Teşvik kararnamesi ne zaman?

Taylan ERTEN
Taylan ERTEN ANKARA'dan taylane@dunya.com

Bakanlar Kurulu Kararnamesi Resmi Gazete'de yayımlanmadıkça yeni teşvik paketinin uygulamaya konması mümkün değil. Kararname geciktikçe gecikiyor. Nedeni belirsiz. Çünkü "rivayet" muhtelif. Çünkü, ekonominin çeşitli alanlarından sorumlu ne kadar bakan varsa, "birbiriyle çelişen" bir o kadar da beyanat var!
Arkadaşlarımız Mehmet Kaya (Ankara) ile Gamze Şener (İstanbul) yazmışlardı: "Hükümetin açıkladığı yeni teşvik paketini 'tarihî fırsat' olarak gören iş dünyası 'uygulama tarihi' ile hüsrana uğradı."(DÜNYA 17.04.2012.)
İş dünyasını "hüsrana" uğratan uygulama tarihi, gecikmenin tek sebebi miydi? Bu sorun Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda gerçekten çözüldü mü, yoksa daha önemli başka sebepler mi var? Meselâ, ilgili bakanlar arasında tarihin de ötesinde içerikle ilgili görüş ayrılıkları, ya da paketin altı bölgeli il gruplarına yönelik itiraz ve değişiklik talepleri gibi...
Her ne hâl ise... Sonuçta, uygulamaya ilişkin tarih sorunu ve şimdi tartışma konusu olan diğer tüm ayrıntılar paket hazırlanırken netleştirilseydi ne hükümet yetkilileri beyanlarında çelişkiye düşmek zorunda kalır ne de kararnamenin yazılması bu kadar uzardı.
Bir de tasarı var!
Teşvik kararnamesi halen TBMM'de ele alınmayı bekleyen kanun tasarısı nedeniyle de gecikiyor. Çünkü, yeni dönemde uygulanacak kimi teşvik unsurları başta Gelir, Kurumlar ve Katma Değer Vergisi kanunları olmak üzere diğer ilgili kanunlarda değişiklik yapılmasını gerektiriyor.
Kanun değişiklikleri, "torba kanun" yöntemiyle gerçekleştirilecek. Bakanlar Kurulu, Maliye Bakanlığı'nın bu amaçla hazırladığı "Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı"nı 26 Nisan'da TBMM'ye sevk etti.
Gelir Vergisi stopaj terkini, Kurumlar Vergisi'nde oran indirimi, Katma Değer Vergisi iadesi, sosyal güvenlik primi işveren ve sigortalı hissesinin devletçe karşılanması gibi teşvik unsurlarına yasal dayanak oluşturacak tasarı "ana komisyon" olan Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yarın (17 Mayıs) görüşülmeye başlayacak.
İnce ayar talepleri...
Esasları açıklandığında iş dünyasında genel "takdirle" karşılanan teşvik paketi, şimdi "sistem iyi ancak..." girizgâhıyla başlayan eleştirel değerlendirmelere konu oluyor. Tabii, aynı zamanda "ince ayar" denebilecek bazı düzeltme veya değişiklik talepleriyle birlikte...
Meselâ, teşvik belgeli asgari yatırım tutarının KOBİ'leri de kapsayacak düzeye çekilmesi; yenilenebilir kaynaklı enerji ve teknoloji yatırımlarına uzun süreli destek; teşviklerin farklılaştırılarak yatırıma doymuş bölge ve il havzalarından yatırım bekleyen merkezlere kaydırılması; özellikle 5 ile 6'ıncı bölgelerde teşviklerin eşit düzeyde ve aynı ölçülerle uygulanacak olması gibi hususlarda gerekli düzeltme ve değişikliklerin yapılması isteniyor.
İş dünyasının teşvik unsurlarına ilişkin bu ve benzeri "ince ayar" talepleri başta Ekonomi Bakanlığı olmak üzere diğer ilgili kurumlarca biliniyor; ama ne kadar dikkate alındığı veya alınmadığı kararname ortaya çıktığında anlaşılacak.

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Atilla Karaosmanoğlu 13 Kasım 2013