Ve Charlie Hebdo Türkçe yayımlandı

Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo'nun bugünkü sayısından bir bölümü Cumhuriyet Gazetesi'nde yayımlandı. Gece saatlerinde polis, gazete binası önünde önlem aldı. Gazeteye çıkan sokak ve caddeler kapatıldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Cumhuriyet gazetesi, Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo'nun 16 sayfalık özel sayısından 4 sayfasını Türkçe yayımladı. 4 sayfalık bölümde Katoliklerin dini lideri Papa Francisco, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande gibi isimlerin karikatürlerine yer verildi; Nijerya'da Boko Haram örgütünün öldürdüğü 2 bin kişiden bahsedildi. Gece saatlerinde polis, gazete binası önünde önlem aldı. Gazeteye çıkan sokak ve caddeler kapatıldı; bina çevresine zırhlı araçlar ile Özel Harekat Timleri konuşlandırıldı.

Fransa'da 12 kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırının ardından, Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo yeni sayısıyla çıktı; raflarda yerini aldı. Cumhuriyet gazetesi de, dünya genelinde 16 dilde 3 milyon basılan 16 sayfalık Charlie Hebdo Dergisi'nden 4 sayfa yazı ve karikatür seçkisine yer verdi.

Gazetede yayımlanan bölümlerde, saldırıyı kınamak için sokaklara çıkanların resimlerinin üzerine konuşma baloncuğu açılarak "özgürlük" ve "demokrasi" yazıları yazıldı. Dergide Katoliklerin dini lideri Papa Francisco karikatürleri yer aldı. Bir karikatürde Nijerya'da Boko Haram örgütünün öldürdüğü 2 bin kişiden bahsedildi. Derginin yazarı Antonio Fischetti "Ölmediler İşte" başlıklı yazısında, silahlı saldırıda hayatını kaybeden arkadaşlarından bahsetti; onlara özlemini dile getirdi. Saldırıda hayatını kaybeden yazar ve çizerlerin karikatürlerine de yer verildiği görüldü.

Polisten güvenlik önlemi

Öte yandan Charlie Hebdo'nun bir bölümünün Cumhuriyet gazetesinde yayımlanacağı haberleri üzerine, gece Şişli'de bulunan Cumhuriyet gazetesi binası önünde polis tedbir amaçlı geniş güvenlik önlemi aldı. Saat 24.00 sıralarında "akrep" diye tabir edilen zırhlı polis aracı gazete binası önünde beklemeye başladı. Saat 01.00'dan itibaren de gazeteye çıkan Şişli Büyükdere Caddesi'ni Abide-i Hürriyet Caddesi'ne bağlayan yol, Prof. Nurettin Mazhar Öktel Sokağı ve İstiklal Sokak güvenlik şeridi ve demir bariyerlerle araç trafiğine kapatıldı. Polislerin gazete önünde ve çevresinde bekleyişi sürerken, gazetenin güvenlik personellerinin nöbet tuttuğu görüldü.

Ayrıca sabah saatlerinde bölgeye Özel Harekat TİM'leri de sevk edildi.

Matbaa çıkışı gazeteler kontrol edildi

Cumhuriyet Gazetesi'nin basıldığı matbaa çıkışında polis dağıtım kamyonlarını durdurdu. Saat .01.10'da kamyonları matbaadan çıkarken durduran polis ekipleri 40 dakika süreyle Cumhuriyet Gazetesi'ni kontrol etti. Emniyet yetkilileri savcılığı arayarak yayın hakkında bilgi verdi. Savcılık, Charlie Hebdo kapak karikatürünün seçkide yer almadığı bilgisi üzerine kontrol sona erdi ve kamyonların dağıtıma çıkmasına izin verildi.

3 kişi protesto etti

Cumhuriyet gazetesinde yayımlanan bölümlerde Hz. Muhammed'in de karikatürünün yer alacağı iddiası üzerine Alperen Ocakları üyesi 3 kişi, gece gazete binasının bulunduğu sokağa gelerek basın açıklaması yaptı.

12-032.jpg

Charlie Hebdo karikatürlerinin yayınlanmasına tepki

Milli Türk Talebe Birliği (MTTB) üyesi bir grup, Cumhuriyet gazetesinin Charlie Hebdo dergisinden bazı karikatürleri yayınlamasına tepki gösterdi.  

Grup, gece yarısından sonra Cumhuriyet gazetesinin Ahmet Rasim Sokak'ta bulunan bürosu önüne ellerinde "Charlie provokasyona devam ediyor" ve "Hem paralel hem kafir kuşağısın, Cumhuriyet sen kimin uşağısın" yazılı dövizlerle geldi.

MTTB İl Başkanı Ömer Nasuh Erdoğan, burada yaptığı açıklamada, Paris'teki terör saldırısının ardından devlet adamlarının da katılımıyla düzenlenen yürüyüşün, "katliamların ırkı, dini, rengi olduğunu ve Müslüman ülkelerdeki kıyımlara hiçbir zaman tepki verilmeyeceğini açıkça gösterdiğini" söyledi. 

Cumhuriyet gazetesi'nin de dergiden bazı karikatürleri yayınladığını dile getiren Erdoğan, "Elbette Türkiye'deki tüm basın kuruluşları özgürdür ancak yapılan yayınlar millete hizmet yönünde olmalıdır. Cumhuriyet gazetesi bu yayınıyla hangi devletlere hizmet etmektedir" ifadesini kullandı.

Erdoğan, Müslüman ülkelerin liderlerine ve basın kuruluşlarına, terör devletlerine karşı tavır koyma cesaretini kendilerinde bulmaları gerektiğini hatırlatmak istediklerini belirtti.

22-016.jpg

Bu konularda ilginizi çekebilir