifadelerine yer verildi.

"Uluslararası nakliye sektörü bitmek üzere"

[PAGE]

 

"Uluslararası nakliye sektörü bitmek üzere"

Geçen yıl Türkiye'nin Bulgaristan'a 11 bin, Bulgaristan'ın ise Türkiye'ye 45 bin tır yüklemesi yaptığını belirten Sönmez Bustaş Lojistik AŞ Genel Müdürü Fahrettin Arabacı, bunun büyük çoğunluğunun UBAK defterleri kontenjanı dışında üçüncü ülkelere yapılan taşımalar olduğunu savundu. Bulgaristanlı nakliyecilerin Türk taşımacılık sektörüne darbe vurmak istediğini iddia eden Fahrettin Arabacı; "Bulgaristanlı nakliyeciler Avrupa'dan ikinci el tırları alarak taşımacılığı ucuza mal ederek pazara giriyorlar. Biz ise sıfır yatırım yapıyoruz. Türk taşımacılık sektörü bunu gündeme getirince Bulgaristan'da haksız uygulamalarla karşılaşmaya başladık. Örneğin son 2-3 aydır Türk tırlarını durdurup farklı gerekçelerle cezalar kesmeye başladılar. Ardından Kapıkule giriş ve gidiş yönünde eyleme başladılar. Amaçları Türkiye'ye girerek istedikleri gibi yük alarak çıkış yapabilmek. Bulgaristan taşımacısı şu anda ciddi anlamda Türkiye'nin yükünü taşıyor. Sıkıntılar nedeniyle Türkiye'de nakliyecilik yapılmaz hale geldi. Türk uluslararası nakliye sektörü şu anda bitme noktasında" diye konuştu.
Sıkıntıları öngörerek Türkiye'nin önlem alması gerektiğine vurgu yapan Fahrettin Arabacı, Yunanistan kapısının çalıştırılması, tırların Ro-Ro yoluyla Romanya üzerinden Avrupa'ya yönlendirilmesi halinde Bulgaristan baskısının azalacağını ifade etti. Arabacı, gümrükte yaşanan sıkıntılar nedeniyle ülke ihracatı ve ithalatının da olumsuz etkileneceğini, üretim süreçlerinde zararlara neden olacağını savundu.

"Bulgaristan cezaları gelir haline getirdi"

Sittnak AŞ Bursa Projeler ve İş Geliştirme Müdürü Mustafa Yazıcı da Bulgaristan da asıl sorunun BAG adındaki Bulgaristan kuruluşunun Türk şoförlere olmadık cezalar uygulaması olduğunu vurguladı. Yazıcı, "BAG Bulgaristan'da polis ile karayolları karışımı bir kuruluş ve görevleri Bulgaristan karayollarında seyreden ticari araçların uygunluk kontrolünü yapmak. Bulgaristan'daki bu kuruluş deyim yerindeyse Türk şoförlerine kaşının üzerinde gözün var diyerek her fırsatta ciddi para cezaları uyguluyor. Bu konu Bulgaristan için gelir kapısı haline getirilmiş ve maalesef devlet politikası olmuş durumda. Bu konunun çözümü de ancak Bulgaristanla yapılacak ikili görüşmelerle çözülebilecek gibi görünüyor" şeklinde konuştu.