Tüketim harcamalarında alkollü içkiye % 4, eğitime % 2

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Genelde toplam tüketim harcamalarında gıda harcamalarının yüksekliğinden yakınırız. Ne var ki konut harcamaları giderek gıda harcamalarının önüne geçmeye başladı.

2013 yılında  Türkiye genelinde hanehalklarının tüketim amaçlı yaptığı harcamalar içinde en yüksek payı %25 oranıyla konut ve kira harcamaları aldı.

Tüketim  harcamalarının  %19,9’u gıda ve alkolsüz içeceklerden oluştu. Hanehalkları toplam harcamalarının %2,1’ini sağlık harcamalarına, %2,4’ünü ise eğitim hizmetleri harcamalarına ayırdı.
Türkiye İstatistik Kurumu belirlemelerine göre  , hanehalkı başına aylık ortalama tüketim harcaması 2012 yılında 2 366 TL iken 2013 yılında 2 572 TL oldu.

TÜİK, son 10 yılda halkının  tüketim harcamalarındaki değişimi, ve toplam tüketim harcamalarının bölgelere göre dağılımını gösteren  bir araştırmanın sonuçlarını açıkladı.

Türkiye genelinde toplam hanehalkı harcamalarının  yüzde 23.5’u İstanbul’da tüketiliyor. Türkiye nufusunun yüzde 24’ü İstanbul bölgesinde yaşıyoer.Bunun sonucu İstanbul bölgesi  hanehalkı tüketiminin yaklaşık dörtde birinin gerçekleştiği bölge. Hane halkına tüketim mal ve hizmeti veren işyerleri için çok büyük bir pazar.

Ege Bölgesi toplam nufusun yaklaşık yüzde 13’ün yaşadığı bölge.Tüketim harcamalarının yüzde 15’i de Ege Bölgesinde gerçekleşiyor. Toplam tüketim harcamalarından Akdeniz  Bölgesi yüzde  11.9 oranında pay alıyor. Toplam tüketim harcamalarından en az pay alan bölge Kuzeydoğu  Anadolu bölgesi. Toplamdan aldığı pay sadece yüzde 1.8 oranında.

Hane halkının toplan tüketim harcamalarından İstanbul’da gıdaya giden pay  16.3 iken, Kuzeydoğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde toplam tüketim harcamasında gıdanın payı yüzde 27’e yükseliyor.

Hanehalkının tüketime ayırabildikleri gelir ne kadar yükselir ise gıdanın toplam harcamadaki ağırlığı o kadar azalıyor. .Düşük gelir grubunda tüketime ayrılan payı yarıdan çoğu gıdaya gidiyor.

Türkiye genelinde göreceli de olsa hanehalkı geliri artışına paraleln olarak son 10 yılda  gıda harcamalarının toplam tüketim harcamalarındaki payı  (ülke ortalaması ile)yüzde 32 den yüzde 22’ye geriledi

Alkollü içeceklerin toplam tüketim harcamalarından aldığı pay İstanbul’da yüzde 3.6 iken, Batı Marmara’da, Orta ve Kuzeydoğu Anadolu’da yüzde 5’in üzerine çıkıyor. Alkollü içki harcamalarının toplam harcamalardan yüzde 4 ‘ün altında Doğu Karadeniz ve  Ortadoğu Anadolu bölgeleri. pay aldığı bölgeleri.

Alkollü içkinin tüketim harcamalarından aldığı pay yüzde 4’lerde dolanırken eğitime toplam harcamaların sadece  yüzde 1.7’si gidiyor.

Ülke genelinde son on yılda konut ve kira harcamaların payı gerilerken ulaştırma harcamalarının payı arttı. On yıl önce toplam tüketim harcamasının yüzde 26’sı konut harcamalarına giderken bu oran yüzde 24’e geriledi.Ama aynı dönemde ulaştırma harcamalarının payı ikiye katlandı Yüzde 17 oldu.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018