Türkiye'nin patent haritası belli oldu

Türkiye Patent Enstitüsü'ne geçen yıl 4 bin 527 patent başvurusu yapılırken, iller arasında İstanbul bin 830 müracaatla ilk sırada yer aldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türk Patent Enstitüsüne (TPE) geçen yıl 4 bin 527 patent başvurusu yapılırken, iller arasında İstanbul, bin 830 müracaatla ilk sırada yer aldı. Türk Patent Enstitüsü verilerine göre, 2013'teki başvuru sayısı, önceki yıla göre yüzde 4 arttı. Türkiye'de sanayinin gelişmiş olduğu bölgelerden yapılan başvuru sayısının yüksek olduğu gözlendi.

Marmara birinci, İç Anadolu ikinci

Verilere göre Marmara Bölgesi 2 bin 677 patent başvurusuyla ilk sırada yer aldı. Marmara'yı, 910 patent başvurusuyla İç Anadolu ve 428 ile Ege Bölgesi takip etti. Patent başvurularında Akdeniz Bölgesi'nin dördüncü, Karadeniz Bölgesi'nin beşinci, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin de altıncı sırada olduğu görüldü.

Bir yılda yapılan başvurularda, 100'ü aşamayan tek bölge ise Doğu Anadolu oldu. Bu bölgeden toplam 53 patent başvurusu yapıldı.

Sanayileşme ve üniversiteler patent sayılarını arttırdı 

TPE'nin verilerinde, patent sayısı yüksek illerde sanayinin daha gelişmiş, üniversite sayısının da fazla olduğu belirlendi. Üniversite sayısının yüksek olduğu, ticaretin beşiği olarak da anılan İstanbul, bin 830 başvuruyla iller sıralamasında birinci oldu. Bu kenti, Ankara ve Bursa takip etti.

Bu konularda ilginizi çekebilir