Türkiye'nin AB'ye entegrasyonu için olumlu gündem oluşturulmalı

Avrupa Komisyonu Genişleme Genel Müdürü Sannino, Türkiye'nin AB'ye entegrasyonu için olumlu gündem oluşturulması gerektiğini belirtirken "Türkiye'yle ilgili entegrasyon süreci bazı üye ülkeler tarafından tıkanmıştır" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BRÜKSEL- Avrupa Komisyonu Genişleme Genel Müdürü Sannino, Türkiye'nin AB'ye entegrasyonu için olumlu gündem oluşturulması gerektiğini söyledi.

Stefano Sannino, "Türkiye'nin Avrupa Birliğine entegrasyonunun önemi -bunu engelleyen ülkeler de dâhil olmak üzere- herkes tarafından bilinen bir süreçtir. Bu amaçla Brüksel, üzerinde anlaşma sağlanan olumlu unsurların güçlendirildiği, hâlâ sorunlu olanlarda ise bir çözüme ulaşmak için özel koşulların arandığı ‘olumlu bir gündeme' işaret etmek niyetinde" dedi.

ABHaber tarafından yansıtılan İtalyan Virgilio Notizie'nin konuyla ilgili haberine göre, Türk otomobil üretiminin yüzde 99'unun ya Türk pazarına ya da Avrupa pazarına yönelik olduğunu hatırlatan Sannino, "Türk ticaretinin yüzde 50'si AB ile gerçekleşirken doğrudan yatırımların yüzde 80'i Birlik ülkelerinden geliyor. Bunlar, Türkiye ve Avrupa'nın ne kadar derinden bütünleştiğini oldukça açık bir biçimde gösteren veriler" şeklinrde konuştu.

Avrupa'nın "son derece bütünleşmiş" bir ilişkisinin olduğu Türkiye'yle bir entegrasyonu hedeflemekte çıkarının olduğunu vurgulayan Sannino, Türkiye'nin önemli bir enerji dağıtım noktası ve Orta Doğu ile siyasi ve jeopolitik bir köprü oluşturan çok önemli bir fonksiyona sahip olduğunu belirterek şöyle devam etti:

"Bütün bu nedenlerden ötürü Avrupa Komisyonu, Türkiye ile üzerinde anlaşma olmayan unsurları belirlemeye çalışan olumlu bir gündem geliştirmeyi ama özellikle de bu ilişkinin çok önemli olan olumlu ve yapıcı unsurlarını güçlendirmeyi hedeflemektedir. Buradan hareketle, gündemimizdeki daha karışık unsurları çözme yolunu bulmaya çalışıyoruz."

Sannino, "Türkiye'yle ilgili olarak, entegrasyon süreci bazı üye ülkeler tarafından tıkanmıştır" derken Ankara'yı AB üyesi ülkeler arasında saymanın iki tarafın da çıkarına olduğunun altını çizdi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir